5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Şofranul, un condiment
pentru îmbunătăţirea vederii

Şofranul se numără printre puţinii coloranţi alimentari care nu fac rău, dimpotrivă, ajută la menţinerea acurateţii vederii, informează portalul newkerala.com. Rezultatele unor studii recente au arătat faptul că şofranul are capacitatea de a inversa degenerescenţa maculară senilă – principala cauză a slăbirii vederii în cazul persoanelor în vârstă. La experimentele realizate în Italia, regiune unde există vaste culturi de şofran, au participat 25 de vârstnici care sufereau de degenerescenţă maculară senilă, împărţiţi în două grupuri. În primele trei luni ale studiului, subiecţii din primul grup au primit în fiecare zi câte o pastilă care conţinea şofran, apoi, în următoarele trei luni au primit un medicament placebo. Persoanele din al doilea grup au primit acelaşi tratament, dar administrat în ordine inversă. „În cazul tuturor pacienţilor s-au înregistrat îmbunătăţiri ale vederii în perioada administrării pastilelor cu şofran, însă când tratamentul a fost întrerupt, efectele au dispărut rapid“, a explicat profesorul Silvia Bisti, cea care a realizat experimentul. „După tratament, câţiva pacienţi au putut să citească două rânduri în plus de pe panoul oftalmologic, în timp ce alţii au declarat că au reuşit să citească din nou ziare şi cărţi“, a explicat Bisti. Aceasta este de părere că şofranul afectează cantitatea de grăsime stocată de ochi, ajutând celulele „responsabile“ cu vederea să devină mai puternice şi mai rezistente. Silvia Bisti a mai spus că, deşi se ştia că şofranul este un bun antioxidant, cercetătorii nu au explorat încă efectele pe care acest condiment le are asupra vederii. Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă italieni este extrem de importantă, având în vedere că se estimează că în următorii 25 de ani cazurile de degenerescenţă maculară vor deveni din ce în ce mai numeroase, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. Există foarte puţine tratamente pentru această boală oftalmologică şi, din păcate, nu există leac. Deşi vederea periferică nu este afectată de această tulburare, efectele acesteia asupra vederii centrale duc la orbirea totală sau parţială a pacienţilor. În prezent, se fac eforturi pentru a se găsi dozajul ideal de şofran pentru tratarea degenerescenţei maculare şi se analizează capacitatea acestui condiment de a vindeca bolile oftalmologice genetice care provoacă orbirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS