7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProtejaţi-vă câinele de caniculă

Protejaţi-vă câinele de caniculă

Canicula face ravagii şi în această vară, iar căldura este foarte greu de suportat de oameni, dar şi de animalele de companie şi, mai ales, de câini. Se poate spune că pentru aceste patrupede este chiar mai dificil, pentru că nu au glande sudoripare, deci termoreglarea se face doar prin respiraţie. Prin urmare, câinii trebuie îngrijiţi cu mare atenţie vara, pentru a nu avea de suferit din cauza căldurii.
O atenţie deosebită trebuie acordată raselor de câini cu botul scurt: Boxer, Bulldog, Pechinez etc. Aceşti câini au dificultăţi la respiraţie şi reglarea temperaturii interne din cauza botului scurt, având deci o suprafaţă mai mică prin care se pot răcori. De asemenea, rasele cu păr negru şi blană foarte deasă necesită atenţie specială, deoarece se încălzesc mai tare la soare, căci blana deasă menţine căldura în corp.
Indicat este ca la începutul sezonului cald, câinii să fie tunşi, mai ales cei cu blana deasă (Collie, Ciobăneşti româneşti, Husky, Ciobănescul german etc.). Blana mai scurtă asigură căţelului o ventilaţie mai bună a pielii şi un confort sporit. În plus, stăpânilor le va fi mai uşor să detecteze eventualii paraziţi externi (în special căpuşe) care roiesc în timpul verii şi pe care câinele îi poate lua în timpul plimbării zilnice. Un strat de câţiva centimentri de păr este util pentru a-i proteja de arsurile solare. Patrupedele pot suferi şi ele arsuri ale pielii, cu atât mai mult cu cât pielea lor este şi mai sensibilă dacă nu este apărată de blană. Ca măsură suplimentară de protecţie împotriva arsurilor, puteţi aplica pe pielea câinelui o loţiune pe care o găsiţi la magazinele specializate. Nu folosiţi loţiune de plajă pentru oameni, deoarece conţine zinc, o substanţă toxică pentru pielea câinelui.

Nu lăsaţi câinele în maşină pe perioada verii
Este o greşeală pe care mulţi stăpâni o fac. Aceştia închid câinele în maşină în miezul zilei, „doar pentru cinci minute“, cât consideră că durează să cumpere ceva, iar când se întorc îşi găsesc patrupedul iubit mort sau în şoc. Un câine închis într-o maşină lăsată în soare cu geamurile ridicate poate muri în zece minute din cauza lipsei de oxigen, oricât de mare ar fi respectivul patruped. Dacă nu îl puteţi lua cu dumneavoastră, legaţi-l afară până vă întoarceţi şi lăsaţi-i apă la dispoziţie în tot acest timp.

Nu scoateţi câinele la plimbare în miezul zilei
Nici dumneavoastră nu vă face bine să umblaţi în toiul zilei, când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius la umbră, ce să mai vorbim de animalul de companie. Câinii intră în şoc termic la temperatura de 40 de grade Celsius, iar vara, în plin soare, sunt cu cel puţin zece grade mai mult decât arată termometrul de la umbră. Planificaţi deci plimbările seara şi dimineaţa, când este mai răcoare. Dacă totuşi sunteţi nevoit să scoateţi câinele afară pe căldură, puneţi-i o şepcuţă.

Nu lăsaţi câinele să umble pe suprafeţe încinse
Perniţele de la picioare sunt acoperite cu o piele sensibilă, care se arde foarte uşor şi nici pentru câine nu este plăcut să păşească pe cimentul încins al trotuarelor. Este bine ca plimbarea de seară să o faceţi cât mai târziu, când betonul oraşului s-a mai răcit puţin. Dacă patrupedul dumneavoastră stă în curte, asiguraţi-vă că are o suprafaţă mai rece pe care să stea – iarba sau un loc pavat undeva, la umbră, sunt variante ideale. În plus, puteţi uda cu apă rece locul unde stă câinele, pentru ca acesta să suporte mai bine căldura.

Câinii în curte
Umbra le este indispensabilă câinilor în timpul verii. Soarele dogoritor care bate toată ziua nu îi face bine patrupedului, oricât de multă apă ar avea acesta la dispoziţie. Câinii pot intra în şoc termic, iar insolaţia îi afectează şi pe ei. Câinii ţinuţi în curte ar trebui să aibă plasată cuşca într-o zonă unde este umbră toată ziua. Ar fi şi mai bine dacă aţi căptuşi cuşca şi cu un material termoizolant: cuşca poate fi udată dimineaţa cu apă, pentru a evita supraîncălzirea acesteia.
Un bazin cu apă este de mare ajutor pentru câinii aflaţi la curte. O piscină gonflabilă ca acelea pentru copii este o investiţie mică, dar care aduce multe beneficii căţelului iubit.

Simptomele şocului termic
La primele semne de şoc termic este bine să ajutaţi câinele să se răcorească. Înveliţi-l într-un cearşaf umed şi obligaţi-l să bea apă, abia după aceea fugiţi cu el la veterinar. Semnele şocului termic sunt: gâfâit abundent, respiraţie accelerată şi zgomotoasă, salivă lipicioasă, febră, vomă, apatie, mişcări necoordonate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS