11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFacebook-ul a ucis dialogul faţă în faţă

Facebook-ul a ucis dialogul faţă în faţă

Un sfert dintre britanici preferă să ţină legătura cu prietenii şi familia prin intermediul internetului, evitând întâlnirile directe.

Viaţa digitală pare să răpească tot mai mult din timpul oricum redus al omului modern, care nu mai este dispus să stea prea mult faţă în faţă cu părinţii, fraţii, prietenii sau chiar persoana iubită. Omul modern atribuie spaţiului virtual calitatea de a-l face cunoscut, de a cultiva relaţiile, de a le aprofunda sau pur şi simplu de a-l ţine în contact cu cei apropiaţi. Altfel spus, internetul a devenit forma preferată de comunicare. Acest fenomen, despre care specialiştii vorbesc deja de ceva timp, este în continuă ascensiune, lucru confirmat şi de un sondaj recent realizat de compania Flip MinoHD. Specialiştii au intervievat 3.000 de persoane cu privire la relaţiile sociale, punând accentul pe dihotomia dintre aşa-numitele social network şi relaţiile directe, acelea în care cei doi vorbitori se află faţă în faţă.

O viaţă pe internet

O treime dintre britanicii intervievaţi afirmă că familia şi prietenii află lucruri despre viaţa lor privată mai mult prin intermediul tehnologiei decât prin discuţiile directe. Unul din cinci britanici ţine legătura cu rudele prin intermediul Facebook sau MySpace, iar unul din zece afirmă că preferă să ţină legătura cu rudele şi prietenii prin intermediul Fb sau Twitter sau cel mult prin e-mail sau telefon celular. În aceste condiţii, nu este de mirare că dialogul direct este tot mai rar în sânul familiei, comunicarea fiind mult mai facilă în momentul în care între cei doi parteneri de conversaţie există un ecran care să îi poată proteja. Din câte se pare, tot mai mulţi bărbaţi, femei, adolescenţi şi chiar copii riscă să nu mai ştie să dialogheze direct, şi nu mai acordă atenţie capacităţilor relaţionale indispensabile. Deşi studiul a fost realizat în Marea Britanie, această tendinţă este prezentă la nivel mondial. Farmecul discuţiilor faţă în faţă dispare văzând cu ochii şi, odată cu el, şi plăcerea de a sta adunaţi în jurul unei mese şi de a depăna amintiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU