12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrepararea sandvişului perfect

Prepararea sandvişului perfect

Sandvişurile sunt de cele mai multe ori considerate alimente-le nesănătoase din categoria fast-food, o mâncare încropită la repezeală, din lipsă de timp. Numai că nu este chiar aşa: prepararea sandvişurilor poate fi ridicată uneori la rang de artă, pentru că gusturile şi aromele trebuie să se îmbine în mod ideal.

Un sandviş excepţional trebuie să întrunească două condiţii esenţiale: să conţină pâine de bună calitate şi să aibă ingrediente speciale. În plus, dacă tipul de pâine şi ingredientele se completează din toate punctele de vedere (textură, gust, aromă, savoare), sandvişul ajunge aproape de perfecţiune. În schimb, dacă o combinaţie delicioasă de ingrediente este aruncată între două felii de pâine fade ori dacă o pâine gustoasă şi pufoasă este asociată cu ingrediente fără savoare, perfecţiunea dispare. În esenţă, totul ţine de echilibru atunci când vine vorba de prepararea sandvişului perfect.   

Pâinea, ingredientul esenţial

Atunci când vă propuneţi să preparaţi cele mai bune sandvişuri, primul pas trebuie să fie găsirea pâinii perfecte. Pentru aceasta, mergeţi în raionul „Brutărie“ al oricărui supermarket din oraş, unde există o gamă extrem de variată de tipuri de pâine. Veţi găsi aici nu doar clasica franzelă, albă, neagră sau graham, ci foarte multe alte sortimente, de la pâinea neagră de secară cu seminţe de chimen, cu o aromă deosebită, la baghete, pâine cu seminţe, cu cartofi, cu cereale şi până la chifle şi delicioasele lipii. Dacă nu sunteţi adeptul cumpărării pâinii de la supermarket, mergeţi la o brutărie locală, care prepară pâinea cu mai mult suflet, şi parcă şi franzela clasică este mai gustoasă şi mai crocantă.

Alegerea „umpluturii“ pentru sandviş

Se poate spune că sortimentul de pâine ales va „dicta“ restul ingredientelor folosite la prepararea sandvişului. Dacă alegeţi pâine de secară, ingredientul principal, care va completa aroma acesteia, este pastrama, însă o brânză grasă ori şunca glazurată cu miere sunt şi ele ideale pentru a fi aşezate între feliile de pâine neagră cu textură granulată.
Bagheta franţuzească va cere în mod obligatoriu combinarea cu brânză Camembert sau Brie, împreună cu un ou fiert tare, frunze de lăptuci şi maioneză. La fel de bine însă, gustul pâinii preparate în stil franţuzesc poate fi completat în mod ideal de un sortiment de salam cu usturoi şi o felie generoasă de brânză Cheddar.
Sandvişurile cu pâine ţărănească ar trebui să fie preparate cu o brânză grasă, eventual de oaie, care să fie pusă alături de o bucată de carne de vită slabă şi de murături, după preferinţă. Pentru o experienţă gastronomică deosebită, încercaţi să preparaţi un sandviş cu pâine ţărănească în care să aşezaţi somon sau ton din conservă, ori friptură de porc rece.
Lipia este un sortiment de pâine excepţional care, deşi poate nu vă vine să credeţi, poate reprezenta o „bază“ ideală pentru prepararea unui sandviş. Combinaţiile de ingrediente cu care poate fi umplută o lipie sunt limitate doar de imaginaţia şi preferinţele culinare ale bucătarului. Specialiştii în gastronomie vă recomandă să umpleţi lipia cu bucăţi de friptură de curcan rece, asezonate cu sos de merişoare, cu pui şi maioneză, friptură rece de pui cu miere şi nuci sau cu somon afumat şi ou fiert tare, iar lista de ingrediente poate continua.
Condimentele sunt şi ele foarte importante, indiferent de tipul de pâine pe care îl alegeţi. Puteţi folosi orice fel de condimente, dar şi ierburi aromatice şi, la fel de bine, puteţi completa gustul ingredientelor cu maioneză sau muştar.

Secretele unui sandviş delicios

Pentru a fi siguri că preparaţi un sandviş care să se apropie de perfecţiune cât mai mult posibil, aveţi grijă ca feliile de pâine să fie cât mai asemănătoare ca dimensiuni. Dacă nu aveţi încredere în talentele dumneavoastră atunci când vine vorba de felierea egală, aveţi două opţiuni. Fie cumpăraţi de la supermarket pâine gata feliată, fie rugaţi vânzătorul de la brutărie să vă felieze pâinea pe care o cumpăraţi. Dacă, totuşi, preferaţi să vă tăiaţi singur pâinea pentru sandvişuri, ar fi bine să vă achiziţionaţi un cuţit special, cu lamă cu zimţi fini – ca să fiţi siguri că feliile vor fi egale. Pentru a uşura felierea, este indicat să puneţi pâine pe un tocător solid de lemn.
Apoi trebuie să vă puneţi la îndemână tot ce aveţi nevoie, întrucât sandvişurile trebuie preparate rapid, atâta timp cât ingredientele sunt proaspete. Dacă mai există şi alt ingredient care trebuie feliat, operaţiunea trebuie executată înainte de a începe „asamblarea“ sandvişurilor.
În cazul în care alegeţi să ungeţi feliile de pâine cu ceva, ca de exemplu maioneză, brânză topită, cremă de brânză, unt sau margarină, puneţi pe fiecare felie aceeaşi cantitate, utilizând un cuţit cu lamă mai lată sau o spatulă. Dacă folosiţi unt sau margarină pentru sandvişuri, lăsaţi ingredientele un timp la temperatura camerei, până se înmoaie. Altfel, riscaţi să nu reuşiţi să ungeţi în mod egal feliile sau, şi mai rău, să rupeţi miezul de pâine.
După ce aţi pregătit totul, „asamblaţi“ rapid sandvişul, întinzând sau punând ingredientele unul peste altul, după cum este nevoie. Aveţi grijă să nu începeţi să pregătiţi mai multe sandvişuri deodată: începeţi unul nou abia după ce l-aţi terminat pe primul. Dacă v-aţi gândit să tăiaţi sandvişurile în bucăţi mai mici, lăsaţi această operaţiune pentru final, când toate sunt gata. Aranjaţi apoi sandvişurile pe un platou, dacă intenţionaţi să le serviţi ca aperitiv, având grijă să puneţi un şerveţel sub ele, mai ales dacă aţi întrebuinţat ingrediente suculente (ca, de exemplu, roşiile), sau ambalaţi-le cu grijă şi puneţi-le în caserola cu mâncare pentru serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU