10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria grecească, savoare cu iz antic

Bucătăria grecească, savoare cu iz antic

Nici un turist care a ajuns pe plaiuri elene, dorind să descopere templul Zeiţei Atena, Acropolele şi Muntele Athos, nu a rămas insensibil la tradiţiile culinare greceşti, bazate în special pe legume proaspete de sezon, condimente, mirodenii şi nelipsitul ulei de măsline.

Este bine ştiut faptul că, pentru greci, tradiţiile culinare reprezintă un patrimoniu pe care îl cultivă şi respectă cu sfinţenie. De-a lungul timpului, bucătăria grecească a fost influenţată decisiv de istorie, indiferent că aceste influenţe au venit dinspre Turcia, Orientul Mijlociu sau Balcani. Astfel, în perioada lui Alexandru cel Mare, odată cu extinderea imperiului grecesc din Europa spre India, vechea Eladă a început să resimtă influenţe dinspre nord şi est. Mai apoi, odată cu cucerirea Greciei de către romani, gastronomia elenă începe să resimtă şi influenţele cosmopolitei bucătării a acestora. Influenţa turcească şi-a făcut şi ea simţită prezenţa odată cu mutarea capitalei Imperiului roman la Constantinopol şi cucerirea acestuia de către turci în 1453, mai ales că a urmat o perioadă de 400 de ani de ocupaţie otomană. Cu toate aceste influenţe, rezultatul nu putea fi decât unul excepţional, astfel că astăzi grecii se pot mândri cu o paletă incredibil de bogată şi variată de mâncăruri şi băuturi. În aceste condiţii, nu este de mirare că fiecare preparat grecesc are o istorie aparte, iar atunci când îl savurăm avem senzaţia unei călătorii în timp.

O masă îmbelşugată

Potrivit tradiţiei, pentru greci, mâncarea este un prilej de a aduna la masă familia şi prietenii, indiferent că acest eveniment se desfăşoară acasă sau la restaurant. Preferinţa grecilor pentru viaţa îmbelşugată este oglindită în modul de prepare a mâncărurile, a căror savoare deosebită este dată mai ales de bogăţia şi calitatea ingredientelor. Cel mai popular ingredient este legendarul ulei de măsline, care este nelipsit în prepararea bucatelor, indiferent că vorbim de o banală omletă sau de cele mai complicate dulciuri. Datorită climei din această zonă, uleiul grecesc este considerat cel mai bun, de multe ori fiind folosit pentru ameliorarea calităţii uleiurilor din alte ţări.
De asemenea, unul dintre alimentele de bază ale grecilor este brânza. Potrivit legendei, Aristaios, un fiu al lui Apollo, a fost trimis de zei să aducă în dar grecilor arta preparării brânzei. De-a lungul timpului, acest dar a fost exploatat la maximum, iar astăzi, brânzeturile greceşti sunt considerate printre cele mai fine din lume. De departe, sortimentul regină este celebra brânză Feta, exportată şi cunoscută în toată lumea. Acesta este disponibil în mai multe variante, de la semi-soft la semi-hard, mai aromată sau nu. Feta poate fi utilizată atât în prepararea aperitivelor, cât şi a felurilor principale, garniturilor sau salatelor. În acelaşi timp însă, ea poate fi servită ca atare, de preferinţă însoţită de fructe.

Tradiţie în farfurie

Când vine vorba de felurile tradiţionale de mâncare, Grecia se poate mândri cu cea mai variată gamă de specialităţi. Un aperitiv tradiţional îl reprezintă celebrele  Mezedes, adică gustări din măsline, ardei iute copt, vinete preparate la grătar, brânzeturi, salate, preparate din fructe de mare, care sunt servite mai ales la cină. Când vine vorba de cărnuri, grecii se dau în vânt după carnea de miel, care se înăbuşă în vase înalte împreună cu legume asortate şi apoi se frige la grătar. La fel de populare sunt însă şi specialităţile din carne de porc, de vită, de pasăre sau de vânat, care se prepară marinată, pe grătar sau la cuptor. Dacă ajungeţi în Grecia, gustaţi neapărat tradiţionala „moussakaua“, garnisită cu straturi de vinete sau dovlecei şi aromată cu usturoi. De asemenea, grecii se pot mândri cu cele mai savuroase salate din lume,  pregătite din legume proaspete din abundenţă sau din legume marinate şi gătite la cuptor, condimentate cu ierburi aromate. Şi pentru că masa nu este savuroasă fără un desert ca la carte, în Grecia vă puteţi delecta cu tot soiul de deserturi, de la fructe proaspete – smochine, portocale, mere sau pepene – şi până la foietaje. De asemenea, aici găsiţi celebrele prăjituri cu unt şi miere, numai bune de servit cu o cafea grecească tare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS