16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Sucul de roşii, benefic pentru sănătatea oaselor
Oamenii de ştiinţă canadieni au decretat că osteoporoza poate fi prevenită prin consumul zilnic a două pahare de suc natural de roşii, acesta având proprietatea de a întări oasele. Se pare că ingredientul care conferă aceste caracteristici sucului de roşii este licopenul, antioxidantul despre care s-a confirmat deja că reduce riscul apariţiei cancerului de prostată şi că previne şi combate bolile cardiace. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Toronto a realizat un experiment pe un eşantion de 60 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, aflate la menopauză, care au eliminat din alimentaţie toate produsele pe bază de tomate, timp de o lună. S-a constatat că această acţiune a crescut în mod semnificativ nivelul unei substanţe chimice pe care organismul o eliberează în sânge în momentul în care sănătatea oaselor este afectată. După această etapă, aceleaşi femei au primit zilnic, timp de patru luni, doze standard de suc de roşii conţinând 15 mg de licopen, doze ce conţineau 35 mg de licopen, capsule cu licopen sau „tablete oarbe“. După acest tratament, s-a constatat că nivelul substanţei chimice a scăzut în mod drastic în cazul femeilor care au primit suplimente de licopen, în schimb, la doamnele care au luat tabletele oarbe nu s-a raportat nici o modificare a cantităţii de substanţă chimică asociată cu fragilizarea oaselor. Cercetătorii au explicat că două pahare de suc de roşii, care conţin 15 mg de licopen, sunt suficiente pentru a întări oasele fragile şi au precizat că, din punct de vedere al cantităţii de licopen pe care o conţine, sucul de roşii care se comercializează în supermarketuri este la fel de bun ca şi cel preparat în casă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS