9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEnergie pozitivă şi exotism

Energie pozitivă şi exotism

Pornind de la dorinţa de a avea un petic de grădină, precum şi de la multele accesorii asiatice cu valoare sentimentală, Dana Săvuică şi-a construit şi decorat casa cu multă dragoste şi energie pozitivă.

Model de mare succes, prezentatoare şi realizatoare de emisiuni TV, Dana Săvuică nu mai are nevoie de introducere. Casa în care păşim are însă mai puţin aer de „vedetă“, fiind impregnată de personalitatea actuală a Danei, în care familia şi degajarea sunt însemnele cele mai importante. O atmosferă în concordanţă perfectă cu natura, nimic forţat, totul într-o armonie firească, chiar şi atunci când este vorba de zeii sculptaţi din Bali care străjuiesc locuinţa. Să auzim chiar de la Dana „povestea“ casei. „Mult timp am locuit într-un apartament cochet, cu două camere, situat într-o zonă rezidenţială foarte bună, însă mereu ne-am dorit un petic de grădină şi să nu-i deranjăm pe vecini. Am fost printre primii clienţi ai IMPACT-ului în cartierul Gama. După doi ani şi jumătate, ne-am ales un proiect pentru o casă cu ceva mai mult teren (600 mp), ieşire la lac şi vecini situaţi mai departe, tot de la IMPACT, în cartierul Class. La această casă m-a atras atât priveliştea lacului, cât şi arhitectura, cu model semicircular, geamuri foarte mari şi deci posibilitatea de a prezenta sau amalgama diverse stiluri. Astfel, casa propune totodată un stil modern (perspectiva asupra lacului şi partea circulară) şi un aer de vacanţă, de cabană“.
Conform împărţirii casei, sufrageria, dining-ul şi bucătăria se află la parter, dormitoarele şi băile se găsesc la etaj, iar podul este folosit pentru depozitare. Faţă de proiectul iniţial, bucătăria deschisă a fost amenjată ca dining, garajul a devenit bucătărie, în timp ce terasa de deasupra garajului a fost transformată într-o cameră.

Designerii propriei case

Povestea Danei continuă cu amenajarea şi decorarea interioară: „Nu am apelat la un designer, deoarece ştiam foarte bine cum doream să fie atmosfera, inclusiv cu ceva zen. Aveam deja la dispoziţie foarte multe obiecte – decoraţiuni, accesorii şi mobilier, în special asiatice, moştenite din familie sau achiziţionate de mine. Ştiam dinainte că materiale ca ratanul sau bambusul vor conferi casei atmosfera liniştită şi destinsă pe care o doream. Deoarece mi-am petrecut copilăria în Asia, unde părinţii mei au lucrat ca diplomaţi, cunosc bine acest domeniu. Am pornit de la decoraţiuni din Sri Lanka, Malaiezia, Indonezia, India, Filipine, Pakistan şi am mers pe această linie, combinându-le cu altele şi cu mobilier de la Mobexpert şi din Italia“.
În hol ne întâmpină cu zâmbetul pe buze zeul cu energii pozitive, iar cei de pe terasă păzesc casa. Gresia şi faianţa (de Italia) din zona holului prezintă culori naturale, de pământ, pereţii au nuanţe de crem şi cafea cu lapte, iar parchetul este din bambus. Aproape toată mobila este din bambus sau ratan. Mobilierul din sufragerie şi bucătărie şi canapelele alb-crem sunt de la Rovere (ca şi dressing-ul), iar perdelele de tip roman shade şi corpurile de iluminat (pe pânză), de la Mobexpert. „Am optat deseori pentru Mobexpert, pentru că oferea soluţii complete“, este unul dintre ponturile pe care ni le sugerează Dana.
Dormitorul – pat cu baldachin cu draperii din in – a fost adus din Indonezia. Patul, queen size, foarte confortabil, este una dintre piesele de mobilier favorite ale Danei: „Remarcaţi că este făcut ca o plută imensă şi că are formă de caiac“.
Decorul este marcat de numeroase obiecte asiatice: tablouri (un bătrân pictat pe frunză de banan, pescari din Indonezia), sculpturi din lemn (o pisică din bambus, dansatori din Papua Noua Guinee, o lampă lucrată manual din aşchii de ratan, o tavă lăcuită din frunză de bambus, o oglindă imensă cu lucrătură naturală din ratan), instrumente muzicale indoneziene. În băi, dar şi în dormitoare şi living, în diferite colţuri, scoici de diferite mărimi şi forme aduc vibraţia mărilor de departe.

Idei de furat

Baia abundă de uleiuri, scoici şi pietre. Gresia şi faianţa sunt de la Global şi imită piatra naturală. Cada în formă romană este încastrată. Zona WC-ului este delimitată de cea a băii propriu-zise printr-un geam sablat pe care artista Violeta Călăraşu a realizat o pictură ce aduce a tablou chinezesc, astfel păstrându-se o ambianţă deosebită.

Grădina, un proiect de inspiraţie asiatică

Grădina, care va avea, de asemenea, o tentă asiatică va fi amenajată în curând. Nu vor lipsi specii precum arţarul japonez, magnoliile, ienuperii (argintii şi aurii), lalelele din Olanda, clopoţeii şi, în special, trandafirii, care îi plac foarte mult Danei. Tot ca proiecte pentru casă trebuie amintite aducerea unui pian şi mascarea caloriferelor, singurele obiecte din casă care nu îi plac, după cum ne-a mărturisit.
„Îmi place toată casa, pentru că am făcut-o cu dragoste. Deseori citesc, beau ceai sau cafea în living ori pe terasă, cu Mama Natură la lucru alături – în special drăguţele răţuşte, şi mă simt excelent“.

Ion DIAMANDI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS