8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrepararea dulceţurilor

Prepararea dulceţurilor

– Zahărul gelifiant – este un zahăr îmbogăţit cu pectină de fructe şi acid citric. Puterea lui de a gelifia scurtează timpul de fierbere a dulceţurilor şi a gemurilor, păstrând savoarea naturală a fructelor.
– Pentru a şti dacă o dulceaţă e gata şi trebuie luată de pe foc, băgaţi o linguriţă în compoziţie şi lăsaţi să se prelingă câteva picături pe o farfurie rece. Dacă dulceaţa curge ca un sirop, mai trebuie lăsată pe foc. Dacă picăturile sunt groase şi nu se revarsă pe farfurie, focul trebuie stins.
– Pentru a uşura legarea dulceţii (consistentă), fără să recurgeţi la un surplus de zahăr, puneţi în compoziţie un cotor de măr, cu sâmburi şi cu coajă cu tot (legat într-un tifon). Bogat în pectină naturală, el va grăbi coagularea oricărei dulceţi.
– Pentru ca dulceaţa de caise sau cireşe să dobândească un parfum de migdale, zdrobiţi câţiva sâmburi şi puneţi-i să fiarbă odată cu fructele, legaţi bine într-un tifon.
– După ce turnaţi dulceaţa fiartă în borcan, lăsaţi-o să se odihnească 48 de ore, înainte de a lega la gură recipientele. În felul acesta, veţi evita formarea mucegaiului.
– Decupaţi cercuri de hârtie cerată cât gura borcanelor, înmuiaţi-le în ţuică, apoi aplicaţi-le peste dulceaţă. Va fi suficient să legaţi borcanele cu o bucată de hârtie albă, prinsă cu o sfoară sau un elastic.
– O dulceaţă cristalizată (prea bine fiartă) poate fi salvată dacă e pusă încă o dată la fiert, după ce s-a pus în ea puţin suc de lămâie.
– Dulceaţa se fierbe la foc iute, se spumează tot timpul şi nu se amestecă, pentru a nu sfărâma fructele.
– Pentru a păstra culoarea şi calitatea nutritivă a fructelor este de preferat ca zahărul să fie legat înainte cu un pahar de apă, fructele punându-se abia după aceea.
– Întotdeauna la dulceţuri se pune puţină sare de lămâie. Ea va păstra orice fel de fructe întregi. De exemplu, zmeura sau căpşunele: se curăţă, se spală fructele, se pun în straturi în vasul în care vor fierbe, alternând cu zahărul şi un praf de sare de lămâie, se dau la cămară şi se fierb a doua zi.
– Dulceţurile vechi şi zaharisite se pot încorpora într-o cantitate de dulceaţă proaspătă, în timp ce fierbe, şi se vor reface de minune.
– Linguriţa cu care se ia dulceaţă din borcan trebuie să fie uscată, altfel, după 1-2 săptămâni, conţinutul borcanului se va zaharisi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII