10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFructul de mango, un ingredient bun la toate

Fructul de mango, un ingredient bun la toate

Fructele de mango se numără printre puţinele de origine asiatică notorii şi printre europeni. Arborii de mango sunt cultivaţi în Asia de Sud de peste 4.000 de ani, existând peste 1.000 de specii diferite ale acestui arbore fructifer tropical.
Aceste fructe sunt considerate ingrediente potrivite pentru prepararea de mâncăruri dietetice şi sănătoase, întrucât un mango nu conţine decât elemente nutritive pozitive – doar vitamine şi minerale, fără colesterol. Fructele de mango sunt surse bogate în antioxidanţi, în special carotenoide şi polifenoli. Aşa cum ştiţi, antioxidanţii sunt substanţe ce ajută la „capturarea“ radicalilor liberi, aceştia din urmă fiind un produs secundar al procesului de oxidare a alimentelor. În egală măsură, fructele de mango au şi un conţinut ridicat de fibre, specialiştii estimând chiar că un mango de dimensiuni medii conţine 40% din cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie organismul uman. Acest lucru înseamnă că aceste fructe ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a anumitor probleme digestive şi gastrice.

Poate fi mango dăunător?

Deşi, în general, despre mango se vorbeşte numai de bine, există şi anumite limite în ceea ce priveşte consumul lui. În primul rând, mango nu este recomandat persoanelor bolnave de diabet, pentru că acest fruct are un conţinut foarte ridicat de zahăr. În al doilea rând, beta-carotenul existent în fructele de mango poate fi asociat cu decolorări ale pielii, cu probleme de digestie, cu spargerea vaselor de sânge şi chiar cu dureri articulare. În al treilea rând, coaja de mango conţine un ulei numit Urushiol, care poate provoca alergii şi chiar dermatite de contact.

Mango, ingredient în gastronomie

Fructele de mango se consumă sub diverse forme în toate colţurile lumii. Mango poate fi mâncat ca atare, ca fruct, însă poate fi integrat în unele preparate precum salate, garnituri pentru feluri principale, îngheţate şi diverse deserturi.
În Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney, pentru prepararea unui fel de marmeladă, dar şi pentru băuturi răcoritoare. Tot aici, fructele necoapte de mango sunt uscate şi pisate, obţinându-se un praf ce este folosit nu doar pe post de condiment, ci şi în scopuri medicinale. În Pakistan, fructele de mango sunt la mare căutare şi sunt folosite la prepararea unei game largi de mâncăruri. Printre acestea enumerăm pui marinat în mango, mango cu fasole, pui picant cu mango, orez cu mango, budincă de mango şi iaurt cu mango. Deşi acest fruct poate fi integrat în reţete de preparate sofisticate, el reprezintă cea mai ieftină şi revitalizantă mâncare pentru ţăranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mănâncă, de obicei, doar mango cu pâine sau lipie.
Mango este un ingredient de bază în gastronomia indiană. În fiecare gospodărie se gătesc diverse preparate cu mango, dar în special deserturi, printre acestea numărându-se crema de mango Shrikhand, plăcinta cu mango, budinca de mango cu şofran şi cardamom sau piureul de mango Thokku.
În Occident se consumă des diverse tipuri de salată, în care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printe acestea putem menţiona salata cu mango şi mentă, salata de mango şi avocado, cea de mango cu homari sau creveţi, cea de mango cu spanac, salata cu mango şi sfeclă şi multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de bază a mii de mâncăruri excepţionale.

 Informaţii nutriţionale

Pentru 200 g de pulpă de mango
110 calorii
1 gram de proteine
34 de grame de carbohidraţi
0,54 grame de grăsimi
0 grame colesterol
4 mg de sodiu
312 mg de potasiu
72 de micrograme de vitamina A
54 mg de vitamina C.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS