12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLacul Miracolelor a rămas fără peşte

Lacul Miracolelor a rămas fără peşte

Guvernul Israelului a aprobat un plan de urgenţă pentru a repopula apele Lacului Tiberiada, cunoscut mai bine sub numele de „Genezareth“ (în ebraică, Ginossar), un lac pomenit în Biblie, Luca 5:1.

Lacul Tiberiada (Tiberias) este situat în nord-estul Israelului. Turiştii care ajung pe aceste meleaguri caută, fără excepţie, urme şi locuri legate de viaţa şi de învăţăturile lui Iisus Hristos, aşa cum sunt ele descrise în Biblie. Cartea Sfântă menţionează că aici Iisus i-a îndemnat pe Petru şi pe trei alţi apostoli să devină „pescari de oameni“. După înmulţirea miraculoasă a pâinii şi a peştilor, cu care a hrănit 5.000 de oameni în apropiere de Betsaida, Iisus le-a poruncit discipolilor să traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum. În timpul călătoriei, un vânt a luat cu asalt lacul, speriindu-i de moarte pe discipoli, care, fiind pescari cu experienţă, ştiau prea bine ce pericol îi ameninţă. Iisus a sosit însă la ei mergând pe apă, a domolit vântul şi a liniştit valurile. Acum însă, Lacul Tiberiada riscă să rămână fără fauna piscicolă. Pentru a împiedica această tragedie, guvernul a decis să intervină şi a aprobat un plan de urgenţă care interzice pescuitul în următorii doi ani, perioadă în care populaţia piscicolă se va reface atât prin creşterea naturală, cât şi prin „revărsarea“ în apele lacului a altor peşti proveniţi alte zone.

Situaţia de azi a lacului

În apele Lacului Tiberiada, cel mai mare lac de apă dulce din Israel, trăiesc 23 de specii de peşte. În trecut, se spune că aici ar fi trăit 153 de specii, practic toate cele cunoscute la acel moment. De altfel, chiar în Biblie se vorbeşte despre miraculoasa înmulţire a peştilor şi  se menţionează 153 de peşti capturaţi, câte unul din fiecare specie. Pescuitul a fost interzis şi în partea nordică a Iordanului, care se revarsă în lac înainte de a-şi continua drumul spre sud. Ministrul agriculturii, Shalom Simhon, a declarat că acest plan este extrem de necesar pentru că în ultimul deceniu, fauna piscicolă a continuat să se diminueze şi mai ales în ultimii doi ani a scăzut cu zeci de puncte procentuale. Toate acestea au avut repercusiuni negative asupra echilibrului ecologic, precum şi asupra calităţii apei. Lacul, care se întinde pe o lungime de 22 de kilometri şi are o lăţime de 13 kilometri şi jumătate, este principala resursă de apă dulce din Israel. Pescuitul excesiv şi cantitatea insuficientă de precipitaţii din ultimii ani au afectat serios echilibrul ecologic. Situaţia a fost considerată atât de gravă, încât s-a cerut intervenţia guvernului, premierul  Benyamin Netanyahu declarându-se extrem de îngrijorat.
„Îmi amintesc că în copilărie pescuiam în apele acestui lac şi era peşte din belşug şi avea un gust delicios. Este important să asigurăm ţării peşte şi apă de calitate“, a comentat liderul israelian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS