21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFemeile, supuse unei noi forme de violenţă sexuală

Femeile, supuse unei noi forme de violenţă sexuală

Femeile de toate vârstele din întreaga lume sunt ameninţate de o nouă formă de violenţă sexuală cel puţin sinistră: sabotarea mijloacelor contraceptive.

Cercetătorii din cadrul Universităţii California-Davis (UC-D) din Statele Unite au tras un semnal de alarmă asupra faptului că în ultimul timp a fost raportat un fenomen îngrijorător, cunoscut sub numele de „coerciţie reproductivă“. Oamenii de ştiinţă spun că este vorba de o faţetă nouă şi neobişnuită de abuz împotriva femeilor. Au fost înregistrate foarte multe cazuri în care bărbaţii şi-au constrâns partenerele de viaţă să rămână însărcinate deteriorând în mod voit prezervativele şi sabotând efectele pilulelor contraceptive, acţiuni care, spun psihologii, sunt asociate cu violenţa fizică şi sexuală. Profesorul Jay Silverman, autorul unui studiu privind coerciţia reproductivă, a declarat că noul fenomen ar explica într-o oarecare măsură numărul din ce în ce mai crescut de sarcini nedorite raportate în rândul femeilor care au fost victimele unui abuz şi în rândul adolescentelor.
Medicul pediatru Elizabeth Miller, din cadrul Spitalului de Copii aparţinând UC-D, a confirmat existenţa acestui fenomen, care încearcă să fie ascuns şi muşamalizat. Miller a declarat că există foarte multe cazuri în care bărbaţii promovează în mod activ sarcina, împotriva voinţei partenerelor, şi că în cazul acestor femei riscul de a rămâne însărcinate fără să îşi dorească acest lucru este de două ori mai mare.

Una din cinci femei este victima coerciţiei reproductive

Cercetarea a fost efectuată în perioada august 2008 – martie 2009 şi a presupus analizarea pacientelor din cinci clinici de sănătate reproductivă din nordul Californiei. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.300 de femei cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, care au răspuns la întrebările unui chestionar computerizat. Doamnele şi domnişoarele au fost rugate să răspundă la întrebări legate de sabotarea mijloacelor contraceptive, de constrângerea reproductivă şi de violenţa partenerului. Printre întrebările formulate în cadrul studiului le menţionăm pe următoarele: „S-a întâmplat ca vreunul dintre partenerii dumneavoastră de până acum să vă ceară să nu folosiţi metode contraceptive?“, „S-a întâmplat ca vreunul dintre partenerii dumneavoastră să îşi scoată prezervativul în timp ce făceaţi sex?“ sau „S-a întâmplat ca partenerul să vă ameninţe că vă părăseşte dacă nu rămâneţi însărcinată?“.
Potrivit rezultatelor studiului, una din cinci tinere a recunoscut că a fost supusă coerciţiei reproductive, iar 15 la sută au declarat că au fost victimele sabotajului mijloacelor contraceptive. Mai mult de jumătate dintre respondente (53 la sută) au declarat că au fost abuzate fizic sau sexual de un partener, în timp ce peste o treime dintre ele (35 la sută) au raportat fie că au fost supuse coerciţiei reproductive, fie că le-au fost sabotate metodele contraceptive pe care le foloseau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII