13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRevanşă albastră

Revanşă albastră

Legendarele „petite robe noir“ par să îşi fi pierdut splendoarea, cel puţin în acest sezon, când cei mai cunoscuţi designeri s-au reorientat spre albastru, decretat culoarea regină a acestei ierni.

Rochiile negre, care au fost dintotdeauna un articol vestimentar ce nu trebuia să lipsească din garderoba nici unei doamne care se respectă, par depăşite cel puţin în această iarnă, când negrul este surclasat în clasamentul preferinţelor marilor stilişti de albastru în toate nuanţele sale. Indiferent că este vorba de  Giorgio Armani, Dolce&Gabbana, Roberto Cavalli, Miu Miu, Versace sau Gucci, un lucru e cert: albastrul este culoarea „pe val“ în acest sezon.
Albastrul are o istorie res-pectabilă. Considerat o culoare nobilă prin excelenţă, a fost dintotdeauna culoarea preferată a prinţilor şi regilor. În trecut, era obţinut din ingrediente extrem de rare şi foarte scumpe, din amestecul de ulei de in şi praf de lazurit.
Adorat de Picasso, care l-a omagiat în picturile sale  („Celestine“, „Portretul Suzannei Bloch“) , albastrul era pentru vechea civilizaţie maia o culoare legată de divinitate şi de sacrificiile umane, aceasta fiind, de altfel, ultima culoare pe care victimele erau obligate să o vadă înainte de a fi sacrificate. În timpurile moderne, în schimb, albastrul simbolizează armonia, liniştea interioară, spiritualitatea sau dispoziţia melancolică a poeţilor romantici. Potrivit principiilor cromoterapiei, este culoare profunzimii, în timp ce pentru psihologi reprezintă intelectul, fidelitatea, constanţa, principiul feminin.

La vremuri noi, culori vechi

Moda se foloseşte acum de nuanţele de albastru pentru toate ocaziile. Se poate purta seara, dar este şic şi dimineaţa. „Într-o vreme, albastrul era la modă mai ales primăvara. Însă, acum va fi protagonistul absolut al iernii.
Am importat această tendinţă din Statele Unite. De alt-fel, era destul de previzibil. Sezonul trecut a fost pe val movul, un derivat din albastru. Aşadar, renaşterea albastrului fusese deja anunţată“, a explicat Stefano Dominalle, preşedintele casei de modă Gattinoni.
Astfel, un articol vestimentar albastru poate fi simbolul renaşterii şi al înţelepciunii, dar şi al autorităţii. Nu întâmplător albastrul este preferat de prima doamnă a Franţei, Carla Bruni Sarkozy, pentru ţinutele purtate la ceremoniile oficiale de la Palatul Elysee, dar şi în momentele de relaxare petrecute în vila sa de pe Coasta de Azur. Şi Farah Diba, soţia ultimului şah al Iranului, adora ţinutele în nuanţe de albastru, indiferent că este vorba de vizite oficiale sau de timpul liber.
Albastrul va fi prezent nu doar pentru rochii, ci şi pentru taioare, cămăşi, pantaloni sau paltoane.
Se poate combina cu gri, dar şi cu roşu sau negru. Albastrul şi-a pierdut aşadar faima de culoare convenţională, preferată de obicei de clasele de mijloc, câştigând teren în lupta cu aristocraticul negru.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS