Organizarea bucătăriei în zece paşi

Autori


O bucătărie bine organizată este mai spaţioasă, mai atrăgătoare şi, nu în ultimul rând, eficientă. Aşadar, trebuie să acorzi timp şi atenţie nu numai gătitului în sine, ci şi organizării tuturor ustensilelor de care dispui. Acest lucru te va ajuta să găteşti mai uşor, în timp scurt şi fără eforturi inutile. Dacă vrei ca bucătăria ta să fie cât mai funcţională, nu ezita să urmezi paşii de mai jos şi vei observa diferenţa.

1. Înainte de a începe organizarea propriu-zisă, fă o curăţenie generală, în sensul eliminării tuturor lucrurilor care nu-şi mai au locul în bucătărie: mici obiecte care au ajuns accidental în această încăpere şi nu au fost mutate, ustensile sau vase uzate, deteriorate, ingrediente expirate şi tot ceea ce nu îţi mai este de folos.  

2. Examinează mobilierul şi locul în care sunt amplasate chiuveta, aragazul, frigiderul, pentru a şti unde vor fi zonele de curăţare, preparare, spălare.

3. Împarte şi aranjează totul pe categorii. Acest lucru te va ajuta în mod sigur. Poţi să te ghidezi după mărime, utilitate şi frecvenţa cu care le întrebuinţezi. Separă ustensilele pe care le foloseşti în mod frecvent de cele pe care le utilizezi doar în situaţii speciale şi aşază-le în locuri diferite.

Lasă la vedere doar ceea ce îţi este mereu necesar. Găseşte un dulap special pentru aparatele electrocasnice (robot de bucătărie, sandwich maker, storcător de fructe etc.).

4. Dacă dispui de o cămară, păstrează în acest loc gemurile, dulceţurile, conservele, pastele făinoase. Vei avea mai mult spaţiu în bucătărie, mai ales că alimentele menţionate nu sunt necesare la fiecare masă.

5. Poziţionează vasele şi ustensilele în funcţie de zona de interes. Este mai comod şi, totodată, eviţi umblatul dintr-o parte în alta a bucătăriei. Păstrează tot ceea ce ajută la gătit (mixer, tocător pentru legume, căni etc.) aproape de chiuvetă, iar oalele şi tigăile plasează-le în preajma aragazului. Dacă dispui de un sertar în zona centrală de lucru, nu ezita să păstrezi aici micile „instrumente“ de care te foloseşti: cuţite, deschizătoare de sticle, dispozitive de curăţat etc. Locul potrivit pentru farfurii şi castroane este în apropierea mesei deoarece le poţi aşeza rapid şi îţi sunt mereu la îndemână.


6. Găseşte un raft sau dulap uscat pentru a pune condimente, ingrediente, şerveţele şi tot ceea ce ar putea fi afectat de umezeală.

7. Foloseşte suporturi pentru ustensilele de bucătărie. Îţi vei da seama cât de uşor le vei aşeza la loc după spălare. Ai d­o­uă variante din care poţi alege: fie cum­peri doar suporturile de care ai nevoie, fie achiziţionezi ustensilele cu tot cu suporturi. În magazinele de specialitate se găsesc suporturi pentru linguri, polonice, spumiere etc., pentru farfurii, căni, cuţite, prosoape, şerveţele, pentru sticluţele sau cutiile cu condimente, şi lista poate continua. În cel de-al doilea caz, poţi cumpăra un suport care să conţină lingură de servit, zdrobitor de cartofi, spatulă, polonic, furculiţă pentru friptură şi spumieră. Dacă acest set nu te mulţumeşte, află că mai sunt şi alte tipuri, cum ar fi cele care conţin: cuţite de bucătărie, tocător, polonic, tel, spumieră şi palete (plată, semiadâncă). Alegerea unui astfel de set depinde de ceea ce găteşti în mod frecvent şi de ustensilele pe care le-ai cumpărat deja separat.

8. Utilizează separatoare în sertare pentru a nu amesteca uneltele de gătit. Le vei avea mereu repartizate şi te vei folosi uşor de ele.

9. Încorporează coşul de gunoi în suprafaţa de lucru sau găseşte un dulap unde să îl plasezi. Ţinut într-un colţ, te poate încurca şi este inestetic.

10. Aranjează vasele pentru copii în dulapuri speciale, joase, la care aceştia să poată avea acces uşor. Cumpără castronaşe, farfurii şi căni din plastic pentru a evita spargerea acestora şi rănirea micuţilor.

Urmând cu atenţie aceşti paşi, vei obţine în final o bucătărie nu numai utilă, ci şi plăcută…

Elena VÎRLANComenteaza acum

Alte stiri

14 noiembrie 2018

Horoscop

Berbec Din cauza agitaţiei şi a haosului din jur, poate că v-a fost dificil să judecaţi şi să decideţi o direcţie corectă de acţiune pe un subiect. Acum veţi avea timpul şi oportunitatea de a seta lucrurile bine în capul

Sumarul ediției de miercuri, 18 noiembrie 2009

Actualitate

» Fotbal: Universitatea Craiova a fost eliminată din Cupa României de CFR Cluj
» Prea multe concedii medicale în Gorj
» Şi-a scos prezenţa la vot la licitaţie pe okazii.ro
» Grevă nesimţită
» 124 de zone monitorizate de ISU Gorj
» Dolj: Începe vaccinarea împotriva gripei sezoniere
» Asociaţie de prietenie româno-chineză
» „Epoca de aur“ a RCS&RDS
» Ajutaţi-o pe Claudia!
» Profesorii – opt zile fără plată în decembrie
» În primele nouă luni din 2009, circa 200 de copii din judeţul Hunedoara au fost abuzaţi
» Investitorii renunţă la milioane de euro nerambursabile
» Fiscul doljean la program redus
» Locuitorii din Motru speră că partidele îi scapă de datorii
» Mehedinţi: Din nou închisă în casă
» Elevii de la Şcoala Generală nr. 2 Craiova, “în vacanţă” şapte zile
» Acţiune sub genericul “Spune nu violenţei în şcoală!” în liceele craiovene
» Centre de votare pentru militarii români din teatrele de operaţii
» Eugen Neaţă, noul şef al Inspectoratului de Poliţie Vâlcea
» Vâlcea: Au fost prinşi autorii dublei crime din Robeşti
» Gorj: Victima accidentului din Bengeşti-Ciocadia este fostul comisar-şef al Gărzii de Mediu Vâlcea
» Şoferii cu accidente la activ vor plăti mai mult pentru o poliţă RCA

Local

» Geoană, la MAT Craiova
» Şeful PSD şi-a lansat cartea „Încredere“ în Bănie
» Evacuaţi… în disperare
» Concedii fără plată în sănătate
» Redy ţeparul, apărat de fiul „procuror“
» Orchestra Ansamblului „Maria Tănase“, în concert
» Proiect sistat din lipsa banilor

Gorj

» Consiliul Judeţean Gorj a dat bani pe vorbe

Sport

» Karatiştii craioveni au oprit trofeul „Cupa Băniei“
» Selecţionerul Scoţiei, concediat
» „Dacă nu eram fotbalist, nu existam“
» Lupii bosniaci visează la Africa
» Sergiu Popescu, singurul integralist de la CSM
» Pandurii joacă la Iaşi săptămâna viitoare
» Ştiinţa vrea în semifinale

Bani & Afaceri

» Alocaţii bugetare cu măsură strâmbă
» Judecată cu încetinitorul

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Revanşă albastră
» Tocaniţă cu dovleac
» Animalele de companie şi bolile de sezon
» Organizarea bucătăriei în zece paşi

Opinii

» Sociologul şi probabilităţile lui nonpredictive

Top