8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Prietenia între femei,
mană cerească pentru moral

Serile petrecute în compania prietenelor pot avea un efect miraculos asupra stării psihice a unei reprezentante a sexului frumos. Aceasta este concluzia unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea americană din Michigan, care sunt convinşi de faptul că, în cazul femeilor, sentimentul de prietenie poate contribui la creşterea nivelului de progesteron, un hormon care are drept efect îmbunătăţirea stării psihice, dar şi diminuarea nivelului de anxietate şi stres. Progesteronul este un hormon sexual care are fluctuaţii în funcţie de faza ciclului menstrual şi de vârsta doamnelor.
În opinia autoarei studiului, Stephanie Brown, prezenţa unui nivel ridicat de hormon pare să contribuie la creşterea dorinţei femeilor de a socializa sau de a participa la acţiuni de voluntariat sau de caritate. Pentru acest studiu, Brown şi echipa sa au analizat nivelul de progesteron şi cortizol (hormonul stresului) pe un eşantion de 160 de femei, după care le-au împărţit în perechi şi le-au supus unui experiment, desfăşurat în două faze. Într-o primă etapă, doamnele au fost invitate să petreacă un anumit timp împreună, corectând un test de botanică, după care au fost rugate să se dedice împreună unui joc de cărţi pe calculator. Experimentul a fost repetat după o săptămână.
După ce au analizat nivelul hormonal înainte şi după cele două faze ale experimentului, cercetătorii au constatat că, atunci când jucau cărţi la calculator, femeile prezentau un nivel mai ridicat de cortizol faţă de momentul în care corectau testul de botanică, rezultatul fiind mai evident în timpul celui de-al doilea experiment, realizat după o săptămână. În opinia autorilor studiului, această situaţie se datorează faptului că jocul de cărţi presupune un grad mai mare de complicitate şi de apropiere emotivă între cei doi parteneri, sentimente care erau mai accentuate după prima săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS