16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIntimitatea emoţională, dorinţa arzătoare a femeilor

Intimitatea emoţională, dorinţa arzătoare a femeilor

Multe femei se plâng că din relaţia lor amoroasă lipseşte intimitatea, în timp ce bărbaţii spun că lipseşte sexul. Sunt oare cele două unul şi acelaşi lucru? Răspunsul este foarte clar şi simplu: nu.

Femeile vor să reuşească să realizeze o legătură mai profundă cu partenerii lor, o legătură complexă, pe mai multe niveluri. Probabil tocmai din acest motiv dorinţa lor cea mai arzătoare este să stabilească o intimitate emoţională înainte de toate, înainte de a trece la următorul nivel, cel fizic. Dacă intimitatea emoţională este stabilită, atunci cea sexuală vine mai uşor, în mod natural şi, de cele mai multe ori, cu mai mult entuziasm.

Intimitate emoţională sau sexuală?

Psihologii confirmă că intimitatea emoţională nu este acelaşi lucru cu intimitatea sexuală. Pentru ca aceste două lucruri să poată fi distinse la nivel teoretic, specialiştii afirmă că apropierea sexuală poate exista într-un context de intimitate emoţională sau în afara acestuia (menţionând aici aventurile de o noapte sau relaţiile bazate exclusiv pe sex). În schimb, de cele mai multe ori, intimitatea emoţională se realizează într-un cadru care nu are nici un fel de componentă sexuală.
Intimitatea emoţională este un eveniment psihologic, care se creează în momentul în care gradul de încredere şi comunicare dintre doi parteneri este atât de mare, încât ei reuşesc să se înţeleagă reciproc la toate nivelurile. Intimitatea emoţională este o condiţie esenţială pentru ca sentimentele de acceptare, respect, încredere să se creeze, să se dezvolte şi să se menţină, căci în lipsa acestora nici o relaţie nu are vreo şansă.

Ce înseamnă, de fapt, intimitatea emoţională

Când vorbim despre apropierea la nivel emoţional, aceasta ar putea fi definită ca disponibilitatea, chiar dorinţa de a se dezvălui din toate punctele de vedere. Intimitatea emoţională este nevoia de a împărtăşi cu celălalt toate sentimentele, dorinţele, nevoile, fanteziile de orice fel şi cele mai lăuntrice gânduri. Se poate spune că un cuplu care a ajuns la acest nivel de intimitate este acela în care cei doi parteneri sunt, în general, pe aceeaşi lungime de undă. Problema cea mai mare cu care se confruntă femeile care îşi doresc o astfel de intimitate este faptul că încercarea de a-şi împărtăşi sentimentele presupune anumite riscuri pe care ele nu sunt întotdeauna dispuse să şi le asume. Printre aceste riscuri se numără teama de a fi respinsă, criticată, ironizată sau chiar ignorată, dar şi teama de a fi contrazisă şi jignită, din rea-voinţă sau pur şi simplu fără nici o intenţie. Realitatea este că, deşi foarte multe femei îşi doresc o astfel de intimitate, ele se tem de ceea ce acest lucru presupune cu adevărat, mai ales că dorinţa de a împărtăşi trebuie să vină de la ambii parteneri.
Dacă însă partenerul este genul de persoană care, din principiu, nu critică fără motiv, nu ignoră şi nici nu respinge dorinţa femeii de a-şi deschide sufletul, atunci primul pas spre intimitatea emoţională este deja făcut. În astfel de cazuri, femeia va simţi siguranţa de care are nevoie pentru a se destăinui.

Femei contra bărbaţi

Bărbaţii însă nu simt această nevoie de a se „descărca“ la nivel emoţional. Problema nu este faptul că bărbaţii nu ar fi capabili să facă destăinuiri de ordin intim, ci foarte mulţi dintre domni nu consideră că un asemenea comportament este neapărat necesar pentru bunul mers al unei relaţii. De cealaltă parte, însă, femeile consideră că intimitatea la nivel emoţional este o condiţie necesară pentru ca o relaţie să se dezvolte şi să înflorească aşa cum trebuie. Sentimentul că au nevoie de intimitate emoţională este intens trăit, chiar dacă unele dintre doamne şi domnişoare nu reuşesc foarte bine să meargă pe calea destăinuirilor intime sau nu recunosc beneficiile acestora atunci când intimitatea pe care şi-au dorit-o este realizată. Odată ajunse în acest punct, multe dintre femei se simt diferit. Ele detectează o anumită apropiere şi o conectare puternică la sentimentele şi dorinţele partenerului, lucru care le ajută să treacă mai repede către intimitatea sexuală, întrucât se simt mai în largul lor şi mai puţin vulnerabile în faţa partenerului. Explicaţia ştiinţifică este aceea că femeile sunt de părere că pentru ca într-un cuplu să se ajungă la o intimitate sexuală foarte bună, relaţia respectivă trebuie să fie definită prin reciprocitate, încredere, respect şi siguranţă – toate acestea venite din ambele părţi.

Dificultăţi

Probabil vă întrebaţi de ce această intimitate emoţională lipseşte din multe cupluri, dacă ea este liantul care ţine doi parteneri împreună? Una dintre explicaţii ar fi aceea că oamenii – bărbaţi sau femei – întâmpină dificultăţi în a-şi pune sufletul pe tavă, în principal pentru că le este teamă să se arate vulnerabili. Deşi se poate spune că pentru bărbaţi încercarea de a-şi deschide inima este mai grea decât pentru femei, reprezentanţii ambelor sexe duc lupte intense nu doar pentru a exprima ceea ce simt, ci şi pentru a-şi da seama de aceste lucruri. Cea mai mare teamă a unei persoane este să îşi expună adevărata personalitate, cu bune, cu rele, cu puncte tari şi cu vulnerabilităţi, în faţa oamenilor a căror părere contează. Ironia sorţii este că tocmai în faţa oamenilor de care avem nevoie ne este cel mai greu să ne deschidem.
Altă explicaţie este aceea că multe persoane nu şi-au dezvoltat abilităţi de comunicare cu partenerul, în domeniul intimităţii emoţionale. Multora le lipseşte capacitatea de a verbaliza în faţa partenerului adevăratele dorinţe şi năzuinţe, iar acesta este cel mai mare impediment în faţa creării intimităţii emoţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII