17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinKavala - un loc fermecător din Grecia

Kavala – un loc fermecător din Grecia


Prefectura elenă Kavala, ce are drept capitală oraşul cu acelaşi nume, se găseşte în Macedonia de Est şi este una dintre cele mai interesante regiuni din Grecia, numărându-se printre cele mai populare destinaţii de vacanţă din spaţiul mediteranean.

Oraşul nobil al Macedoniei, un amfiteatru plin de viaţă, a fost venerat atât de vizitatori, cât şi de cuceritori. Din acest motiv, fiecare dintre aceştia i-a lăsat un dar: drumurile strâmte din Palia Poli (Oraşul Vechi), Cetatea, depozitele istorice de tutun, tavernele cu specific pescăresc, karnagio (docul), centrul comercial modern şi intensa viaţă nocturnă din cursul anului. Uşor accesibil din orice punct –  cu vaporul, cu avionul sau prin intermediul noii magistrale rutiere Via Egnatia – oraşul urează bun venit vizitatorilor, fiind întotdeauna pregătit să le satisfacă dorinţele. Kavala este un oraş modern care îşi respectă istoria.
În acest loc, cele patru anotimpuri sunt distincte, vizitatorul având prilejul de a se bucura de fiecare. Modernul şi tradiţionalul sunt într-o continuă schimbare armonioasă. Aşezările tradiţionale se pot transforma dintr-o dată într-un oraş plin de vacarm, cu numeroase centre comerciale. De la satele mici cu ospitalitatea lor tradiţională, cu savuroasele gustări locale şi cu vinurile de casă, la intensa viaţă nocturnă din zeci de cluburi animate de zumzetul vocilor, muzică şi vitalitatea tinerească.
Chiar dacă infrastructura nu este atât de dezvoltată ca în alte părţi ale Greciei, Kavala nu duce lipsă de turişti. În timpul verii, numărul acestora creşte spectaculos, fiind atraşi de condiţiile oferite – frumuseţea locurilor, mai ales, a satelor greceşti unde tradiţiile vechi de secole sunt păstrate cu sfinţenie – şi de preţurile accesibile. Cei care doresc o vacanţă de neuitat la preţuri mici, dar şi cei care sunt adepţii luxului vor găsi în Kavala tot ce doresc.

Punctul de răspândire a creştinismului în Europa

Aici a călcat pentru întâia dată Apostolul Pavel, în anul 49 d.Hr., şi a ţinut prima sa predică. „Aici au poposit Sfinţii Apostoli Pavel şi Sila în prima lor călătorie apostolică spre Filippi“ – este inscripţionat pe o coloană din marmură din naosul Sfintei Mănăstiri a Apostolului Sila, aflată la o distanţă de numai trei kilometri de centrul oraşului Kavala. Cei doi sfinţi s-au îndreptat spre Filippi, unde au botezat-o pe prima creştină europeană.
Pe Muntele Pangeon se află Mănăstirea Maicii Domnului Ikosifinissa construită în secolul al IV-lea d.Hr. de Cuviosul Germanos. Mai sus de Hrzsokastro, vizitatorul are prilejul să vadă impunătoarea Mănăstire a Sfântului Pantelimon, în regiunea Palio Hortokopi, Mănăstirea Ipapantis, Mănăstirea Panagias  Pangeotissas în Neo Hortokopi, iar în Nikisiani, Mănăstirea Sfântului Dimitrie. În cealaltă parte a judeţului Kavala, în zona cuprinsă între satele Makryhori, Elafohori, Dysvato şi Stegno, se află Mănăstirea Schimbării la Faţă a Mântuitorului din Nikiton. Icoana făcătoare de minuni a Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos este o sfântă relicvă adusă de refugiaţii din Asia Mică.
Unul dintre locurile cele mai însemnate de pelerinaj pentru întreaga ortodoxie îl reprezintă impunătorul locaş din Nea Karvali, unde sunt păstrate moaştele Sfântului Grigore Teologul.

Muntele Pangeon oferă experienţe frumoase

Muntele Pangeon reprezintă o experienţă inedită pentru cei interesaţi de mitologia şi istoria elenă. De aici, Alexandru cel Mare a extras o bună parte din aurul pe care apoi l-a folosit în marea sa campanie din Asia. Mulţi turişti aleg traseele de alpinism care încep din Nikisani, Avli, Moustheni şi Mesoropi pentru a admira îndeaproape frumoasele păduri de castani, fagi şi stejari.
Pentru amatorii de excursii montane, Muntele Pangeon este o ţintă perfectă pentru o drumeţie, dar şi pentru sporturi de iarnă. La pista de schi, aflată pe vârful muntelui, se ajunge pe un drum asfaltat. Aici se află un refugiu pentru alpinişti, iar pe la mijlocul traseului este Satul Silvic, ideal pentru petrecerea timpului liber.

O sută de kilometri de plaje pentru o vacanţă ideală

Cei care iubesc marea pot fi şi ei mulţumiţi deoarece vor găsi în această regiune o sută de kilometri de plaje. Ţărmuri încântătoare, dar şi golfuleţe ascunse pot constitui paradisul oricărui turist. De la vest către est, întâlnim plajele din Ofrynio, Sarakina, Myrtofyoto, Eleohori, Almyra şi Karyani. Acestea se continuă cu Nea Peramos şi fermecătoarele dune de nisip (Ammolofi), care sunt cele mai frumoase plaje din Grecia.

Cum puteţi ajunge în Kavala

Cea mai rapidă deplasare spre Kavala se face cu avionul, dar, deocamdată, nu există curse charter directe. Se ia un avion spre capitala Greciei, iar de acolo sunt multe zboruri zilnice. Aeroportul Megas Alexandros din Hrysoupoli se află la numai 30 de km de oraşul Kavala.
Din România se poate merge şi cu maşina. Se iese prin unul dintre punctele de frontieră cu Bulgaria şi apoi se traversează ţara cu automobilul. Kavala are curse regulate cu autobuzul, în fiecare oră din şi spre Thessaloniki şi de două ori pe zi din şi spre Atena. Cu trenul ajungeţi în Drama şi apoi, pe calea rutieră, în Kavala. Oraşul dispune de legături maritime cu toate insulele din Marea Egee de Nord (Limmos, Lesvos, Samothraki).
Oraşul Kavala este un oraş plin de viaţă, dezvoltat, modern, cu puternice influenţe estice. Aici se găseşte şi portul de unde puteţi pleca în descoperirea Insulei Thassos, una dintre cele mai frumoase din Grecia, de numele ei legându-se numeroase legende şi tradiţii.
Tot aici mai puteţi vizita vechea fortăreaţă medievală, surprinzător de bine păstrată, şi un fost depozit de tutun, încă din vechime un produs foarte apreciat de negustori, sau Monumentul Eroilor din parcul municipal. Credincioşii ortodocşi, precum şi pasionaţii de artă şi de arhitectura bisericească pot vizita locaşuri de cult precum Panagia sau Agio Panteleimonas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII