14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞoriceii dansatori

Şoriceii dansatori

Şoriceii dansatori au reprezentat întotdeauna un subiect fascinant pentru cercetători, dar şi pentru iubitorii de animale de companie, informează site-ul latifa.ro. Numele de „dansatori“ se datorează mişcărilor în cerc pe care le execută fără oprire, ca şi cum şi-ar urmări propria coadă. Un şoricel dansator nu poate merge în linie dreaptă şi se roteşte permenent în cerc pe loc sau descrie cercuri de diametre mai mari. Uneori aceşti şoricei  „dansează“ în pereche, unul învârtindu-se în jurul celuilalt sau urmându-se unul pe altul. Unii şoricei dansatori vor descrie opturi atunci când „dansează“, iar alţii îşi înclină şi capul în stânga sau dreapta atunci când se rotesc.
 Originea şoriceilor dansatori nu este foarte clar cunoscută şi există mai multe păreri cu privire la acest subiect. Cei mai mulţi susţin totuşi că aceşti şoricei sunt originari din China. Ei au fost importaţi în Japonia (unde se numesc şoareci Nankin) şi de acolo s-au răspândit în Europa şi în celelalte continente.

Fără echilibru

 Şoriceii dansatori nu sunt o specie diferită de şoarecele obişnuit, aşa cum de multe ori se crede. Adevărul despre ei este mult mai crud: sunt şoareci care suferă de o maladie ereditară a urechii interne, maladie care le afectează simţul echilibrului. Această boală nu poate fi tratată şi, de obicei, şoriceii dansatori trăiesc mai puţin decât cei sănătoşi. De asemenea, cel mai probabil, ei sunt complet surzi. Deşi aceşti şoricei sunt de obicei foarte blânzi şi drăgălaşi, vă recomandăm să nu îi împerecheaţi întrucât ei sunt nişte animale bolnave, care vor transmite maladia şi puilor lor. Puii de şoricei dansatori vor începe să se învârtă încă de la vârsta de câteva zile şi toată viaţă lor va fi doar o lungă succesiune de mişcări în cerc.
 
Dans în cerc

 De fapt, termenul de „şoricei dansatori“ se aplică tuturor şoarecilor care manifestă acest tip de comportament. Însă nu toţi şoarecii care se învârt în cerc suferă de această maladie ereditară pe care am descris-o mai sus. Uneori, comportamentul „dansator“ este cauzat de o tumoare la creier sau de o dereglare neurologică. Aceste tipuri de afecţiuni nu pot fi tratate. Este posibil totuşi ca şoricelul dumneavoastră care a început deodată să se învârtă în cerc să aibă o simplă infecţie a urechii care să poată fi tratată. Dacă vă adresaţi unui veterinar, acesta îi va administra şoricelului tratamentul potrivit şi el îşi va relua comportamentul normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS