11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAporocactus, planta cu ţepi de netrecut

Aporocactus, planta cu ţepi de netrecut

Aporocactus este o plantă cu corpuri sub formă de tije subţiri târâtoare sau pendente, originare din Mexic, statele Hidalgo şi Oaxaca.
Numele genului derivă din limba greacă şi, referindu-se probabil la mulţimea de tije foarte apropiate unele de altele, cu aspect de tufiş, are semnificaţia de „plantă cu ţepi (cactus) de netrecut“.
Planta cucereşte prin florile sale deosebit de frumoase. Ele pot fi roşii, în nuanţe de violet sau cărămizii. Apar la începutul primăverii, de obicei în treimea dinspre bază a corpurilor, rămânând deschise aproximativ patru zile.

O îngrijire corespunzătoare

Aporocactus sunt plante care preferă, pentru anotimpul cald, locuri luminoase, dar neexpuse direct luminii solare. De asemenea, pentru o dezvoltare armonioasă au nevoie de mai multă umezeală decât alte specii de cactuşi, pământul trebuind să rămână puţin umed.
Pentru a o avea cât mai mult pe raftul cu flori din apartament trebuie să ştiţi că este necesară replantarea în fiecare an, preferabil la începutul primăverii, pentru a i se putea furniza hrană nouă.
Atunci când planta înfloreşte, ea va avea nevoie odată cu apa care i se administrează şi de un îngrăşământ lichid, cu procent crescut de potasiu, după cum recomandă specialiştii, care vor favoriza înflorirea şi dezvoltarea armonioasă. Planta preferă un substrat mai bogat în substanţe nutritive, care poate fi realizat prin adăugarea de pământ de frunze şi puţină turbă.
Aveţi însă grijă, căci toamna şi iarna planta nu are nevoie de îngrăşământ. De asemenea, în această perioadă a anului, planta se menţine aproape uscată şi la o temperatură nu prea ridicată, dar nu mai mică de 5 grade Celsius.

Înmulţirea

Dacă şi cei care vă calcă pragul casei s-au îndrăgostit de planta dumneavoastră, dorind să aibă şi ei un exemplar în propriul cămin, trebuie să cunoaşteţi câteva reguli de înmulţire. Aceasta poate fi făcută atât prin prin seminţe, cât şi prin lăstari.
„Pentru a obţine butaşii uşor, tăiaţi 1-2 dintre cele mai lungi tulpini şi împărţiţi-le în segmente de 7 cm. Aşteptaţi apoi ca suprafeţele tăiate să se usuce şi, după o săptămână, plantaţi-le cu extremitatea în creştere îndreptată în sus. Folosiţi, pentru această operaţiune un amestec umed identic cu cel indicat pentru însămânţare şi plantaţi butaşii la 2 cm adâncime, menţineţi-i într-un mediu aerat, luminos şi cu temperatura de 21 de grade Celsius. Dacă butaşii au tendinţa să cadă pot fi susţinuţi cu beţişoare de lemn. După două sau trei săptămâni, când sunt suficient de robuşti pentru a putea fi mutaţi, plantaţi-i în pământul indicat pentru plantele adulte“, susţin specialiştii citaţi de site-ul fundesign.ro.

Specii diverse

Există mai multe specii de Aporocactus, fiecare cu particularităţile sale.
Aporocactus flagelliformis are tulpini târâtoare, de lungime variabilă între 45-90 cm. Florile înmuguresc în succesiune rapidă în aprilie-mai şi se menţin câteva zile. Hibrizii obţinuţi prin încrucişarea dintre Aporocactus şi Epiphyllum au flori colorate în nuanţe variate, de la roz la roşu.
Aporocactus flagriformis are boboci galben-roşii din care apar flori „suspendate“, lungi de 8-9 cm, colorate roşu stacojiu, cu marginea violet.
Aporocactus martianus (Aporocactus conzattii) prezintă tulpini care atârnă sau tulpini târâtoare lungi uneori de peste 90 cm. Florile acestei specii sunt mai lungi de 10 cm şi late de 6 cm şi au culori variate, de la roz închis la roşu strălucitor, cu petalele interne delimitate de o margine purpurie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS