21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCâinele de cireadă australian, un animal energic şi loial

Câinele de cireadă australian, un animal energic şi loial

Câinii de cireadă australieni sunt animale inteligente şi drăgălaşe. După cum sugerează şi numele, această rasă este originară din Australia, conform www.animale.ro.
Iniţial, coloniştii şi crescătorii de vite aveau nevoie de un câine energic şi viguros, care să poată rezista climei aspre şi activităţilor din fermă. S-au făcut speculaţii potrivit cărora aceşti câini ar descinde din câinele dingo, dalmaţian, Bull Terrier, Australian Kelpie şi din Collie-ul Scoţian, varietatea merle cu părul neted.
Când coloniştii australieni s-au stabilit în Outback, au adus cu ei animalele de fermă şi câinii pe care-i utilizau în activităţile gospodăreşti. Aceşti câini, denumiţi Smithfield, au fost iniţial utilizaţi pentru paza turmelor de oi în insulele britanice. Smithfield-ul era robust, negru şi cu coada cât un ciot. Din nefericire, aceşti câini nu au putut îndura asprimea climei din Outback, de asemenea, ei erau şi foarte gălăgioşi şi aveau tendinţa să atace şi să muşte vitele.
Sunt mulţi care-şi atribuie originile câinelui de cireadă. Un bărbat pe nume Timmons se pare că ar fi fost primul care ar fi început să crească un câine de cireadă liniştit şi docil. El ar fi împerecheat rasa Smithfield cu câinele dingo. După aceea, de-a lungul secolului al XVIII-lea, fermierii au început încrucişarea Smithfield-ului cu Collie, dalmaţieni şi multe alte rase de câini, apărând în cele din urmă câinele de cireadă australian pe care îl ştim noi astăzi.
Câinele de cireadă australian a fost crescut pentru a mâna vite şi oi pe distanţe lungi şi greu de explorat de om. Astăzi însă a devenit un câine muncitor, curajos, foarte inteligent şi perfect pentru familiile care au ferme sau locuiesc la casă. Atenţie însă: câinele de cireadă australian poate fi agresiv cu alte rase.

Aspect exterior şi dimensiuni

Este un câine robust, musculos, având un corp mai degrabă lung decât înalt.  Are un cap lat, puternic şi bot conic, de mărime medie. Ochii ovali sunt căprui închis, iar urechile ridicate sunt distanţate. Gâtul şi pieptul sunt puternice, iar membrele posterioare, joase. Coada este stufoasă şi lungă, uşor răsucită la vârf, ajungând până în treimea mijlocie a membrelor posterioare. Membrele anterioare ar trebui să fie perfect drepte când sunt privite din faţă.
Blana, mai lungă pe coapse şi pe gât, are un strat superior des şi un strat moale. Aceasta poate fi de culoare albastră, pestriţă sau pătată, cu sau fără pete negre, albastre sau cafenii. De asemenea, poate fi roşu sau cu pete de un roşu mai închis.
Femelele măsoară între 43 şi 48 cm, în timp ce masculii ating dimensiuni între 46 şi 51 de cm. În privinţa greutăţii, aceşti câini cântăresc între 20 şi 28 kg la maturitate. Câinii de cireadă australieni la naştere sunt albi cu pete pe faţă şi pe corp, care se menţin şi la câinele adult. Odată cu creşterea, culorile roşu sau albastrui sunt înlocuite aproape în totalitate cu alb.

Personalitatea

Câinii de cireadă australieni sunt extrem de inteligenţi. Ei pot fi instruiţi să efectueze aproape orice activitate cu uşurinţă. Sunt câini independenţi şi loiali. Câinele de cireadă australian îşi creează o puternică legătură cu membrii familiei sale, pe care îi va proteja cu înverşunare.
Aceşti câini sunt foarte timizi şi rezervaţi cu străinii, dar pot fi la fel de bine şi agresivi când vine vorba de teritoriul lor şi nu se vor sfii să muşte vreun intrus.
Câinii de cireadă sunt extrem de activi. Ei sunt întotdeauna în mişcare. Dacă lăsaţi un câine de cireadă australian să se plictisească, veţi avea un monstru distrugător în propria casă. Dacă vă doriţi un animal de companie, evitaţi să cumpăraţi unul dintre exemplarele din liniile exclusiv utilitare, întrucât aceşti câini sunt extrem de activi.

Relaţiile cu familia şi casa

Câinele de cireadă australian simte nevoia să stea în compania familiei sale. El îşi formează o legătură strânsă cu membrii acesteia, insistând să fie inclus în toate activităţile lol. Aceşti câini sunt extrem de loiali şi demni de toată încrederea. Sunt toleranţi cu copiii şi alte animăluţe de companie cu care sunt familiarizaţi, dar trebuie supravegheaţi când se afla în preajma străinilor. Câinele de cireadă australian este potrivit unei familii cu copii mai mari. Este nevoie de un dresaj ferm, pentru a trece peste încăpăţânarea specifică rasei. Datorită faptului că debordează de energie, câinele de cireadă australian se va implica în tot felul de activităţi.
Câinii de cireadă excelează în diferite sporturi. Competiţiile de frisbee şi flyball sunt preferatele acestei rase. Inteligenţa lor rar întâlnită îi face să fie uşor de dresat.
Câinii de cireadă australieni sunt incredibil de energici, motiv pentru care necesită un antrenament intens. Mişcarea are o importanţă majoră în definitivarea comportamentului rasei. Dacă nu beneficiază de suficient antrenament, câinele de cireadă australian se plictiseşte şi devine distrugător.
Blana scurtă şi rezistentă la intemperii a câinelui de cireadă australian necesită o minimă îngrijire şi este foarte uşor de întreţinut. Pieptănarea şi perierea cu o perie din păr de porc şi îmbăierea numai atunci când este absolut necesar sunt singurele lucruri pe care trebuie să le respectaţi pentru a-i menţine companionului dumneavoastră blana în excelente condiţii. Câinele de cireadă australian năpârleşte o dată sau de două ori pe an.

Boli şi afecţiuni curente

În general, câinele de cireadă australian este o rasă robustă şi rezistentă cu puţine sensibilităţi de ordin medical. Totuşi, următoarele afecţiuni au fost semnalate cu o frecvenţă crescută:
– displazia de şold este o malformaţie a articulaţiei coxofemurale ce are ca rezultat apariţia durerii, şchiopăturii şi artritei consecutive;
– cataracta determină o pierdere a transparenţei normale a cristalinului. Afecţiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi şi poate conduce treptat la orbire.
– atrofia retiniană progresivă este o boală care determină degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afecţiunea debutează adesea la câinii în vârstă şi poate conduce la orbire.
– luxaţia de cristalin este reprezentată de detaşarea sau deplasarea cristalinului din poziţia sa anatomică în interiorul ochiului.
– câinele de cireadă australian este predispus la surditate.
Speranţa de viaţă a câinelui de cireadă australian este de 12-15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS