10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIarba şi gazonul vă înverzesc grădinile

Iarba şi gazonul vă înverzesc grădinile

Dacă grădina dumneavoastră a fost invadată de buruieni sau curtea a rămas fără verdele crud cu care eraţi obişnuiţi, nu vă faceţi probleme. Soluţia ca să devină ceea ce era odată este cât se poate de simplă: plantaţi gazon sau iarbă în locul celei uscate.

Regulile pentru îngrijirea peluzei vă cer să plantaţi gazonul la momentul potrivit şi să vă petreceţi următoarele câteva săptămâni îngrijindu-l cu atenţie, până ce iarba se prinde. Vă oferim câteva sfaturi care să vă ajute în această activitate şi care să garanteze că plantarea ierbii va fi o reuşită.
În primul rând, trebuie să decideţi ce fel de iarbă doriţi să puneţi. Puteţi alege să plantaţi seminţe de iarbă sau să puneţi rulouri de gazon. Dacă sunteţi nerăbdător să vedeţi iarba verde cât mai repede posibil, atunci alegeţi cea de-a doua variantă. Dacă sunteţi răbdător, vă recomandăm să plantaţi seminţe de iarbă. Alt aspect ce trebuie luat în considerare este specia pe care o doriţi, ţinând cont de faptul că există mai multe tipuri, fiecare adaptat unui climat. Puteţi apela la sfatul unui specialist în domeniu, care vă va recomanda specia de iarbă potrivită pentru curtea dumneavoastră. După ce v-aţi decis asupra ierbii pe care o doriţi în grădină, restul etapelor ce trebuie parcurse sunt identice.
Pregătiţi solul pentru plantare. Dacă este nevoie, întâi scoateţi buruienile şi iarba uscată. De asemenea, scăpaţi de insectele nedorite sau de orice urmă de „infestare“ cu dăunători care ar fi putut distruge culturile anterioare. Apoi săpaţi solul, pentru a-l împrospăta. Ideal este ca următorul pas să îl constituie adăugarea unui strat nou de sol de calitate, apoi săpaţi din nou, pentru ca tipurile de sol să se amestece şi să se transforme într-un mediu hrănitor pentru iarba pe care o veţi cultiva.

Plantarea şi îngrijirea ierbii

Plantaţi seminţele de iarbă sau aşezaţi covoarele de gazon, în funcţie de alegerea făcută. Aruncaţi seminţele pe întreaga suprafaţă ori poziţionaţi rulourile de gazon foarte aproape unul de celălalt. Dacă alegeţi prima variantă, folosiţi un dispozitiv special de plantare sau împrăştiaţi seminţele cu mâna, astfel încât să obţineţi o acoperire uniformă a suprafeţei. După împrăştierea lor, este recomandat să le acoperiţi cu un strat de paie, pentru ca seminţele să nu fie luate de vânt sau să nu fie mâncate de păsări ori dăunătoare.
Pentru a uda iarba nou-plantată, folosiţi un sistem de stropitori, care va asigura păstrarea umidităţii de care ea are nevoie. Evitaţi să udaţi peluza excesiv şi încercaţi să nu formaţi bălţi. Dacă temperaturile de afară sunt destul de ridicate în perioada în care cultivaţi iarba, puteţi uda peluza dimineaţa şi seara, pentru a vă asigura că ea sau seminţele nu se usucă.
În 10-14 zile după plantare, veţi vedea cum iarba încolţeşte, iar între rulourile de gazon se vor remarca din ce în ce mai puţine diviziuni. În acest moment, reduceţi cantitatea de apă, udând iarba doar o dată la două zile, şi monitorizaţi ritmul de creştere din întreaga grădină. Evitaţi să tundeţi iarba, să pliviţi terenul în mod excesiv şi nu exageraţi cu îngrăşămintele, fie ele chimice sau naturale. Înainte să poată fi tunsă, iarba trebuie să ajungă la o înălţime de cel puţin cinci centimetri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU