16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPunctualitatea, o eternă problemă

Punctualitatea, o eternă problemă

Dacă sunteţi mereu în întârziere şi anturajul nu vă consideră tocmai o prinţesă a politeţii, iată ce puteţi face pentru a încerca să amelioraţi problemele legate de punctualitate.

Faptul că nu reuşiţi niciodată să fiţi aşa de punctuală cum v-aţi dori poate fi supus psihanalizei. Pe de o parte, a-i lăsa pe cei din jur să aştepte, fie în mod intenţionat, fie involuntar, poate fi interpretat ca o modalitate de a suscita interesul persoanelor care vă aşteaptă, de aici şi expresia a se face remarcat prin absenţă. De multe ori teama şi stresul sunt la originea întârzierilor dumneavoastră repetate. Pe de altă parte, întârzierea poate reflecta şi refuzul de a înfrunta o anumită situaţie sau de a da ochii cu o anumită persoană.
Chiar dacă dumneavoastră, ca eternă întârziată, reuşiţi să vă explicaţi prin scuze plauzibile, lipsa de punctualitate poate fi interpretată ca dezinteres, mai ales dacă întârziaţi la o întâlnire esenţială pentru cariera dumneavoastră, ca, de exemplu, la serviciu sau la un interviu de angajare.  

Cum rezolvaţi problema punctualităţii?

În primul rând, încercaţi să determinaţi cauzele întârzierilor dumneavoastră frecvente. Pentru asta, puneţi-vă întrebări în legătură cu posibilele temeri care vă încearcă sau în legătură cu stilul de organizare şi exprimaţi în cuvinte sentimentele pe care le aveţi de fiecare dată când întârziaţi.

Reacţii şi explicaţii psihologice la întârziere

Prima situaţie: vă scuzaţi în repetate rânduri şi vă simţiţi jenată, chiar dacă persoana care a fost nevoită să vă aştepte este o prietenă foarte bună, obişnuită cu problemele dumneavoastră legate de punctualitate. În acest caz, întârzierea poate fi o formă de culpabilizare inconştientă, caz în care doar un psiholog vă poate „lumina“, găsind explicaţii.
A doua situaţie: nu simţiţi nici o remuşcare pentru faptul că aţi întârziat. Explicaţia pentru un astfel de comportament ar fi că folosiţi întârzierea ca pe un instrument care vă dă puterea de a instaura un joc, suscitând interesul. O astfel de atitudine poate trăda un narcisism profund şi o lipsă acută de respect faţă de cei din jur.

Adevărul despre lipsa de punctualitate

Oricum aţi reacţiona, sunteţi conştientă că întârzierile vă pun întotdeauna într-o situaţie jenantă, dar cu toate acestea nu reuşiţi sub nici o formă să vă gestionaţi corect timpul. Pentru a începe procesul de rezolvare a problemei, puneţi-vă în locul celor care sunt mereu nevoiţi să vă aştepte. În plus, înainte de a stabili o întâlnire, de orice natură, evaluaţi timpul de care aveţi nevoie pentru a fi gata şi a ajunge la locul de întâlnire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS