12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru mamele care lucrează

Sfaturi pentru mamele care lucrează

Împărţită între soţ, serviciu şi copii… plus treburile casnice: aceasta este o problemă majoră, întâlnită de toate mamele care se întorc la serviciu după ce au născut. Odată reluate activităţile la locul de muncă, nu mai sunteţi lipsită de griji. Orele petrecute la lucru se vor scurge mai greu, veţi fi mereu cu gândul la cel mic, pe care l-aţi lăsat acasă – oare a mâncat, plânge, o fi dormit? -, încercând să duceţi la îndeplinire, cu succes, sarcinile de la serviciu. Vă veţi simţi, cu siguranţă, vinovată pentru că v-aţi lăsat copilul acasă, însă acest sentiment este normal şi nu arată decât ce mamă bună sunteţi. Gândiţi-vă că, dacă nu aţi lucra, nu aţi putea să le oferiţi copiilor tot ceea ce au nevoie. În primul rând, staţi departe de cei care vă judecă pentru faptul că lucraţi. Mai ales că majoritatea celor care fac asta sunt mai în vârstă, au trăit alte vremuri şi nu fac decât să vă deprime.

Petreceţi cât mai mult timp cu copiii

Învăţaţi să valorificaţi fiecare zi pe care nu o petreceţi la serviciu. Copiilor le este mult mai uşor să accepte că mami trebuie să meargă la lucru dacă măcar o zi din săptămână o petrec alături de ea şi au parte de lucruri speciale. Pentru zilele libere, programaţi ieşiri în locuri speciale, lucruri pe care copiii nu le fac în mod normal alături de persoana care are grijă de ei. Dacă aveţi ceva urgent de făcut în casă, gândiţi-vă cum îi puteţi implica şi pe cei mici în acţiune. Aveţi grijă ca totul să se producă sub forma unui joc. De exemplu, dacă trebuie să schimbaţi pământul de la flori, lăsaţi-i să se joace într-un ghiveci cu apă şi pământ.
Combinaţi orice lucru util cu unul plăcut pentru ei. Mergeţi la cumpărături şi la film împreună. Faceţi o listă cu toate motivele pentru care munciţi: să plătiţi facturile, să-i puteţi oferi copilului posibilitatea de a avea activităţi extracurriculare, să-i puteţi cumpăra tot ce îşi doreşte.

Cereţi zile libere la serviciu

Solicitaţi zile libere la serviciu atunci când aveţi nevoie. Chiar şi cel mai răutăcios şef va înţelege că o mamă trebuie să fie acasă în anumite momente. Cu o conexiune bună la internet şi având acces la reţeaua companiei în care munciţi, veţi putea lucra la fel de bine şi de acasă o zi sau două pe săptămână.
Pentru proaspetele mămici, angajatorii sunt obligaţi să acorde, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră. În acestea se include şi timpul necesar deplasării. Dacă mama doreşte, pauzele pentru alăptare pot fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de lucru cu două ore zilnic, fără însă a micşora veniturile salariale.

Învăţaţi să câştigaţi timp

Chiar dacă sunteţi copleşită, se întâmplă ca din când în când să pierdeţi timpul, iar primul responsabil este televizorul. Nu trebuie să renunţaţi la el, ci să vă lăsaţi de obiceiul de a vă uita chiar şi la ceea ce nu vă interesează. Televizorul nu este o metodă de relaxare. Alt truc prin care puteţi câştiga timp este să simplificaţi machiajul. Calitatea lui nu ţine de timpul petrecut în faţa oglinzii, ci de tipul de produse folosite. Specialiştii în cosmetică explică faptul că femeile trebuie să înveţe să se machieze în maximum şase minute, ţinând cont de şase faze esenţiale (un minut pentru fiecare etapă): hidratare, uniformizare, corectare, conturarea ochilor, susţinerea tenului şi strălucirea buzelor. Nu în ultimul rând, încercaţi să vă treziţi cu o jumătate de oră mai devreme. Asta nu înseamnă să dormiţi mai puţin. Gândiţi-vă, de exemplu, să daţi ceasul cu o jumătate de oră înainte şi să mergeţi la culcare mai devreme. Aceste 30 de minute vor fi binevenite dimineaţa şi veţi fi surprinsă de tot ce puteţi face.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS