11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPovestea acrobatului fără picioare

Povestea acrobatului fără picioare

În urmă cu zeci de ani, un american a uimit lumea cu voinţa sa impresionantă şi cu ambiţia de a reuşi, în ciuda tuturor vicisitudinilor vieţii. Numele lui este Eli Bowen şi este cunoscut ca fiind acrobatul fără picioare.

Eli Brown, cunoscut drept acrobatul fără picioare, s-a născut în Ohio, în octombrie 1844, fiind primul dintre cei zece fraţi. În timp ce ceilalţi au fost sănătoşi tun, Eli s-a născut cu o malformaţie şi avea labele picioarelor lipite direct de bazin. Practic, nu avea gambe. În ciuda aspectului fizic sau, mai bine zis, tocmai datorită handicapului său, Eli a avut o viaţă extraordinară. El a încercat nu doar să îşi depăşească limitele fizice, ci a optat exact pentru acea profesie în care un „corp perfect“ şi un „antrenament extenuant“ sunt indispensabile: a devenit acrobat. El a învăţat rapid să compenseze handicapul folosind braţele şi mâinile pentru a substitui utilizarea picioarelor. Folosindu-se de mâinile sale puternice şi antrenate timp îndelungat, susţinute şi de plăci de lemn ataşate la palme în loc de pantofi, acrobatul reuşea să îşi ridice trunchiul şi să meargă susţinut doar de braţe. Datorită acestui mod inedit de a se deplasa, dar şi muncii constante într-o fabrică, Bowen dezvoltase o forţă considerabilă şi chiar şi la vârsta maturităţii reuşea să îşi deplaseze trupul de 63 de kilograme oriunde dorea.

Carieră de succes

Eli şi-a început cariera la 13 ani în diferite circuri, înainte de a porni într-un turneu independent, în cele din urmă el alăturându-se echipei de la Barnum & Bailey Circus. Datorită capacităţilor sale fizice ieşite din comun, a fost recunoscut rapid drept un acrobat talentat, devenind celebru sub numele de „The Legless Acrobat“. În plus, Eli Bowen era cunoscut pentru talentul său de a atrage atenţia publicului. În ciuda înălţimii sale de 61 de centimetri, Eli nu a avut niciodată probleme să se caţere pe o bară de patru metri, iar apoi să se menţină în echilibru, susţinându-şi greutatea într-o singură mână. Ancorat de bară, Eli reuşea să îşi ţină corpul paralel cu podeaua şi începea să se învârtă în jurul barei ca un steag. Numărul de acrobaţie atingea momentul de apogeu când Eli, folosindu-se doar de mâna dreaptă, îşi poziţiona corpul paralel cu bara. Simplitatea cu care reuşea să execute acest exerciţiu demonstra forţa sa extraordinară şi, în acelaşi timp, i-a permis să devină principalul punct de atracţie al circului, câştigând peste 100 de dolari pe săptămână, sumă foarte mare pentru acele vremuri.

Vedete din alte vremuri

Odată ajuns la maturitate, Eli a devenit celebru nu doar pentru aspectul său, ci şi pentru forţa ieşită din comun, mulţi considerându-l cel mai mare acrobat al acelor vremuri. Imaginea sa de gentleman i-a adus şi multe admiratoare. La vârsta de 26 de ani s-a căsătorit cu o adolescentă de 15 ani, Mattie, cu care a avut patru copii. Eli era foarte mândru de familia sa, în multe dintre imaginile rămase din acea epocă el apărând alături de cei dragi. Ajuns la 80 de ani, Eli a continuat să apară în spectacole, recunoscând că pur şi simplu adoră această meserie. Cei patru copii ai săi îşi croiseră toţi un rost în viaţă, unul devenise comerciant, iar altul terminase facultatea de drept şi ajunsese judecător. Pe 2 mai 1924, Eli a murit din cauza unei pleurite, cu doar câteva zile înainte de un spectacol la Dreamland Circus de pe insula Coney.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU