9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn păr sănătos cu ajutorul plantelor

Un păr sănătos cu ajutorul plantelor

Orice doamnă şi domnişoară visează la o podoabă capilară bogată şi sănătoasă, care să strălucească în lumina soarelui, aşa că deseori apelează la ajutorul plantelor.

În vacanţele petrecute la ţară, copii fiind, bunica îi răsfăţa pe cei mici cu tot felul de reţete naturiste. Părul strălucea frumos în lumina soarelui, căci niciodată draga de ea nu uita să pună în apă plante miraculoase, aşa cum învăţase şi ea de la bunica sa. Şi astăzi unele dintre reţetele sale pot face ca podoaba capilară să-şi recapete strălucirea şi aspectul sănătos. Fiertura de colţunaşi (capucine) făcea minuni. Datorită conţinutului de sulf, rădăcina părului se întărea, împiedicând firul să cadă. Puteţi încerca şi dumneavoastră fiertura miraculoasă. Tot ce trebuie să faceţi este să luaţi o mână bună de flori şi frunze proaspete de coltunaşi şi să le puneţi la fiert, într-o jumătate de litru de apă, vreme de 15 minute. Strecuraţi lichidul, lăsaţi-l să se răcească şi apoi masaţi pielea capului cu el. Restul decoctului nu trebuie aruncat, căci el poate fi folosit ca apă de clătit, după ce vă spălaţi pe cap. Şi cura cu ceapă era des folosită în gospodăriile de la ţară. Aceasta conţine mult sulf, elementul cel mai important pentru ca părul să fie sănătos. Frecaţi-vă pielea capului, înainte de a vă spăla cu şampon, cu o jumătate de ceapă crudă, şi lăsaţi sucul să-şi facă efectul o jumătate de oră. Apoi spălaţi-vă bine mâinile şi părul. Nu miroase frumos, dar părul îşi recâştigă vigoarea şi strălucirea.
Pentru toate tipurile de păr este benefică şi masca din ulei de floarea-soarelui, combinat cu o banană şi o lingură de zeamă de lămâie. Amestecul obţinut se va aplica pe toată suprafaţa părului, iar apoi capul va fi acoperit cu un prosop timp de 30 de minute, după care se va aplica şamponul şi se va clăti bine. Şi dacă părul pare lipsit de volum, puteţi apela la ajutorul măştii pe bază de ulei de cimbrişor. Tot ce trebuie să faceţi este să amestecaţi o linguriţă de ulei de măsline cu o linguriţă de ulei de cimbrişor şi 50 de grame de argilă verde. Masca se aplica insistând la rădăcină, iar după 25 de minute se şamponează şi se clăteşte bine.
Împotriva căderii părului, măştile naturiste, care combină praful de cedru (500 g) cu două gălbenuşuri şi câteva picături de lămâie sunt un adevărat ajutor. Amestecul se va aplica la rădăcini 15 minute, apoi se şamponează. Tratamentul se va repeta săptămânal.

Limpeziri cu oţet de plante

Clătitul părului se făcea întotdeauna în gospodăria bunicii cu oţet de plante. Astfel, dacă aveţi părul tern sau tocit, puteţi recurge la clătirea cu oţet. De asemenea, puteţi să vă spălaţi pe cap cu două-trei gălbenuşuri de ouă crude, combinate cu un vârf de cuţit de sare fină şi o linguriţă de rom şi mai apoi să puneţi în ultima apă de clătit oţet de mere, combinat cu infuzii de plante. Infuzia se face dintr-o mână plină de plante proaspete (salvie, muşeţel, rozmarin), care se pun la fiert în 500 ml apă. Se lasă zece minute pe foc mic, se strecoară şi se amestecă apoi cu aceeaşi cantitate de oţet. Se lasă la răcit, apoi se pune în sticle. Se va folosi câte o lingură de soluţie, adăugată la apa de clătit.
Nu uitaţi nici de limpezirea cu urzici. Acestea conţin vitamine şi săruri minerale care activează pielea capului. Puteţi face un decoct concentrat din două-trei mâini de urzici tinere. Lăsaţi apoi lichidul să se răcească, strecuraţi-l şi masaţi-vă zilnic pielea capului. După două-trei săptămâni, timp în care părul dumneavoastră a beneficiat de acest tratament, veţi constata că acesta şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.
La fel de benefice sunt şi limpezirile cu brusture. Foarte bogate în săruri minerale, rădăcinile de brusture, plantă care creşte pe marginea drumurilor, vă pot ajuta să vă recăpătaţi strălucirea părului. Fierbeţi o mână de rădăcini bine spălate într-un litru de apă, 20 de minute. Masaţi pielea capului cu lichidul răcit, apoi spălaţi-vă cu un şampon delicat şi folosiţi ceaiul rămas pentru o ultimă clătire. Pentru un efect garantat, părul va trebui uscat natural.

Plante benefice pentru păr
Împotriva părului gras sunt recomandate: lavanda, menta, gălbenelele, rozmarinul, coada-şoricelului, lămâia, roiniţa.
Împotriva părului tocit şi uscat fac minuni: urzica, socul, brusturele, pătrunjelul, salvia, petalele de trandafir.
Plante care sporesc volumul părului şi îl fac strălucitor sunt: urzica, pătrunjelul, coltunaşii, rozmarinul, florile de lămâie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS