3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCinci oraşe pentru inspiraţia artistică

Cinci oraşe pentru inspiraţia artistică

Care sunt cele mai frumoase oraşe din Europa? Este greu să răspunzi la o astfel de întrebare, dar ştim bine cu toţii că oraşele cu istorie sunt cele mai interesante. Visăm de mici copii să ajungem în diverse locuri pentru că ştim că au avut roluri importante în istoria lumii. Unele dintre cele mai interesante oraşe din Europa pe care ni le propune lonelyplanet.com sunt locuri care au o literatură şi o istorie bogată.

„Edinburgh este ceea ce Parisul ar trebui să fie“

Desemnat de specialişti ca unul dintre cele mai râvnite oraşe europene, Edinburgh este, fără îndoială, bijuteria ţinuturilor scoţiene. Deşi nu este cel mai mare din ţară ca număr de locuitori, fiind devansat de Glasgow, frumosul Edinburgh a fost ales încă din secolul al XV-lea să îndeplinească cea mai înaltă funcţie administrativă, aceea de capitală.
Robert Louis Stevenson, unul dintre fiii oraşului, a făcut o remarcă rămasă încă vie în memoria tuturor: „Edinburgh este ceea ce Parisul ar trebui să fie“. Într-adevăr, locul ascunde adevărate comori culturale, îmbrăcând însă totul cu mantia de aur a simplităţii. Nimic nu este scos în evidenţă abuziv, însă fiecare element contribuie în felul său la imaginea de neegalat a oraşului. Majoritatea punctelor promovate ca atracţii turistice sunt situate relativ aproape de centru, fiind asaltate de turişti mai ales în perioada anotimpului cald, atunci când zilele sunt mai lungi şi temperaturile mai ridicate. Anual, sosesc în Edinburgh circa 3,6 milioane de vizitatori, care rămân impresionaţi de frumuseţea acestui colţ al Europei. Dacă doriţi să cunoaşteţi istoria acestui oraş antic într-un ambient plăcut şi constructiv, puteţi efectua o scurtă vizită la muzeul dedicat lui. Muzeul Edinburgh cuprinde o serie de obiecte interesante şi funcţionează într-o clădire la rândul ei valoroasă, din veacul al XVI-lea.
Situat pe spinarea unui vulcan stins, Castelul Edinburgh adăposteşte elemente care au supravieţuit încă din secolul al XII-lea, fiind din acest motiv unul dintre simbolurile oraşului. Aici, camera coroanei scoţiene atrage atenţia prin frumuseţea şi valoarea bijuteriilor pe care le adăposteşte şi prin vechile însemne de stat. Palatul Holyrood a funcţionat iniţial ca mănăstire în perioada medievală, iar mai târziu ca reşedinţă a Reginei Maria a Scoţiei. Astăzi, clădirea este folosită de familia regală cu ocazia ceremoniilor importante, fapt care nu împiedică, din fericire, turiştii să o şi viziteze.

St. Petersburg, fondat ca o „fereastră către Europa“

Sankt Petersburg a fost fondat de ţarul Petru cel Mare, în 1703, ca o „fereastră către Europa“, fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, al patrulea oraş ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important şi cel mai însemnat port rusesc la Marea Baltică. Sankt Petersburg este cel mai nordic oraş european. Centrul său este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Oraşul, care a fost pentru mai bine de două secole capitala politică şi culturală a Rusiei, este şi în zilele noastre extrem de important şi, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, „Capitala Nordului“.
S-a spus că Sankt Petersburgul a fost capul Imperiului Rus, în timp ce Moscova a fost inima lui. „Cel mai pragmatic oraş din lume“ (aşa cum îl descria Dostoievski) apare frecvent scriitorilor ruşi ca un mecanism ameninţător şi inuman. Imaginea grotescă şi de coşmar a oraşului este descrisă în ultimele poeme ale lui Puşkin, în povestirile lui Gogol, în romanele lui Dostoievski, în poeziile lui Alexandr Blok şi Osip Mandelstam şi în romanul simbolist „Petersburg“ de Andrei Belîi.

Buenos Aires, cheia dezvoltării ţării

Buenos Aires sau Ciudad de Buenos Aires este capitala Argentinei. Cu o populaţie de aproximativ 12 milioane de oameni în zona metropolitană, Buenos Aires este cel mai mare oraş din Argentina şi unul dintre cele mai mari ale Americii de Sud. Populaţia sa este formată în general de argentinieni de descendenţă spaniolă sau italiană, însă există şi comunităţi importante de arabi, evrei, armeni şi coreeni. O mică parte din locuitori are origini indigene. Majoritatea localnicilor sunt romano-catolici, cu limba maternă spaniola. A fost fondat în 1536 de către Pedro de Mendoza, distrus de indieni şi refondat în 1580 de Juan de Garay. Buenos Aires a crescut în importanţă în 1776, când a fost numit capitală a Regatului Río de la Plata. Condiţia sa de port l-a transformat în cheia dezvoltării ţării, în detrimentul interiorului.

Mumbai, capitala comercială a Indiei

Mumbai, fost Bombay, este capitala statului indian Maharashtra şi este cel mai populat oraş indian. Mumbai este situat pe o insulă în apropierea coastei vestice a Indiei. Cu o populaţie metropolitană estimată de 17 milioane de locuitori (2005), este a treia cea mai mare zonă metropolitană din lume, iar împreună cu oraşele-satelit învecinate formează una dintre cele mai populate aglomerări urbane. Oraşul, care are un port adânc natural, este totodată cel mai mare port din India vestică, desfăşurând jumătate din traficul de pasageri al ţării.
Mumbai este capitala comercială a Indiei şi găzduieşte importante instituţii financiare cum ar fi Banca Indiei, Bursa de Mărfuri Bombay şi sediile grupate ale multor companii indiene. Cu mari oportunităţi de afaceri şi un nivel de trai relativ ridicat, Mumbai a atras oameni din întreaga Indie şi din Asia de Sud, transformându-se într-un oraş cosmopolit cu numeroase comunităţi şi culturi. În Mumbai este situat Bollywood, epicentrul hindi al industriei de film şi televiziune, care produce anual cel mai mare număr de filme din lume. Mumbai este unul dintre puţinele oraşe care găzduiesc pe teritoriul lor un parc naţional.
Numele Mumbai este un eponim, derivat etimologic din Mumba – numele zeiţei locale hinduse Mumbadevi, şi Aai – însemnând mamă în limba marathi. În secolul al XVI-lea, portughezii au numit regiunea Bom Bahia, care înseamnă „golf bun“. Acesta s-a transformat ulterior în Bomaím sau Bombaim, nume sub care este cunoscut şi astăzi în portugheză; după ce britanicii l-au cucerit, numele i-a fost anglicizat în Bombay. Numele a fost schimbat oficial din Bombay în Mumbai în 1995, dar vechiul nume este încă mult folosit în Occident, de mulţi dintre locuitorii oraşului şi de instituţii renumite.

Londra, centru internaţional al artelor, muzicii, muzeelor

Londra este un centru internaţional al artelor, muzicii, muzeelor şi a multor altora. Londra găzduieşte cinci orchestre simfonice. În Londra şi-au început activitatea trupe rock celebre precum The Clash, Led Zeppelin, Sex Pistols, The Libertines sau Pink Floyd. Săli de concerte rock celebre sunt Brixton Academy, Astoria sau Hammersmith Apollo.
Londra găzduieşte carnavaluri şi parade celebre, cum ar fi Carnavalul din Notting Hill sau paradele de Sfântul Patrick (17 martie) sau Sfântul Gheorghe (23 aprilie).
În Londra se găsesc peste 30 de teatre, majoritatea concentrate în West End. Cele mai multe sunt comerciale şi pun în scenă muzicaluri şi alte piese populare. Teatre „necomerciale“ sunt National Theatre, The Globe (reconstrucţie fidelă a vechiului teatru al lui Shakespeare), Old Vic şi Young Vic.
Colecţia naţională britanică de artă occidentală veche (dinainte de 1900) este găzduită de National Gallery. Tate Modern conţine colecţii de artă occidentală de după 1900, iar Tate Britain găzduieşte colecţia naţională de artă britanică. National Portrait Gallery are o colecţie de portrete de personalităţi britanice renumite, din toate timpurile.
Londra găzduieşte 240 de muzee. Cele mai cunoscute sunt British Museum (antichităţi din toată lumea), Victoria and Albert Museum (arte decorative şi aplicate), Imperial War Museum, precum şi Muzeul de Istorie Naturală şi Muzeul de Ştiinţă, ambele din Kensington, sau Muzeul Londrei. Mass-media naţionale britanice sunt concentrate în Londra şi sunt deseori acuzate că acoperă mai bine Londra decât restul ţării. Aici sunt editate toate ziarele naţionale, care, până în anii ‘70, îşi aveau sediile pe Fleet Street, rămasă celebră ca stradă a jurnaliştilor. Există trei ziare locale în Londra: Evening Standard, Metro şi Standard Lite, ultimele două distribuite gratuit în fiecare dimineaţă în staţiile de metrou şi cale ferată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII