16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDormitorul - loc de refacere, relaxare şi răsfăţ

Dormitorul – loc de refacere, relaxare şi răsfăţ

Dormitorul principal este cea mai importantă cameră de odihnă, având impact asupra armoniei casei, bunăstării locatarilor şi veniturilor acestora.

Pentru a avea o cameră de dormit confortabilă şi plină de energie pozitivă, designerii au combinat stilurile în funcţie de personalitatea ocupanţilor. Vreţi să vă simţiţi ca o contesă din romanele lui Balzac? Vă vedeţi făcându-vă siesta cu o carte în mână într-o după-amiază leneşă, înconjurată de decoruri florale? Atunci aranjaţi-vă dormitorul precum cele din castelele franţuzeşti!
În dormitor este de preferat ca pereţii să fie acoperiţi cu un tapet în culorile crem, albastru, galben sau roşu, cu motive florale mici. În dormitor sunt la fel de frumoase şi panourile de lemn sau lambriurile vopsite în alb.
Şi stucatura din jurul lustrelor sau candelabrelor, a uşilor şi ferestrelor este un element des întâlnit în stilul franţuzesc, în general.
Combinaţiile de culori specific franţuzeşti sunt albastru cu alb, galben cu albastru, roşu cu alb sau galben, albul clasic sau alb şi negru. Combinaţia de galben şi albastru este specifică sudului Franţei, iar pereţii vopsiţi în galben vor pune în evidenţă mobila cu tapiţerie albastră sau draperiile albastre, bogate şi lungi. De asemenea, aranjamentele florale cu floarea-soarelui şi obiectele antice vor adăuga o notă rustică interiorului.
Mobila franţuzească are o linie sinuoasă, întâlnim multe obiecte curbate, fie că sunt scaune sau comode în formă de semilună cu oglindă. Mânerele uşilor sunt din sticlă, aceasta adăugând o notă de eleganţă şi strălucire uşilor, dulapurilor.
În dormitor pot fi amplasate paravane de lemn pictat sau metal în combinaţie cu materiale textile şi uneori cu oglinda, care este nelipsită din stilul francez, mai ales dacă este înnobilată cu o ramă aurită sau argintată. Oglinda poate să fie la măsuţa de machiaj a doamnelor sau pe dulapul de haine. Pe noptiera din dormitor pot fi amplasate lămpi înalte sau suporturi de lumânări, alături de vaze cu flori proaspete.
Tapiţeria este cu precădere cu modele florale, draperiile urmează acelaşi ton ca şi tapiţeria mobilei sau a tapetului. Tablourile sunt foarte apreciate de francezi, la care există aproape întotdeauna un portret deasupra patului. Fie că sunt picturi clasice în ulei sau moderne, cu rame mari albe, ele sunt indispensabile interioarelor, acoperind cu succes pereţii. Ramele contează foarte mult.

Decor inspirat din locuinţele lacustre

Undeva, la capătul lumii, în anumite case de peste mări şi ţări, designul a fost influenţat de stilul local de viaţă şi de condiţiile geo-climaterice. Un dormitor inspirat dintr-o locuinţă lacustră aflată în arhipelagul indonezian are un aer proaspăt, care îmbină utilul cu plăcutul. Este de preferat ca într-un astfel de dormitor pardoseala să fie din scândură nelăcuită, iar covoarele persane sau mochetele să fie înlocuite cu unele din bumbac ţesut. Ferestrele trebuie să fie acoperite cu draperii semitransparente din in sau bumbac ori chiar cu storuri din bambus. Realizat din lemn masiv de sheesham, sculptat manual, patul are şi noptiere pe care tronează veioze cu picior înalt, cu abajur asortat cu culoarea pereţilor. Pe comodă poate trona un vas cu capac din teracotă turcoaz. Pentru a întregi armonia dormitorului, se pot amplasa scaune tip scoică şi o măsuţă de toaletă de mici dimensiuni. Pentru a completa decorul nu trebuie să uităm fie oglinda, fie un tablou pictat în ulei.

Eleganţă de tip japonez

Întotdeauna mi s-a părut că adevăratul stil minimalist este cel de influenţă şi provenienţă asiatică, mai ales japoneză. Aşa că, atunci când vă doriţi puţină mobilă în casă şi un stil curat şi simplu, aduceţi-vă aminte de casele niponilor!
Aspectul esenţial în designul japonez îl constituie simplitatea. Prin urmare, dacă optaţi pentru acest tip de decor, trebuie mai întâi să scăpaţi de dezordine: stilul japonez este mai cu seamă reţinut şi ordonat, nu conţine foarte multe elemente decorative, promovează convieţuirea într-un spaţiu în care piesele de mobilier sunt simple şi esenţiale. Caracteristicile principale ale decorului japonez sunt liniile drepte şi spaţiile clar definite.
Dormitorul trebuie să aibă ferestre largi, de preferat cu vedere către grădină, astfel încât să existe sentimentul de deschidere. Pentru a delimita spaţiul se folosesc paravane. Introducerea acestora într-un decor oarecare transformă încăperea fundamental. Confecţionate din hârtie de orez montată pe un cadru de lemn, aceste paravane reprezintă modalitatea tradiţională de împărţire a spaţiului în locuinţele japoneze şi contribuie mult la crearea atmosferei orientale, pe de o parte permiţând trecerea luminii şi ventilarea, iar pe de altă parte asigurând un grad optim de intimitate.
Pentru decorarea ferestrelor se folosesc jaluzelele din bambus. Utilizarea celor două elemente reprezintă garanţia creării unei atmosfere tradiţionale japoneze. Pentru a întregi decorul se pun scaune joase, preşuri tatami, câteva perne. Pentru decorarea pereţilor se folosesc oglinzi, tablouri sau o bucată de tapet, care să ocupe poziţia centrală a peretelui, fără a-l încărca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS