Sfaturi pentru prepararea cărnii de miel

Carnea de miel, ideală pentru fripturi


Cum Sărbătorile Pascale sunt foarte aproape, carnea de miel este din ce în ce mai căutată, iar gospodinele se gândesc la reţete care mai de care mai apetisante. Au mare noroc, pentru că, aşa cum apreciază cunoscătorii, carnea de miel este pe cât de gustoasă, pe atât de uşor de preparat.

În afară de perioada Paştelui, carnea de miel nu prea se bucură de recunoaşterea şi aprecierea pe care o merită. Acum însă, chiar şi cei care de obicei strâmbă din nas par a fi mai deschişi la ideea de a consuma carne de miel. Aşa cum spuneam, acest tip de carne poate fi întrebuinţată pentru prepararea unei game variate de mâncăruri, de la drob la stufat şi de la ciorbe la fripturi.

Carnea de miel care se comercializează pe piaţa alimentară provine de la miei cu vârste cuprinse între cinci luni şi un an. Spre deosebire de carnea de oaie „bătrână“, cea de miel are o savoare delicată. Gustul cărnii depinde de hrana pe care a consumat-o mielul în timpul vieţii – fie cereale, fie iarbă -, însă atâta timp cât este preparată aşa cum trebuie, carnea de miel poate fi considerată o delicatesă.

Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi carne de miel

Ideal este ca, atunci când mergeţi la piaţă sau într-un supermarket pentru a cumpăra carne de miel, să o alegeţi pe cea provenită de la animale mai tinere. Căutaţi deci carne care să fie tare, fermă şi a cărei culoare să aibă nuanţe de roz. Stratul de grăsime trebuie să fie neted şi alb pur, iar oasele secţionate trebuie să aibă un aspect poros şi să nu fie uscate. 

Dacă nu cumpăraţi un miel întreg, ci optaţi doar pentru o pulpă, aceasta trebuie să aibă muşchiul integral, nesecţionat. O pulpă de miel bună trebuie să cântărească între două şi patru kilograme, nu mai mult, pentru că nu trebuie să fie prea grasă. Pulpa de miel conţine mai multe feluri de carne: şi grasă, şi mai puţin grasă, dar şi slabă şi fermă (muşchiul), ceea ce o face utilă în bucătărie, putând fi preparată în mai multe feluri. Dacă mergeţi şi cumpăraţi carnea de miel de la măcelărie, rugaţi-i pe cei de acolo să taie tendoanele care ţin carnea pe os, pentru că astfel carnea se va „aduna“ mai bine în timpul preparării, şi cereţi totodată să secţioneze pulpa în aşa fel încât să includă şi osul pelvian, pentru a da o aromă deosebită mâncărurilor preparate cu sos.

Părţi din miel folosite pentru gătit


Coastele sunt în general gătite la cuptor. Pot fi tăiate însă şi câte una sau câte două, pentru a fi folosite drept cotlet. Indiferent ce variantă alegeţi, înainte de a le prepara îndepărtaţi toată grăsimea şi pieliţa de pe carne.

Cotletele – partea numită popular „spată“ – sunt foarte moi şi fragede, motiv pentru care sunt excelente preparate pe grătar. Întrucât mielul este destul de mic, atunci când preparaţi cotlete gândiţi-vă că o porţie va trebui să cuprindă două-trei bucăţi pentru a fi suficientă.

Carnea tocată de miel este un înlocuitor foarte bun pentru orice reţetă care în mod normal presupune folosirea cărnii de vită. Atenţie, carnea tocată de miel nu trebuie gătită la o temperatură mai mare de 70 de grade Celsius.

Pulpa de miel cu os este materia primă ideală pentru o friptură pentru patru-cinci persoane. Înainte de a pune pulpa la cuptor, îndepărtaţi o parte din grăsimea de la exterior şi, foarte important, condimentaţi bine carnea, după gust.

Pulpa de miel dezosată este cea mai populară opţiune a cumpărătorilor, pentru că astfel tăiată carnea este foarte uşor de preparat. Pulpa dezosată trebuie să cântărească între 1,800 şi 3,600 kg, dintre care cel mai probabil 500 de grame vor fi grăsime, care va trebui îndepărtată înainte de preparare. Pulpa de miel dezosată poate fi preparată întreagă, la cuptor sau la grătar, dar la fel de bine poate fi tăiată bucăţi şi gătită sub formă de tocăniţă sau stufat.Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 martie 2010

Actualitate

» Craiova: Lipituri pe Brestei
» Craiova: Directorii de şcoli ţin cu dinţii de scaun
» Finul din Gorj al lui Cătălin Voicu, abonat la contracte publice
» Cătălin Voicu ar fi încercat să preconstituie probe pentru apărarea sa
» Mircea Geoană, intermediar între penali
» Dolj – judeţul cu plămâni bolnavi
» „Vocea“ vine în Craioviţa
» Atacul clonelor la instituţiile doljene
» Craiova: Festin expoziţional la Târgul de Paşte
» Avioane Craiova, fabrică fără director
» Senatorul Cătălin Voicu urmează să fie încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei
» „Rabla“ pentru firme, fiasco la prima strigare
» Instanţa supremă a decis arestarea senatorului Cătălin Voicu
» Voluntari doljeni au împădurit două hectare de teren
» Dolj: 600 de elevi au picat la simularea testelor naţionale
» Târgu Jiu: Centrul „Brâncuşi“, transformat în Direcţie de Cultură
» Viperele împiedică ecologizarea Defileului Jiului
» Craiova: Expoziţia „Păsări, Cuiburi şi Ouă“, la Muzeul Olteniei
» Peste 40 de unităţi şcolare vor fi comasate în Gorj

Local

» Amânare în cazul lui Ionuţ Dinu
» Anchetă privind permisul lui Mareş
» Egalitate la salarii
» Împotriva abuzurilor asupra copiilor
» Incinerator de deşeuri medicale periculoase la Sopot
» Scurte ştiri

Dolj

» „Rabla“, blocată de speculanţii de vouchere

Sport

» Gorjenii s-au mai afundat un pic
» N-am mai fost furaţi de arbitru
» Gângioveanu a făcut baremul Ştiinţei
» Radu, lăudat în Italia
» Bavarezii se tem de Rooney
» Derbi francez în Ligă
» Chievo a mai pus-o de-un blat
» HCM Constanţa a pierdut cu Veszprem
» Succese pe linie la Târgu Mureş
» Perechea Tecău/Lindstedt, out
» 13 medalii pentru craiovenii de la Wu Quan Li
» Victorie pentru fani

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Start la finanţări pentru IMM-uri
» Schemele de ajutor de stat, pe ultima sută de metri

Magazin

» Scurte ştiri
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Sfaturi pentru prepararea cărnii de miel

Top