10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOkinawa, regim alimentar pentru centenari

Okinawa, regim alimentar pentru centenari

Cum să trăim mai mult şi să ne menţinem silueta şi sănătatea? Simplu! Mâncând precum locuitorii insulei japoneze Okinawa, renumiţi pentru longevitatea lor. Regimul Okinawa este cel mai echilibrat şi mai eficient dintre cele cunoscute până acum.

În inima arhipelagului japonez Ryukyu există un colţişor de paradis însorit, pe malurile mângâiate de o apă limpede, unde locuitorii beneficiază de un extraordinar capital de sănătate: Insula Okinawa. Specificul acestei insule? Centenarii. Există 33 de centenari la 100.000 de locuitori, adică de trei ori mai mulţi decât la noi. O statistică locală arată că speranţa de viaţă este de 82 de ani pentru bărbaţi şi 86 pentru femei. Din 1976, comunitatea ştiinţifică studiază stilul de viaţă al acestor oameni.
Cercetătorii au descoperit că alimentaţia locuitorilor Insulei Okinawa este un adevărat paşaport pentru longevitate. Bolile cardiace şi cancerele (la sân, uter, ovare, prostată) sunt cu 80 la sută mai puţin frecvente în Okinawa decât în ţările occidentale. Atacurile cerebrale sunt, de asemenea mult mai rare. Rata fracturilor de femur este cu 40 la sută mai mică decât la noi. Indicele de masă corporală este cuprins între 18 şi 22, faţă de 29,4 în România.

Obiceiuri sănătoase

Nu este nevoie să începeţi o grevă a foamei pentru a spera să-i egalaţi pe locuitorii Insulei Okinawa. Aceştia adoră să mănânce fără să se abţină, dar foarte puţine calorii. Ei aplică, pe toată durata vieţii şi fără să ştie, principiul restricţiei calorice: consumă doar ceea ce corpul are nevoie. În schimb, occidentalii au tendinţa de a mânca prea mult, transformând organismul într-o maşină de digerat. Consecinţa: organismul produce mult prea mulţi radicali liberi, foarte nocivi pentru sănătate şi responsabili pentru accelerarea îmbătrânirii. Potrivit unui studiu realizat pe animale, consumul de calorii cu 30 la sută mai mic permite o speranţă de viaţă cu 30 de ani mai mare. Alt studiu arată că persoanele din Okinawa expatriate în Brazilia consumă cu 30 la sută mai multe calorii şi trăiesc cu 17 ani mai puţin decât compatrioţii lor care au rămas fideli modelului alimentar tradiţional.

Alimente de bază

Fructele şi legumele fac parte din alimentele cu o densitate calorică scăzută (0,4 la o portocală, faţă de 5,4 la chipsuri). Regimul Okinawa recomandă între 7 şi 13 porţii pe zi. Optaţi pentru grâu, orez, ovăz, secară, orz, bogate în zahăr şi fibre. Faceţi provizii de legume uscate: lintea, fasolea au multe proteine, dar o densitate calorică scăzută. În consecinţă, renunţaţi la pastele albe.
Consumaţi soia, care vă protejează de numeroase boli. Sub formă de pastă (tofu, miso, tempeh), de germeni sau de lapte, există din ce în ce mai multe varietăţi pe rafturile supermarketurilor.
Oamenii din Okinawa consumă şapte porţii de cereale şi/sau legume uscate pe zi, plus mâncăruri pe bază de soia. Înlocuiţi carnea cu peştele. În timp ce peştele conţine vitamine esenţiale şi minerale, carnea poate conţine grăsimi şi fier în exces. Locuitorii din Okinawa mănâncă de 18 ori mai puţină carne şi de trei ori mai puţin lapte decât noi. Ei consumă multe condimente, ierburi şi alge. Acestea contribuie la limitarea consumului de sare. Algele conţin de până la 8.000 de ori mai mult iod decât crustaceele şi de zece ori mai mult calciu decât laptele.
Beţi multă apă şi ceai! Aceste băuturi au numai avantaje: curăţă organismul, hidratează pielea, reduc senzaţia de foame şi au zero calorii. Uneori vă puteţi lăsa tentaţi de puţin vin roşu, bogat în antioxidanţi.

Armonie socială

Nu este de ajuns să mâncăm o cutie cu sushi în zece minute în faţa calculatorului sau televizorului pentru a trăi „a la Okinawa“, din contră. Locuitorii insulei japoneze au creat un scut antistres bazat pe moderaţie, optimism şi pe o relaţie cu timpul diferită de a noastră. Noţiunea de întârziere este relativă în această parte a lumii. Generaţiile se amestecă şi se completează armonios. Vârstnicii sunt respectaţi. Ei continuă să lucreze, să facă sport (karate s-a născut în Okinawa) şi întreţin relaţii de prietenie puternice.
„La 70 de ani nu sunteţi decât un copil, la 80 sunteţi abia un adolescent, iar la 90, dacă strămoşii vă invită să mergeţi alături de ei în Paradis, cereţi-le să vă aştepte până la 100 de ani“. Acesta este textul unei inscripţii foarte vechi, gravate pe o stâncă din apropierea unei plaje din Okinawa.

Ghidul densităţii calorice a alimentelor

Pentru a stabili densitatea calorică, trebuie să împărţim la 100 numărul de calorii conţinut de 100 de grame de produs. De exemplu, o tabletă de 100 de grame de ciocolată conţine 550 de calorii, deci indicele de densitate calorică al ciocolatei este 5,5.
Iată indicele de densitate calorică al unora dintre cele mai uzuale alimente: 0 – apă, ceai; 0,1 – castraveţi, salată, roşii, andive, dovlecei, ridichi, spanac, napi; 0,2 – ardei, germeni de soia, dovleac, varză, sparanghel, praz, pătrunjel, mărar, lămâie; 0,3 – ciuperci, mazăre, lapte de soia, papaya, bambus, coacăze, ceapă, căpşune, zmeură; 0,4 – sfeclă, piersici, caise, grepfrut, portocale, clementine, pepene; 0,5 – prune, ananas, mere; 0,6 – ghimbir, pere; 0,7 – tofu, iaurt cu soia; 0,9 – banane; 1 – cartofi dulci, usturoi, avocado, orez, paste, griş, porumb, cartofi, legume uscate, măsline verzi, peşte slab, crustacee, pasăre, ouă, cal, brânză foarte proaspătă; 2,6 – fructe uscate; 2,8 – pâine, peşte gras, somon afumat, vită, viţel, măgar, pizza, sandviş cu crudităţi, îngheţată, prăjituri, alcool; 3,8 – alune; 5,2 nuci; 5,4 – chipsuri; 5,5 – ciocolată: 5,7 – fistic; 5,9 – arahide; 6 – migdale; 7 –  nuci pecan; 7,2 – maioneză, unt; 9 – ulei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII