14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAbutilon, o veche plantă de apartament

Abutilon, o veche plantă de apartament

Abutilonul (Pristolnic) este originară din pădurile tropicale ale Americii. Este cunoscută ca una dintre cele mai vechi plante de apartament.

Abutilonul, denumit popular pristolnic, tei de cameră (foto), teişor, crucea-pâinii, floarea-crucii, arţarul de cameră, este o plantă grimpată, de aceea poate suporta tăierile dese (tulpina până la 1,5 m înălţime). Are numeroşi hibrizi cu frunze verzi sau panasate şi aproape toate au flori în formă de clopoţei, de culori foarte variate. Cel mai des se întâlnesc cele cu flori în tonuri de galben. Abutilon hybridum are frunzele păroase şi uşor crestate pe margini. Cuprinde mai bine de 100 de specii sub formă de arbuşti mici cu frunze mereu verzi, cu margini crestate adânc. Sunt plante semirustice şi delicate, care în zone cu climă caldă pot fi cultivate şi în exterior, dar, în rest, sunt plante de interior care doar vara pot fi scoase pe terasă ori pe balcon. Înfloresc de primăvara şi până toamna (răcoarea stimulează formarea bobocilor), florile sunt delicate, colorate în nuanţe ce variază de la galben la roşu-grena, asemănătoare unor clopoţei, cu petalele foarte subţiri. Fructele sunt sub formă de capsule cu numeroase seminţe.
Este foarte uşor de cultivat în apartament şi înfloreşte abundent aproape tot anul. Iubitoare de lumină, trebuie să o aşezăm cât mai aproape de sursele acestea, având însă grijă să o ferim de curent. Suportă bine razele directe ale soarelui, caz în care se udă abundent. În timpul iernii, mai ales dacă temperatura din încăpere este scăzută, se va uda moderat. În perioada de creştere a plantei, vom administra pământului din vas, săptămânal, doze moderate de îngrăşământ (în soluţii). Temperatura obişnuită de cameră îi convine, iar vara o putem planta în grădină, readucând-o în încăperile noastre toamna, în jur de 15 octombrie. În mediul natural, planta poate ajunge şi la înălţimea de doi metri, iar dacă este plantată în ghiveci, ajunge la aproximativ 70 cm.

Îngrijire şi particularităţi

Solul trebuie să conţină turbă şi nisip în părţi egale, pentru o bună drenare a apei. Transplantarea într-un pământ proaspăt, în acelaşi vas sau în altul mai mare, se face în fiecare primăvară, după tundere.
Este o plantă sensibilă la diferenţele de temperatură şi dereglările de udare. Se recomandă tunderea primăvara şi toamna, atât pentru păstrarea unei forme frumoase, cât şi pentru stimularea ramificării.
Pământul trebuie să fie mereu umed, vara se udă chiar şi zilnic (în funcţie de temperatură). La temperaturi caniculare se pulverizează frunzele cu apă. Pulverizarea florilor poate produce pete inestetice.
Aerul uscat duce la brunificarea frunzelor. Uscăciunea devine suportabilă dacă planta se pulverizează regulat vara (şi iarna, dacă este ţinută în preajma surselor de căldură).
Din mai şi până în septembrie se administrează îngrăşământ lichid o dată la două săptămâni.
Abutilonii sunt atacaţi de purici de frunze, musculiţe albe (pe dosul frunzelor se formează adevărate colonii) şi de păianjenul roşu (în caz de uscăciune). Ori de câte ori este atacată trebuie tratată cu insecticide şi acaricide.

Înmulţire

Se înmulţeşte prin butaşi în lunile martie şi aprilie. Pentru păstrarea caracterelor plantei, se preferă înmulţirea prin butaşi. În acest caz, chiar în momentul tăierii, vom alege tije de 10-15 cm lungime, pe care le vom planta într-un amestec de nisip. Se menţin într-un loc cald (miniseră) şi aerisit, până fac rădăcini. Se înmulţeşte şi prin seminţe, în martie sau aprilie, puse în pământ la o adâncime de 5-6 mm şi ţinute la o temperatură de 15-20 grade Celsius. Toamna se taie ramificaţiile principale şi laterale la jumătate din lungimea lor. Iarna se păstrează în repaus. Temperatura minimă este de 5 grade Celsius. Se udă moderat, când pământul de la suprafaţă este uscat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS