8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPastiera napoletană

Pastiera napoletană

Ingrediente:
Aluatul: 300 g făină, 150 g zahăr, 150 g unt, 1 ou +1 gălbenuş, un vârf de linguriţă bicarbonat, un vârf sare.
Umplutura: 500 g grâu fiert, 500 g urdă, 250 ml lapte, 200 – 300 g zahăr, 4 ouă, 50 ml esenţă apă flori de portocale, 2 plicuri vanilie, coaja rasă de la 1 lămâie mai mică, 70 g fructe confiate (facultativ).
Mod de preparare: Aluatul se prepară amestecând toate ingredientele bine, apoi îl punem în frigider pentru circa o oră.
Într-o cratiţă punem pe foc grâul fiert, 250 ml lapte, 1 lingură de zahăr, coajă de lămâie rasă, 20 ml esenţă de flori de portocale. În timp ce fierbe, la foc potrivit, amestecăm din când în când. Laptele nu trebuie să scadă prea mult, timpul total este de 10-12 minute. Dăm deoparte şi lăsăm să se răcească.
Separat, amestecăm cu mixerul zahărul cu 4 gălbenuşuri, 2 plicuri de vanilie şi 30 ml esenţă apă flori de portocale, până se topeşte zahărul. La sfârşit adăugăm urda.
Această compoziţie o amestecăm cu grâul fiert + lapte.
Batem spumă cele 4 albuşuri, cu un vârf de sare. Le adăugăm în compoziţia de mai sus şi amestecăm încet, încet, cu lingura de jos în sus. Întindem aluatul, îl punem într-o tavă rotundă (căptuşită cu hârtie de cuptor) de diametru 28-30 cm. Lăsăm puţin aluat, pentru a face câteva fâşii de pus deasupra.
Umplem tava cu compoziţia de urdă şi grâu, deasupra punem fâşiile de aluat sub formă de grilaj. Dacă dorim, cu albuşul rămas de la prepararea aluatului, ungem deasupra grilajul.
Se pune în cuptor la o temperatură de 180-200 grade Celsius, timp de o oră. Dacă pastiera nu este suficient de rumenă deasupra (prea albă), o mai lăsăm câteva minute. Stingem cuptorul şi lăsăm înăuntru încă o oră. Scoatem pastiera din cuptor şi o lăsăm să se răcească.

Timp de prepapare: 2 ore
Dificultate: redusă
Mentiuni: pastiera este un desert tipic italian, din regiunea Campania, şi se poate servi pudrată cu zahăr.
(www.reteteculinare.ro)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS