16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVara în bucătărie

Vara în bucătărie

Temperaturile ridicate din termometre din timpul verii fac ne-cesare câteva reguli, care trebuie neapărat respectate în bucătărie.

Temperaturile ridicate indicate de termometre în timpul verii expun alimentele la mai multe riscuri de contaminare bacteriană şi duc la creşterea riscului de infecţii responsabile cu durerile de stomac şi alte simptome enervante, care adăugate la neplăcerile provocate de căldură pot să ne strice zilele de vară. Ca să nu avem cine ştie ce surprize urâte, evitaţi pe cât posibil bufeturile şi, chiar şi acasă, alimentele „delicate“ precum sosurile, frişca şi maioneza, care se alterează cu uşurinţă. Mare atenţie la frigider, atunci când îl ţineţi prea mult deschis pentru a depozita alimentele tocmai cumpărate. „Atunci când temperaturile cresc, nu lăsaţi mâncărurile neacoperite, pentru că riscă să devină rapid «necomestibile», mai ales când în jur sunt muşte sau alte insecte. Încercaţi să ţineţi alimentele cât mai puţin timp în afara frigiderului. În condiţii favorabile, în interval de patru ore, un microorganism se poate multiplica de până la un miliard de ori. Chiar şi acasă, evitaţi mâncărurile care stau ore în şir în frigider, legumele crude, maioneza, cremele şi frişca“, recomandă Carlo Cannella, preşedintele Institutului italian pentru studii privind alimentele şi nutriţia.

Decalogul alimentelor

Pentru a evita orice risc, specialiştii ne recomandă o serie de reguli ce trebuie respectate cu sfinţenie. În primul rând, evitaţi „canalele de distribuţie“ improvizate: cum ar fi vânzătorii ambulanţi de pe plajă sau de la munte. Originea şi modul de preparare al alimentelor trebuie să fie întotdeauna clare. De asemenea, controlaţi ambalajele. Aveţi grijă ca ambalajele alimentelor congelate să fie într-o stare ireproşabilă şi nu achiziţionaţi niciodată produse cu ambalaje deteriorate, cutii rupte sau îndoite, ouă sparte, produse cu culori suspecte. Verificaţi ca sticlele de apă minerală sau alte băuturi să nu fie expuse la surse de căldură. De asemenea, nu cumpăraţi mai mult decât strictul necesar. Luaţi alimentele congelate la sfârşitul turului de cumpărături, pentru a evita schimbările bruşte de temperaturi, depozitaţi-le în pungi termice speciale. O atenţie deosebită trebuie acordată conservării cremelor sau a maionezei şi a tuturor produselor care conţin aceste ingrediente. Duceţi alimentele cumpărate imediat acasă. Transportul alimentelor trebuie să se desfăşoare cât mai rapid. Evitaţi staţionările intermediare lungi şi nu lăsaţi plasele cu cumpărături în maşină. Odată ajunşi acasă, depozitaţi imediat produsele în frigider sau în congelator şi nu lăsaţi alimentele proaspete expuse la temperaturile ridicate din atmosferă. Mai bine spălaţi legumele, curăţaţi-le şi fierbeţi-le înainte de a le pune la conservare. În cazul în care v-aţi dat seama că aţi achiziţionat produse cu o stare de conservare precară sau alterate, restituiţi-le vânzătorului. Dacă este nevoie, apelaţi la oficiul competent pentru protecţia consumatorului.

Atenţie la frigider

Frigiderul nu este tocmai un dulap, în care puteţi pune orice. Atenţie mare la igienă, pentru că multe bacterii îşi aleg să „îşi stabilească domiciliul“ exact aici. Carnea şi peştele trebuie depozitate în compartimentul cel mai rece şi trebuie să vă asiguraţi ca nu cumva lichidul din pungi să nu se scurgă peste alte alimente şi să le contamineze. Ţineţi alimentele gătite şi crude separat. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie să o acordaţi curăţeniei din bucătărie. Curăţaţi intens suprafeţe care intră în contact cu alimentele, pentru că din cauza căldurii microorganismele se reproduc cu mult mai multă uşurinţă. De exemplu, curăţaţi tocătoarele sau suprafeţele utilizate pentru prepararea alimentelor crude, înainte de a le reutiliza pentru alte tipuri de alimente. Consumaţi alimentele la scurt timp după preparare. Nu le lăsaţi niciodată la temperatura camerei sau descoperite, în afara frigiderului. De asemenea, mare atenţie atunci când pregătiţi mâncarea sub cerul liber. Atunci când pregătiţi mâncarea pentru picnic, nu ambalaţi niciodată mâncărurile tocmai preparate sau care sunt calde. Ambalaţi mâncarea în porţii tocmai pregătite pentru consum, pentru a evita astfel să folosiţi tacâmurile, eventual în absenţa unei surse de apă pentru a vă spăla pe mâini. În timpul grătarului, pregătirea cărnii trebuie să se realizeze pe cărbuni aprinşi şi nu la flacără. Ţineţi separat mâncărurile crude de cele deja preparate. Nu ardeţi carnea pentru a evita formarea de substanţe chimice cancerigene. Folosiţi produse naturale şi evitaţi să folosiţi lemne tratate cu vopsea sau alte substanţe. În cazul în care vă petreceţi vacanţa în locuri exotice, evitaţi legumele crude şi mare atenţie la apa pe care o beţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS