Apariţii editorialeStatele Unite şi lumea moştenite de Obama

de Catherine Durandin, Editura Cartier, 2009

Catherine Durandin, profesor la Institut National des Langues et Civilisations Orientales, este un eminent istoric a cărui specializare este în ceea ce priveşte natura relaţiilor dintre Europa şi SUA. A publicat inclusiv cărţi despre rolul şi activitatea CIA („CIA în război“, „CIA – cinci ani de furie“).

Cititorii români au avut plăcuta surpriză (nu toţi, e adevărat) să vadă lucrări apărute sub semnătura prestigioasei autoare care tratează „Istoria Românilor“ (1995) sau „România lui Ceauşescu“ (1988).

Nu întâmplător, Durandin face referiri la România şi într-o carte care vizează caracterul dificil şi controversat al relaţiilor dintre Rusia şi SUA după încetarea războiului rece şi căderea regimurilor comuniste în Europa de Est.

După „straniul interludiu“ provocat de slăbirea puterii Marelui Frate de la Răsărit, SUA îşi redefinesc politica externă în funcţie de interesele proprii, în timp ce Rusia, moştenitoarea de facto a URSS, intră într-un declin căruia garda „dură“ a KGB-ului încearcă din răsputeri să i se opună. Apariţia lui Vladimir Putin, fost agent KGB, este decisivă din acest punct de vedere.


Repetatele încercări ale SUA, respectiv NATO, de a semna parteneriate cu Rusia sunt văzute de ultima drept „capcane“ ale diplomaţiei americane, viclenii ale marii puterii occidentale care încearcă să devină singura superputere mondială după 1990. Chiar reuşesc acest lucru pentru un deceniu, însă după 11 septembrie 2001, ziua fatidică a atacării inimii financiare şi militare a SUA, supremaţia îi este contestată de noi ameninţări: terorismul şi anarhia mondiale.

Sesizând oportunitatea, Putin se declară aliat al SUA într-o luptă pe care Kremlinul pretinde că o duce şi el: războiul din Cecenia reprezintă manifestarea în forţă a unei Armate Roşii care încearcă să recapete ceva din grandoarea de odinioară, sub ochii înţelegători ai unui Occident tolerant şi interesat de gazele şi petrolul ruseşti.

Aşadar, după Afganistan şi Irak, cu forţele slăbite şi credibilitatea economică pusă la îndoială, ce mai pot spera SUA în noua epocă deschisă de atacurile de la World Trade Center?

Acestei întrebări încearcă să-i răspundă Catherine Durandin, care analizează raporturile de putere economice şi militare instituite de SUA după Războiul din Golf (1991), intervenţia NATO în Serbia (1999), apariţia Răului întruchipat de figurile unor foşti aliaţi ai CIA (Ossama ben Laden şi Saddam Hussein), povara şi costurile unor războaie care amintesc tot mai mult americanilor de eşecul războiului din Vietnam, încheiat în 1975 cu aproape 60.000 de morţi şi cu o pace cât o înfrângere.

Este petrolul miza războaielor americane din ultimii ani sau aceasta este definită într-adevăr de impunerea unui anumit tip de democraţie la care diplomaţia americană, inclusiv în mandatul lui Barack Obama, face atât de des referiri? „Statele Unite şi lumea moştenite de Obama“ este o carte de referinţă pentru cei care vor să înţeleagă cum poate o mare putere să influenţeze destinul multor ţări ale lumii, dar şi al ei înseşi, adesea chiar cu semn negativ.Autori
Etichete , ,

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 8 ianuarie 2010

Actualitate

» Fotbal: Serge Akakpo de la FC Vaslui a fost împuşcat după ce autocarul naţionalei Togo a fost atacat cu focuri de armă
» Restricţie prelungită pe DN 66
» Centura de Sud prinde viteză
» Situaţia din România este generată de corupţia larg răspândită – Neue Zurcher Zeitung
» Doljenii se înghesuie la vaccinare de frica gripei porcine
» Negocieri între CAS Dolj şi medicii de familie
» Impozite mai mari pentru craioveni în acest an
» Stiuca a cazut în plasa poliţiştilor

Local

» Exigenţa părinţilor a împins-o să îşi ia viaţa
» Mustafa, apărat de tatăl său
» Comercianţii de petarde, „arşi“ cu dosare penale
» O femeie a murit în incendiu
» Bolnavii, dependenţi de un aparat defect

Dolj

» 500 de angajaţi din învăţământul din Dolj vor fi disponibilizaţi

Gorj

» Profesorii şpăgari nu vor mai profesa
» Judecat pentru că a lovit un poliţist
» Pensiune vandalizată de turişti
» Personalul medical vaccinat obligatoriu

Sport

» Pandurii joacă după adversar
» Eugen Neagoe: Nu port ranchiună Universităţii
» Mititelu s-a înţeles cu Wotte
» Succese în Cupa CEV
» Favoriţii n-au greşit la Doha
» România, afară din Cupa Hopman
» Energia a urcat la Rânca
» Monica Stoian a părăsit CSM Craiova
» Levy le-a pus gând rău cormoranilor
» Iacob a înscris
» Contra vrea la „Poli“
» Fenomenul s-a întors

Bani & Afaceri

» Drumul Craiova – Calafat, reabilitat cu 80 de milioane de euro
» Consiliul Judeţean preia Consultanţa agricolă
» Destinatar neinteresat de făina europeană
» Gropile, un calvar

Sanatate

» Respiraţia corectă prelungeşte viaţa
» Tratament sau prevenţie?
» Să ne dregem cu busuioc
» Să urmăm exemplul bătrânilor

Magazin

» Schi în Munţii Apenini
» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri

Opinii

» Ce facem cu Chişinăul?
» La moartea presei cu etaj

Top