10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMinneapolis, oraşul care iubeşte femeile

Minneapolis, oraşul care iubeşte femeile

Într-un clasament dat publicităţii de prestigioasa revistă Forbes, Minneapolis a fost declarat oraşul perfect pentru mamele care lucrează.

La prima vedere, suntem tentaţi să credem că, dacă un scandinav decide să emigreze, şi-ar îndrepta paşii spre o zonă caldă. Cu toate acestea, atunci când au pornit spre America, în secolul XVIII, suedezii, finlandezii şi norvegienii în loc să se stabilească în însorita Floridă, de exemplu, s-au stabilit mai în nord. Aceste robuste rădăcini scandinave sunt probabil unul dintre secretele datorită căruia Minneapolis a fost desemnat oraşul ideal pentru mamele care lucrează, de către revista Forbes. Din câte se pare, oriunde s-ar stabili, duce la naşterea unei societăţi ideale pentru femei. Zona metropolitană a Minneapolisului, cu cele 3,5 milioane de locuitori, include şi oraşul Saint Paul, capitala statului Minnesota, cele două oraşe fiind deseori numite „Twin Cities“, în ciuda faptului că Minneapolis este un oraş protestant, progresist şi dinamic, iar Saint Paul, un oraş catolic, tradiţional şi conservator. Se spune că în Minneapolis păcătuieşti, iar în Saint Paul te confesezi, însă această afirmaţie este adevărată doar în măsura în care prin păcat se înţelege muncă în exces. Pentru că localnicii, dacă sunt întrebaţi care este secretul numărului mare de succese înregistrat de oraşul lor, răspund cu mândrie „Hard working“ – „Muncă intensă“.

Ideal pentru doamne şi domnişoare

Distincţia acordată de Forbes – Best Us city for working mothers – este rezultatul a mai mulţi factori pozitivi şi pare oarecum logic, dacă ne gândim că aici, cum a declarat preşedintele Consiliului Comunal, Barbara Johnson, „de cel puţin zece ani nu se mai pune problema discriminării în ceea ce le priveşte pe femei. În 1998, am avut prima femeie de culoare din SUA, aleasă în funcţia de primar. În Minneapolis, egalitatea de drepturi există, iar dacă mai există vreo feministă pe aici, mă arunc în Mississippi“.
În primul rând, Minneapolis este cel mai cult oraş al Americii, dacă ne gândim la numărul de librării, cărţi vândute şi publicate. La Minneapolis college of Art and Design, 70 la sută dintre înscrişi sunt fete care sosesc aici pentru că îşi pot găsi mai uşor de lucru. Este şi cazul lui Emily, de 22 de ani, din California: „În timpul studiilor, am început să colaborez la campaniile companiei Target, care are sediul general în Minneapolis. Multe prietene au primit comenzi de a face designul unor site-uri din partea unor companii importante sau se ocupă de imaginea unor oficii publice sau a unor organizaţii nonprofit. Aici este un mix incredibil între etica muncii şi creativitate. Perfect pentru femei. În plus, salariile nu sunt de neglijat. O femeie câştigă aici 800 de dolari pe săptămână, faţă de 620 în restul Americii şi cu doar 10% mai puţin decât bărbaţii“, a explicat tânăra.

În funcţii de conducere

La nivel naţional, în SUA, în consiliile de administraţie ale companiilor, femeile sunt prezente în proporţie de doar 15%, în timp ce în Minneapolis, procentul creşte până la 35%. Care este motivul? „Explicaţii sunt multe, însă, mai ales, pentru că aici au mai multe şanse. Aici au apărut organizaţii feminine naţionale şi de lobbing precum «Women in the Board room», sau «Women Venture», care oferă consiliere, ajută şi finanţează femei care vor să îşi înceapă o activitate“, a explicat Lili Hall, administrator delegat şi preşedintele companiei Knock, o societate de branding şi publicitate, cu o creştere de 40% pe an. În acelaşi timp, un oraş perfect pentru femei înseamnă şi un oraş sigur. Minneapolis, cu doar 216 infracţiuni la 100.000 de cetăţeni, a devansat toate celelalte oraşe americane. „Acesta este rezultatul unei bune cooperări între noi, 250 de poliţiste şi comitetele din cartiere“, a explicat inspectorul de poliţie, Kris Arneson. Cele 81 de cartiere din Minneapolis au putere executivă şi se ocupă şi de asigurarea siguranţei. Poliţistele se întâlnesc lunar cu preşedinţii comitetelor şi se asigură că şi zonele periferice sunt iluminate. De asemenea, ele trebuie să informeze consilierul comunal pentru siguranţă şi calitatea vieţii,  Elisabeth Glidden, cazurile minore ce prezintă un posibil risc.

Un alt mod de viaţă

Fiecare mamă din Minneapolis are un parc pe o rază de 300 de metri, iar fiecare localnic „posedă“ 72 de metri pătraţi de zonă verde. La orice oră din zi, lângă cele 26 de lacuri din oraş vezi mame pe patine, jucându-se cot la cot cu copiii sau împingând căruţul. „Sistemul de transport este gândit pentru femei. Nu trebuie să depăşească 25 de minute pentru a ajunge la serviciu“, a explicat primarul  R. T. Rybak. Dintre cei 60.000 de locuitori care preferă să meargă la serviciu cu bicicleta, 60 la sută sunt femei. Influenţa scandinavă nu se dezminte nici la nivelul taxelor, aici fiind unele dintre cele mai ridicate din Statele Unite. Iar efectele se văd la nivelul serviciului sanitar public: dintre cele şapte spitale din oraş, patru figurează în topul celor mai bune spitale din SUA, iar Hennepin County Medical center, frecventat atât de funcţionari, cât şi de milionari a fost desemnat anul trecut ca fiind cea mai bună unitate medicală din SUA, unde să aduci pe lume un copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS