15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSucurile - gustoase, dar periculoase

Sucurile – gustoase, dar periculoase

Atunci când vorbim despre băuturi răcoritoare, gândul nostru zboară imediat la sucurile carbogazoase, devenite celebre în întreaga lume – Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7UP – şi la cele de acelaşi tip produse la nivel local. Dar ce anume conţin aceste băuturi şi care este valoarea lor nutritivă? Iată câteva lucruri care vă pot lămuri.

În primul rând, cele mai multe dintre băuturile răcoritoare conţin zahăr rafinat din trestie şi sirop de porumb, în afară de apă şi apă carbogazificată – acest din urmă ingredient conferind sucurilor acidul care le caracterizează. În afară de acestea, care sunt oarecum ingrediente de bază, fiecare producător adaugă şi alte substanţe, alese în funcţie de proprietăţile produsului final.
Sucurile de tip cola acoperă cel mai mare segment din industria băuturilor răcoritoare. Ingredientul de bază al acestor sucuri este fructul arborelui de cola – originar de pe continentul african – care face parte din aceeaşi familie ca şi arborele de cacao. Dacă v-aţi întrebat cumva de ce băuturile de tip cola au proprietatea de a calma durerile de stomac, explicaţia este aceea că fructul arborelui de cola conţine alcaloizi sub formă de cafeină şi teobromină. Aceste substanţe stimulează sucurile digestive, în timp ce carbonatarea accelerează digestia. Prin urmare, cele două acţiuni au drept rezultat calmarea durerilor de stomac.

Ce conţin băuturile răcoritoare?

Foarte mulţi dintre producătorii de băuturi răcoritoare au înlocuit zahărul cu sirop de porumb bogat în fructoză. Acesta este mai dulce decât zahărul, deci este nevoie de o cantitate mai mică pentru prepararea sucurilor, şi prezintă avantajul economic de a fi un ingredient mult mai ieftin. Unele sucuri conţin diverşi acizi, ca, de exemplu, acidul fosforic, pentru un plus de acid, în timp ce băuturile răcoritoare care au aromă de citrice conţin acid citric pentru un gust şi mai puternic. Apa carbogazificată adăugată în sucuri conferă o oarecare aciditate băuturii, în timp ce cafeina este folosită în prepararea sucurilor pentru a le da acestora un gust mai amărui. În plus, nu trebuie să uităm de coloranţii specifici, pe care fiecare tip de suc îi include în compoziţie.
Alt ingredient esenţial pentru băuturile răcoritoare îl reprezintă conservanţii. Dintre aceştia menţionăm benzoatul de sodiu – care inhibă acţiunea bacteriilor, a mucegaiului şi a fermenţilor, citratul de sodiu – care limitează acţiunea acizilor şi menţine scăzut nivelul pH-ului, sorbatul de potasiu – care neutralizează diverşi fermenţi şi acidul ascorbic (adică vitamina C), care acţionează ca un antioxidant.

Valoarea nutritivă

Din acest punct de vedere, veştile nu sunt foarte bune. Băuturile răcoritoare comercializate în prezent sunt departe de a fi o combinaţie inofensivă de zahăr, arome, apă carbogazificată şi puţină cafeină. Combinaţia de coloranţi, aditivi şi conservanţi folosită la prepararea băuturilor poate avea un gust şi o aciditate plăcute, însă valoarea sa nutritivă este foarte mică, tinzând chiar spre zero. Orice tip de suc conţine coloranţi, conservanţi, emulsificatori şi arome artificiale, dar nici unul nu conţine proteine, vitamine, minerale, fibre sau alte substanţe nutritive de care organismul are nevoie.

Băuturile carbogazoase, periculoase pentru sănătate

În afară de faptul că sucurile nu aduc beneficii din punct de vedere al alimentaţiei, experţii în nutriţie avertizează că, în general, consumul exagerat de astfel de băuturi răcoritoare este asociat cu o serie de probleme legate de sănătate, printre care se numără riscul apariţiei diabetului şi obezităţii, scăderea densităţii osoase şi palpitaţiile cardiace. Nutriţioniştii avertizează că băuturile răcoritoare furnizează, pe lângă o mulţime de aditivi alimentari periculoşi, calorii fără sens – o sticlă de 0,5 litri are un aport caloric de circa 200 kcal, care nu aduc nimic bun organismului. Totodată, sucurile promovează apariţia celulitei şi a afecţiunilor gastrice, „fură“ calciul, provoacă obezitate, diabet, deshidratare şi creează dependenţă, fiind totodată factori care promovează apariţia unor boli grave, inclusiv a cancerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII