21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn deliciu sănătos

Un deliciu sănătos

Fructele de pădure ocupă un loc important în galeria plantelor şi fructelor din care se pot prepara ceaiuri şi infuzii, fiind ingredientele ideale atât în sezonul cald, cât şi în cel rece.

Ceaiurile şi infuziile de fructe nu sunt numai gustoase, ci şi foarte sănătoase. Natura este foarte generoasă atunci când vine vorba de a oferi materie primă pentru ceaiuri, prin urmare beneficiem de o gamă largă de plante şi fructe ideale pentru prepararea acestei licori. Fiecare ingredient conferă ceaiului arome speciale, culoare şi gust deosebite, dar nu numai atât, ci şi numeroase beneficii pentru sănătate, dacă ştim cum să preparăm licoarea în aşa fel încât să nu lăsăm plantele şi fructele să îşi piardă din proprietăţi.
În ceea ce priveşte fructele ca materie primă pentru ceaiuri, pentru ele nu există limite stricte, aşa cum se întâmplă în cazul plantelor, care au în general principii active asemănătoare cu efectele medicamentelor. Fructele sunt renumite pentru vitaminele pe care le conţin, iar ceaiul sau infuziile de fructe sunt recunoscute ca băuturi extrem de sănătoase. Dintre toate, fructele de pădure sunt ingrediente perfecte, întrucât ceaiul preparat din acestea este răcoritor în timpul verii şi nemaipomenit pentru a vă încălzi în zilele reci de iarnă. În plus, fructele de pădure prezintă avantajul de a creşte în sălbăticie, unde nivelul de poluare este mai mic şi, potrivit specialiştilor, conţin mai multe vitamine ca alte fructe, întrucât cresc în mediul lor natural, fără intervenţie din partea cuiva.

Uscarea fructelor de pădure pentru ceai

Cel mai important lucru pentru ca fructele de pădure să constituie cea mai bună materie primă pentru ceai este ca poamele să fie uscate înainte de folosire, pentru a-şi păstra intacte toate vitaminele. Producătorii de ceaiuri sunt dotaţi cu echipamente speciale de uscare, însă acest proces se poate realiza foarte simplu şi eficient şi acasă. Într-o primă etapă, fructele trebuie lăsate să se usuce „liber“. Dacă vreţi ca procesul să dureze mai puţin, puneţi fructele în cuptor, la temperatura de 35-40 de grade Celsius, timp de trei-patru ore, apoi la temperatura de 60 de grade, până când se usucă de tot. Toţi compuşii benefici ai fructelor de pădure sunt menţinuţi, iar poamele sunt pregătite pentru păstrare îndelungată şi folosire în cele mai bune condiţii. După uscare, fructele trebuie ţinute în recipiente etanşe, în locuri ferite de umiditate.

Ce fel de fructe?

În ceea ce priveşte gustul şi aroma ceaiului, nu există limite şi totul depinde de gustul consumatorului. Printre varietăţile de fructe de pădure ideale pentru prepararea licorii se numără căpşunele, murele, zmeura, coacăzele, agrişele, cătina şi măceşele. Toate acestea conferă ceaiului gusturi şi arome aparte şi, ca bonus, aduc beneficii pentru sănătate. Dacă nu doriţi să faceţi o combinaţie din toate aceste fructe, puteţi opta pentru un singur fruct preferat, pe care să îl combinaţi cu ceai verde sau ceai negru, după preferinţe. Cantităţile de fructe uscate şi apă fierbinte sunt aceleaşi ca în cazul preparării ceaiurilor şi infuziilor de plante obişnuite.

Secretul ceaiului de fructe de pădure

Pentru prepararea ceaiului de fructe sălbatice există un secret pe care este bine să îl ştiţi. Întrucât fructele sunt deja uscate (vă reamintim că licoarea se prepară numai şi numai din fructe uscate), la prepararea ceaiului ele trebuie să se înmoaie, astfel încât toate vitaminele şi întreaga aromă să se poată dizolva în apă. De aceea, fructele trebuie lăsate în apă rece, acoperite şi ţinute aşa peste noapte. Dimineaţa, fierbeţi timp de 10 minute apa în care au stat fructele. După alte 10 minute, timp în care băutura se răceşte puţin, ceaiul poate fi strecurat şi servit. Această metodă de preparare reprezintă o combinaţie între metoda macerării la rece şi infuzie.
Mai există şi o altă modalitate de preparare a ceaiului de fructe de pădure, care este recomandată în cazul ceaiului de măceşe. Fructele se fierb la foc mic timp de 30 de minute (ibricul sau recipientul trebuie să fie acoperit), apoi se lasă la răcit şi la macerat timp îndelungat, chiar şi câteva ore. După ce s-au înmuiat puţin, fructele trebuie zdrobite cu ajutorul unei furculiţe. Astfel, ceaiul de fructe pe care îl veţi obţine va avea o culoare mai închisă şi un plus de savoare, iar toate vitaminele şi substanţele nutritive se vor dizolva mai bine în apă.

Ceai sau infuzie?

Fructele de pădure pot fi ingrediente la fel de bune şi pentru ceaiul tradiţional, şi pentru infuzie. În general, „ceaiul tradiţional“ este băutura preparată „la minut“, după modelul englezesc al pliculeţelor. Cum se prepară? Foarte simplu. Puneţi pliculeţele într-o cană – de preferat una de sticlă sau de plastic, dar care să poată fi închisă etanş, pentru ca ceaiul preparat să reziste mai mult înainte de a fi consumat. Turnaţi apoi apă fierbinte în recipient şi lăsaţi pliculeţele să îşi răspândească aroma.
Ceaiul nu trebuie lăsat afară mai mult de două ore înainte de a fi pus la frigider sau consumat, pentru a nu începe să fermenteze. Este de preferat să nu preparaţi o cantitate foarte mare de ceai pe care să o ţineţi în frigider înainte de a consuma.
De cealaltă parte, infuziile sunt diferite de ceaiul preparat din pliculeţe. Obţinute din frunze, plante, rădăcini, coajă de copac, flori, seminţe sau fructe, infuziile se pregătesc în cantităţi mici, care urmează a se consuma o singură dată. Ingredientele trebuie lăsate la macerat, apoi infuziile se ţin la rece timp de o zi sau două, după care se folosesc – fie se beau ca atare, fie se utilizează ca preparate pentru înfrumuseţare şi îngrijire corporală, având totodată şi beneficii pentru sănătate, mai ales dacă sunt recomandate de un medic pentru tratarea unor afecţiuni diverse.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS