14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturi utile în bucătărie

– Muştarul uscat îşi recapătă aspectul dacă este frecat cu puţin oţet şi zahăr.
– Preparatele din legume vor fi mai gustoase şi mai săţioase, dacă atunci când le serviţi la masă adăugaţi în ele unt proaspăt, smântână, brânză rasă sau ouă.
– Mâncărurile se vor răci mai rapid dacă aşezaţi cratiţa sau oala într-un vas cu apă rece în care adăugaţi un pumn de sare de bucătărie.
– Sosurile preparate cu făină prăjită sunt dăunătoare sănătăţii, de aceea făina se adaugă direct în mâncare sau este amestecată cu puţină apă sau smântână şi se toarnă în mâncare, lăsând să fiarbă puţin pentru a da consistenţă sosului.
–  Prăjiturile cu fructe sunt mult mai gustoase şi nu se înmoaie repede dacă înainte de coacere, ungeţi blatul din cocă de biscuit sau din aluat fraged pe partea inferioară cu un strat gros de smântână.
– Pentru sosuri în general, şi pentru cele care se servesc la carne în special, în locul oţetului de vin din comerţ se recomandă folosirea oţetului de prune, obţinut din fermentarea borhotului de prune pentru ţuică (zeama acrită). Este un oţet cu o aromă specifică, mut apreciată de gurmanzi. Oţetul acesta a fost tradiţional cândva în zonele de dealuri şi de munte şi se mai prepară în satele de munte din Argeş şi Oltenia.
– Spanacul, ştevia şi urzicile se pun la fiert în apă clocotită pentru a-şi păstra culoarea şi se ţin doar zece minute.
– Legumele boabe uscate se ţin 12 ore în apă, apoi se pun la fiert în apă fierbinte fără sare.
– Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, ungeţi-le deasupra înainte de a le băga în cuptor cu cafea cu lapte.
– Şunculiţa sau costiţa se va tăia mult mai uşor în felii subţiri dacă, mai întâi, cufundaţi cuţitul în apă fierbinte.
– Carnea tare de vânat – porc mistreţ, căprioară, iepure – se marinează pentru a se frăgezi şi a căpăta un gust plăcut. Marinata se prepară din apă şi vin în amestec egal, care se fierbe cu feliuţe de morcov, ţelină, ceapă, usturoi, sare, piper boabe, frunze de dafin. În marinata fierbinte, dar nu clocotită, se pune carnea unsă cu ulei şi se acoperă vasul foarte bine, ca să nu iasă vaporii. Se lasă câteva zile la rece, apoi se scoate carnea şi se prepară după gust. Sosul de marinată poate să fie amestecat cu sosul în care se frige carnea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII