11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGranita, o pasiune siciliană

Granita, o pasiune siciliană

Originară din Italia, granita a devenit de-a lungul secolelor unul dintre cele mai savuroase deserturi de pe Bătrânul Continent.

Pentru sicilieni, granita, deliciosul desert semiîngheţat care ne încântă papilele gustative în fiecare vară, este un adevărat motiv de mândrie naţională. În secolul al XVII-lea, ei au fost primii care au avut ocazia să savureze ceea ce în acea vreme se numea „apă îngheţată“. Alţi cercetători consideră însă că, de fapt, Marco Polo ar fi fost cel care a adus la Veneţia „băutura de gheaţă“ tocmai din China, cu 400 de ani mai devreme, în secolul al XIII-lea, iar  meritul descoperirii granitei le-ar aparţine de fapt asiaticilor. Această ipoteză nu este însă pe placul orgolioşilor sicilieni, care susţin că „băutura de gheaţă“ este o invenţie locală, la care nimeni nu are dreptul să atenteze. Pe vremuri, în familiile siciliene, zăpada de pe Etna era păstrată în recipiente speciale, depozitate în locuri răcoroase. Ulterior, aceasta era folosită pentru pregătirea sorbetelor şi a îngheţatei, extrem de populare în zilele toride de vară.

O plăcere cu iz de gheaţă

Granita este un desert semiîngheţat, preparat din zahăr, apă, fructe şi diferite condimente aromate. Printre cele mai populare sortimente se numără granita cu aromă de portocale, lămâie, mandarine, ananas, afine, căpşune, zmeură, migdale, mentă, dar şi cafea, special pentru cei care au nevoie de mai multă energie. În plus, la petrecerile rafinate din Sicilia se poate servi oricând o granita cu aromă de şampanie.
În ciuda faptului că mulţi sunt tentaţi să creadă că delicioasa băutură cu iz de zăpadă este un simplu desert răcoros, în Sicilia, granita ocupă un loc special. Ea poate fi servită atât între feluri de mâncare, cât şi la începutul mesei, în loc de aperitiv, atunci când este preparată din castraveţi, chilli sau chiar hrean. În plus, granita se poate pregăti şi din infuzie de plante, cu petale de trandafiri sau frunze de ceai.

Un gust pentru fiecare

Pregătirea acestei băuturi nu implică prea mult efort. Reţeta clasică presupune amestecarea apei, zahărului şi a sucului de fructe. Apoi, totul se congelează, cu menţiunea ca la fiecare jumătate de oră să testaţi suprafaţa cu o furculiţă. Când compoziţia a îngheţat şi nu mai este lichidă, aceasta se zdrobeşte şi se pune în pahare. Dacă vreţi ca modul de servire să fie cât mai rafinat, puteţi utiliza pahare de cocktail, decorate cu felii de fructe proaspete sau frunze de mentă. În Sicilia, cele mai populare sortimente sunt cele de lămâie şi de cafea, care se servesc de obicei la micul dejun cu nelipsita brioşă, pregătită tot în stil sicilian. Pentru cei mai pretenţioşi, există granita cu gust de migdale sau de căpşune, în timp ce gurmanzii pot savura una cu aromă de ciocolată.

Granita cu lămâie şi cafea

Radeţi lămâi şi puneţi coaja, sucul lor şi 100 g zahăr într-un vas. Fierbeţi totul la foc mic până când obţineţi un sirop mai gros. Lăsaţi-l la răcit şi apoi amestecaţi-l cu 500 ml apă fiartă şi răcită. Puneţi la congelator pentru patru-cinci ore. Amestecaţi cafeaua cu două linguri de zahăr. Puneţi compoziţia într-un castron cu apăa caldă. Amestecaţi şi adăugaţi 600 ml apă fiartă şi răcită şi coniac sau rom. Puneţi compoziţia la congelator pentru cinci-şase ore. La fiecare două ore amestecaţi în vas. Serviţi în castroane de sticlă câte o lingură de granita de lămâie şi una de cafea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS