10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVânătoare de baloane roşii

Vânătoare de baloane roşii

Specialiştii de la compartimentul de cercetare din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite (DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency) au lansat un concurs inedit, care are drept obiectiv studierea felului în care este afectat spiritul de echipă pe internet.

Participanţii la provocarea lansată de DARPA trebuie să descopere cele zece sonde meteorologice de culoare roşie răspândite peste tot în Statele Unite. Vânătoarea de „baloane“ începe pe 5 decembrie, când zece mari sonde meteorologice de culoare roşie vor fi lansate în zece localităţi diferite, încă necunoscute, de pe teritoriul Statelor Unite. Cine va reuşi să le găsească primul va primi 40.000 de dolari. Deşi la prima vedere ar putea părea un joc promoţional al vreunei case de modă, în realitate, avem de-a face cu un experiment ştiinţific promovat de DARPA, compartimentul de cercetare din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite. Obiectivul concursului, a cărei denumire oficială este Darpa Network Challenge, este mai puţin frivol decât pare. Specialiştii americani vor să studieze comportamentul şi reacţiile sociale pe internet ale unor persoane şi grupuri, care încearcă împreună să rezolve o serie de sarcini dificile. Una dintre acestea este să găsească zece baloane aerostatice pe un teritoriu imens.

Strategii în reţea

Sondele pot fi văzute o singură zi, deşi competiţia pentru a aduna informaţii privind locul unde au fost văzute acestea va dura nouă zile. Prima persoană sau echipă care va reuşi să furnizeze informaţii privind poziţia exactă a baloanelor (latitudinea şi longitudinea) va câştiga marele premiu. Mai multe echipe lucrează deja la crearea unor aplicaţii software ad-hoc. Însă, tacticile şi strategiile alese de diferitele grupuri pot fi foarte variate, nefiind exclusă posibilitatea de a „arunca“ informaţii on line, doar pentru a păcăli adversarii sau de a da bani pentru a obţine informaţii. De altfel, cercetătorii de la DARPA sunt interesaţi tocmai să exploreze cele mai creative şi imprevizibile strategii folosite de echipe pentru a-şi adjudeca marele premiu.
„Viitorul invenţiilor depinde de următoarea generaţie de tehnologi. Aceştia descoperă noi modalităţi de a colabora pentru a înfrunta probleme, pe care acum 40 de ani nici nu ni le imaginam“, a declarat Norman Whitaker, program manager al DARPA.

Viitorul invenţiilor depinde de următoarea generaţie de tehnologi. Aceştia descoperă noi modalităţi de a colabora pentru a înfrunta probleme, pe care acum 40 de ani nici nu ni le imaginam“.

Norman Whitaker, program manager al DARPA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS