Montarea plafonului fals

Montarea plafonului fals asigură planeitatea tavanului


Una dintre cele mai mari probleme care ţin de estetizarea apartamentelor de bloc construite înainte de 1990 este cea a planeităţii pereţilor, plafoanelor şi pardoselilor.

Una dintre lucrările cel mai des întâlnite în cadrul renovării unei locuinţe constă în realizarea tavanelor false din gips-carton. Această soluţie oferă avantaje în cazul în care tavanul clasic prezintă crăpături sau fisuri ori dacă trebuie acoperite canale de cabluri pentru instalaţii. Varianta tavanului fals se poate folosi şi dacă este necesară realizarea unei izolări termice sau fonice.

Scheletul metalic al plafoanelor false este compus din trei elemente principale: ghidaje din profile tip „U“, care se montează în partea superioară a pereţilor de jur-împrejurul camerei, la distanţa dorită faţă de plafon (aproximativ 10 cm); montanţi din profile tip „C“, care se introduc din ghidaje pentru a traversa pe lăţime camera; bride de prindere, care suspendă montanţii de plafon. Acestea din urmă se comercializează în diferite modele, în funcţie de distanţa la care se doreşte să fie suspendat tavanul fals.

Etape de lucru

Mai întâi a fost măsurată suprafaţa de lucru. Drept reper a fost luată pardoseala, dar numai după ce ea a fost nivelată prin turnarea şapei. S-a măsurat o înălţime de 240 cm de la pardoseală, după care au fost trasate poziţiile viitoarelor ghidaje.

Pentru a micşora înălţimea camerei, se practică realizarea tavanului cu structura pe tije. În acest caz, lucrarea debutează cu trasarea cotelor pe perete. Pentru a obţine un plan orizontal pentru viitorul tavan fals, se va trasa o linie la nivelul la care se doreşte a fi tavanul. Apoi, cu ajutorul unui furtun de nivel, se trasează perimetrul acestuia. La acest nivel se montează pe toate laturile încăperii profile perimetrale UW 30. Acestea vor susţine profilele secundare CD 60. Profilele perimetrale UW 30 se montează deasupra trasajului efectuat pe pereţi la toate laturile. Ele se vor prinde în pereţi cu ajutorul diblurilor 6×40, montate la o distanţă de maximum 80 cm pe tot conturul viitorului tavan.

Pentru dispunerea profilelor transversale CD 60, se vor trasa pe tavan drepte poziţionate paralel cu pereţii pe cele două direcţii (carioaj), astfel: pe o direcţie, două paralele poziţionate echidistant, la 90 cm, iar pe cealaltă direcţie – paralele poziţionate echidistant la 50 cm. Pentru a trasa nivelul, respectiv caroiajul, se utilizează o sfoară îmbibată cu oxid de fier.

Piesele de suspendare se montează la intersecţiile dreptelor pe cele două direcţii ale tavanului. Se fixează tija cu ajutorul unui diblu din oţel pentru plafon de beton, ori cu un şurub pentru lemn cu cap plat, în cazul elementelor de lemn ale plafoanelor. Se introduc piesele de suspendare cu arcuri pe tijele de suspendare. Pentru introducerea tijei este necesară apăsarea uşoară a arcului piesei de suspendare.

Cu ajutorul unei maşini de găurit, prevăzută cu un burghiu SDS, au fost practicate găurile în care au fost introduse diblurile. Profilele au fost fixate cu holtzşuruburi.


În etapa următoare, trase cablurile instalaţiei electrice. Pentru protecţia lor au fost folosite tuburi din plastic.

Tot acum au fost fixate şi bridele de prindere, împreună cu ghidajele CD 60.

Cele două elemente metalice au fost fixate împreună, cu ajutorul şuruburilor autofiletante. S-a trecut la măsurarea suprafeţelor pentru a se stabili numărul şi forma plăcilor din gips-carton.

Acestea au fost măsurate, trasate şi tăiate, cu ajutorul unui cutter, la dimensiunile dorite. Marginile au fost îndreptate cu o rindea specială pentru gips-carton.

Montajul a început dintr-un colţ al camerei, folosindu-se o placă întreagă. Ea a fost poziţionată cu atenţie, după care a fost fixată în colţuri cu şuruburi autofiletante. S-a avut în vedere fixarea în zonele bridelor de prindere pentru a creşte gradul de rezistenţă. Şuruburile vor fi montate astfel încât să nu depăşească suprafaţa plăcii (altfel vor rămâne aparente după zugrăveală).

Capetele de şuruburi şi îmbinările au fost chituite. În timpul acestui proces, la îmbinări a fost montată şi plasa de armare din fibră de sticlă. Toate aceste suprafeţe au fost şlefuite şi pregătite pentru vopsire.  Plăcile de gips-carton pot să aibă grosimea de 9,5 mm sau 12,5 mm.

Recomandare specială – la finisare nu se foloseşte ipsos de modelaj

Pentru obţinerea unui tavan neted, acesta va fi chituit cu un ipsos care are o fineţe de măcinare mare, nu cu cel de modelaj. „Chituirea se realizează cu ajutorul unui şpaclu. Se foloseşte chit atât cât este nevoie, pentru a aduce zona îmbinărilor la o suprafaţă netedă. După uscarea chitului, se trece la şlefuirea cu şmirghel de fineţe 80 şi apoi cu şmirghel de fineţe 120. După şlefuirea tavanului, se trece la zugrăvirea lui cu o vopsea lavabilă. Aceasta se aplică în trei straturi“, ne-a sfătuit Titus Movileanu, meşter montator.

Elena VîrlanAutori

Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Fan Fan said:

    Pentru a crea un mediu sanatos si pentru a feri intreaga familie de astm sau alergii cauzate de lipsa de aer proaspat in locuinta , trebuiesc montate centrale de tratarea aerului . Acestea introduc aer proaspat filtrat , incazit sau racit si exhausteaza aerul viciat . Centralele rezidentiale de ventilatie sunt in constructie speciala cu schimbator de caldura in placi sau rotativ ( din aerul evacuat se preia pana la 90% din caldura lui in aerul proaspat introdus ). Motoarele sunt in constructie EC ( control electronic ) care spre deosebire de motoarele asincrone obisnuite consuma cu 60 % mai putina energie. Intrebati un specialist si el va va convinge mai bine decat mine despre avantajele montarii unei centrale de ventilatie intr-o locuinta. Tubulatura de ventilatie se poate masca intr-un tavan de gips-carton ca cel prezentat in articol.Succes!

  2. Dan Rotariu said:

    Corect ca destui pereti si chiar plansee au avut probleme de planeitate, adica erau valurite, adica are un defect ESTETIC. Insa dupa 1990 destule vile au avut elemente de structura verticale executate oblic, deci aveau defecte ESENTIALE. Multi dintre inginerii structuristi au fost nevoiti sa refaca proiecte, sa face expertize si sa dea solutii pentru corectarea prostiilor facute de executanti, pentru ca din pacate, multi executanti dupa 1990 au facut echipe din meseriasi din alte meserii care nu aveau nimic in comun cu constructiile.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 10 noiembrie 2010

Actualitate

» Fotbal: Universitatea Craiova, eliminată de Dinamo din Cupa României
» A fost semnat contractul pasajului
» Start la Galele Studenţeşti
» Filmele lui Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, la Madrid
» Isteria anvelopelor
» Scandal pe tema profitului Complexurilor Energetice
» Programul „Rabla“ se prelungeşte
» Gorj: Taxe neschimbate pentru taximetrişti
» Gorj: Zeci de instituţii publice au datorii la curent
» Festivalul Muzical Internaţional „Craiova muzicală“ îşi deschide porţile
» Lapte praf pentru nou-născuţii din Gorj
» Craiova: Cadrele medicale evită vaccinarea
» Craiova: Subvenţiile au bulversat taxele şi impozitele
» Proiect legislativ privind prevenirea şi combaterea violenţei în familiea, adoptat tacit de Senat
» Craiova:Putere, din nou la Parchet

Local

» Accident pe DN 65
» Dosarul judecătorilor, strămutat la Cluj
» Goleau „ca la carte“ bancomatele
» Salariile profesorilor pornesc de la 37 de lei
» Victimele etnobotanicelor
» Băsescu cere armistiţiu politic pentru interesul naţional

Dolj

» Bomba ecologică de la Sadova

Gorj

» Ninel Potârcă, încătuşat pentru evaziune fiscală
» Festival „Maria Lătăreţu“, cu invitaţi din Serbia şi Bulgaria

Sport

» Liga 1, al 23-lea campionat din lume
» Corvino nu renunţă la Mutu pentru Cassano
» Clinton susţine SUA pentru CM 2022
» S-au încins spiritele în „Marele Circ“
» Oltchim defilează în Liga Naţională
» Ungur, în optimi
» Obreja e supărat
» Nicu Stoian: Ne mândrim cu participarea în FIBA Eurocup
» Profesionişti pe teren, amatori în conducere
» Runda recordurilor
» Craiovenii vor să facă legea în „Groapă“
» Un meci cât un sezon

Bani & Afaceri

» România ar putea importa grâu cu 30 la sută mai scump
» Noua generaţie de experţi contabili
» Zeci de firme doljene, avansate în grad
» Ce bani mai învârt consilierii judeţeni

Magazin

» Colanţii, piesa de rezistenţă a sezonului
» Se poartă carourile
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Ciorbă de dovlecei
» Câinele de cireadă australian, un animal energic şi loial

Top