21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Curele de slăbire, dăunătoare
pentru sănătate

Efectuarea unei cure de slăbire ar putea creşte riscul de apariţie a unor boli grave, precum afecţiuni cardiace, diabet şi chiar cancer, cel puţin aceasta este concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători americani. Rezultatele studiului arată că organismul persoanelor care îşi controlează minuţios aportul caloric produce cantităţi mai mari de cortizol – un hormon de stres dăunător pentru sănătate. În plus, expunerea la acest hormon poate chiar să favorizeze îngrăşarea, zădărnicind astfel eforturile persoanelor care apelează la diete stricte pentru a scădea în greutate. Mai grav decât atât, efectuarea unei cure de slăbire poate avea efecte negative şi asupra sănătăţii mentale a celor care recurg la această soluţie, întrucât sunt supuşi unui stres psihologic constant pentru că sunt obligaţi să numere caloriile din alimente şi să monitorizeze ceea ce mănâncă. „Indiferent dacă dietele drastice au sau nu rezultatul dorit în ceea ce priveşte pierderea în greutate, dacă studiile ulterioare vor confirma că dietele cresc nivelul stresului şi cantitatea de cortizol din organism, este posibil ca doctorii să înceteze să le mai recomande pacienţilor“, au explicat autorii studiului. Aceştia au adăugat că, în afară de faptul că promovează acumularea kilogramelor, stresul cronic este asociat cu afecţiunile cardiace, hipertensiunea arterială, diabet şi chiar cancer, şi, pentru că adoptarea unui regim alimentar poate creşte nivelul de stres, consecinţele în acest sens nu trebuie ignorate. Studiul a fost efectuat de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco şi de la Universitatea din Minnesota şi a monitorizat situaţia unui eşantion de 121 de femei. Pacientelor li s-a impus o dietă standard de 1.200 de calorii pe zi – aproximativ jumătate din cantitatea de 2.000 de calorii recomandată zilnic în cazul femeilor. Înainte de studiu şi după încheierea acestuia, a fost prelevată câte o mostră de salivă de la fiecare dintre participantele la studiu, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată verifica nivelul de cortizol. S-a constatat că după programul de dietă, care a durat trei săptămâni, cantitatea acestui hormon în organism crescuse la niveluri îngrijorătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII