10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSuperman de 250.000 de dolari

Superman de 250.000 de dolari

Specialiştii britanici apreciază că 250.000 de dolari ar fi o sumă suficientă pentru a transforma un om normal într-un adevărat superman.

În urmă cu câteva decenii, când la televizor rulau seriale precum „Femeia fantastică“, „Superman“ sau „Six Million Dollar Man“ („Omul de şase milioane de dolari“), cu Lee Majors dând viaţă astronautului bionic Steve Austin, specialiştii estimau că pentru a realiza o astfel de „creatură“ ar fi nevoie de nu mai puţin de şase milioane de dolari. Între timp, lucrurile s-au schimbat. În zilele noastre, pentru a realiza un superman modern într-un laborator este nevoie de o sumă mult mai mică. Cel puţin aşa afirmă cercetătorii de la Institution Engineering & Technology, care într-un articol dat publicităţii în revista institutului afirmă că 250.000 de dolari sunt suficienţi pentru a crea un om bionic în adevăratul sens al cuvântului. Specialiştii britanici au explicat că există deja produse capabile nu doar să reproducă un om bionic, dotat cu picioare, mâini şi ochi artificiali, ci şi să îi confere o putere supraomenească. În plus, toate aceste inovaţii funcţionează şi se combină perfect cu corpul uman.

Alt fel de tehnologii

„Oricine a crescut cu mitul «omului de şase milioane de dolari» va fi probabil foarte surprins de faptul că nu suntem încă în stare să alergăm cu viteze record sau să sărim de pe o clădire pe alta. În realitate, există o serie de descoperiri recente foarte interesante, care transformă tehnologia SF în ştiinţă reală, la preţuri moderate“, a comentat directorul revistei, Dickon Ross. Sunt suficiente câteva exemple. „Power Knee“, creată de islandezul Ossur, a fost prima proteză bionică din lume destinată celor cu membrele inferioare amputate. Marele avantaj al acesteia este că se poate sincroniza automat cu piciorul sănătos, ajutând oamenii să meargă din nou. O astfel de proteză este disponibilă la preţul de 126.000 de dolari. La rândul lor, cercetătorii de la „touch Bionics“ au reuşit să creeze „i-LIMB“, prima mână bionică din lume, care dispune de degete articulate ce primesc mesaje de la terminaţiile nervoase din braţ. În plus, mâna poate fi acoperită cu piele artificială. „i-LIMB“ este disponibilă pentru 73.000 de dolari. Alt produs pregătit de utilizare este scheletul extern HULC (Human Universal Load Carrier), un fel de musculatură externă creată de specialiştii de la Berkeley Bionics special pentru armată. Cu ajutorul lui HULC poate fi dusă în spate o greutate de până la 100 kg. Aplicaţiile civile pot fi şi ele destul de multe. HULC ar putea fi de real ajutor pentru persoanele nevoite să folosească scaunul cu rotile. Funcţionarea tuturor subansamblelor lui HULC este controlată de un dispozitiv de comandă care ajută printre altele la menţinerea echilibrului. Costul estimativ al acestui echipament special este de 20.000 de dolari. Şi, pentru a crea un om bionic „ca la carte“, nu trebuie omisă nici inovaţia specialiştilor de la Spitalul Moorfields din Londra, care au reuşit să îmbunătăţească vederea membrilor forţelor speciale. Este vorba de un implant pe retină, costurile operaţiei ridicându-se la 30.000 de dolari.

Oricine a crescut cu mitul «omului de şase milioane de dolari» va fi probabil foarte surprins de faptul că nu suntem încă în stare să alergăm cu viteze record sau să sărim de pe o clădire pe alta. În realitate, există o serie de descoperiri recente foarte interesante, care transformă tehnologia SF în ştiinţă reală, la preţuri moderate“.

Dickon Ross

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII