17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEgyptian Mau, pisica faraonilor

Egyptian Mau, pisica faraonilor

Egyptian Mau este o pisică fascinantă nu doar din cauza istoriei sale, ci, mai ales, datorită personalităţii încântătoare şi a înfăţişării deosebite. Numele acestei rase provine din corespondentul cuvântului „pisică“ în limba egipteană.

Egiptenii antici au manifestat faţă de această specie un respect şi o afecţiune deosebite. Aceste pisicuţe erau la vremea respectivă venerate ca şi zeităţi, apreciate ca animale de companie răsfăţate. Erau protejate de lege, iar când mureau erau mumificate, conform www.zooland.ro.
Egyptian Mau poate fi considerată cea mai veche rasă existentă, fiind o descendentă directă a primelor pisici domesticite de om. Este prezentă în picturi şi în sculpturi considerate vestigii arheologice ale civilizaţiei egiptene, începând de acum 5.000 de ani. Imaginea pisicii avea o semnificaţie simbolică religioasă, fiind asociată cu diferite divinităţi, atât masculine, cât şi feminine; de exemplu, cu Ra, zeul soarelui, sau cu Bastet, zeiţa fertilităţii (înfăţişată ca având capul sau corpul de pisică). În Egiptul Antic, când cultul zeiţei Bastet era la apogeu, la moartea unei pisici stăpânii acesteia îşi rădeau sprâncenele în semn de doliu şi duceau corpul îmbălsămat al animalului în Bubastis, oraşul zeiţei Bastet.
După cel de-al doilea război mondial, prinţesa de origine rusă Natalia Trubeţkaia a primit în dar trei pisici din această rasă de la un demnitar egiptean. În 1953, ea a dus aceste pisici în Statele Unite, punând bazele unei crescătorii în care a fost iniţiată selecţia acestei rase, sub numele „Fatima“. Cele trei pisici ale prinţesei sunt strămoşii tuturor pisicilor din această rasă din ziua de astăzi.

Caracteristici

Egyptian Mau a fost înregistrată ca fiind singura rasă de pisici domestice care are blana pestriţă în mod natural. Capul e armonios, formând, în faţă, un triunghi, iar din profil observăm un stop discret. Urechile sunt bine dezvoltate, uşor ascuţite la vârf şi depărtate. Coada este de lungime medie. Ochii, uşor migdalaţi, au o culoare caracteristică rasei, cu nuanţe de la verde coacăză la verde-bleu. Părul este scurt şi mătăsos. Modelul blănii reprezintă a doua caracteristică a rasei. Acesta e format din pete închise pe un fond deschis, rotunde, răspândite regulat pe trunchi, respectiv pe piept. Aceste pete sunt înlocuite de dungi la extremităţi. Pe frunte, poartă un M foarte vizibil, care aminteşte de forma scarabeului; dungile se prelungesc pe cap şi pe ceafă până la coadă, unde formează inele. Pisica e împodobită cu un colier şi inele incomplete pe piept şi în jurul labelor.
Dacă părul acestei rase trebuie să fie scurt, el trebuie, de asemenea, să permită apariţia a două sau mai multe benzi închise pe firele de păr din zonele pestriţe. Anumite standarde semnalează la Mau o extindere remarcabilă a cutelor de piele, care unesc genunchiul de abdomen. Este o pisică de statură medie, cu muşchi bine definiţi, dând impresia unei pisici active şi atletice.

Caracter şi temperament

Denumită „leopardul de salon“, această rasă este foarte agilă, rapidă, foarte activă şi curioasă. În familie este sociabilă, afectuoasă şi jucăuşă, preferă jocul de-a vânătoarea şi nu stă prea mult în braţe. Are tendinţa de a se ataşa mai mult de o persoană anume. Neîncrezătoare în persoanele străine, se ascunde la apariţia acestora. Este tăcută în general, miaună numai pentru a cere mâncare. Compatibilitate foarte mare cu copiii şi cu alte pisici. Masculul poate avea un caracter mai puternic şi mai independent decât femela. Are un puternic simţ al teritoriului. Poate trăi şi în apartament, însă are nevoie de spaţiu suficient pentru mişcare; ideală ar fi o casă cu grădină. Rasa nu prezintă probleme de sănătate specifice, dar, după vârsta de opt ani, pisicile Egyptian Mau trebuie duse periodic la medicul veterinar, cel puţin o dată pe an, pentru verificarea dinţilor şi a bunei funcţionări a rinichilor şi a ficatului.
Egyptian Mau nu necesită o îngrijre specială, deoarece îşi poate întreţine şi singură blana, dar se va bucura de atenţia acordată prin perierea cu o perie moale. Blana ei trebuie să fie mătăsoasă şi fină, cu o strălucire metalică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII