6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinKombucha, o ciupercă miraculoasă

Kombucha, o ciupercă miraculoasă

Cunoscută şi cultivată de peste 2.000 de ani în China, ciuperca numită Kombucha este un ferment natural cu ajutorul căruia se prepară un ceai pentru purificarea sângelui şi întărirea sistemului imunitar.

Kombucha este o băutură răcoritoare benefică sănătăţii. Ea este rezultatul procesului de fermentaţie a ceaiului verde sau negru cu ajutorul unei culturi de ciuperci şi bacterii care trăiesc în simbioză. Are un gust plăcut, asemănător cidrului efervescent, însă foarte important este conţinutul său de enzime naturale. Acestea le ajută pe cele din sistemul nostru digestiv să fragmenteze mai uşor alimentele pe care le-am mâncat, substanţele nutritive fiind mai uşor asimilabile. Ajutând procesul de digestie al organismului, acesta nu mai trebuie să depună un efort prea mare pentru a digera mâncarea şi astfel ne permite să alocăm mai multă energie pentru alte activităţi.

Elixirul longevităţii

Ceaiul Kombucha este un elixir al longevităţii. Potrivit specialiştilor, acest „ceai divin“ are proprietăţi remarcabile, fiind bogat în acizi organici – în special acid gluconic, lactic, acetic – şi vitaminele B1, B2, B6, B12, C. Acestui cocteil de vitamine i se adaugă polifenolii, precum şi acizii aminaţi liberi şi enzimele hidrolitice. Toate aceste elemente naturale fac din ceaiul Kombucha o băutură cu o mare putere antioxidantă, datorată pigmenţilor flavonoici, care au proprietatea de a încetini procesul de îmbătrânire, favorizând regenerarea celulelor. Are efecte detoxifiante datorită acidului gluconic care solubilizează toxinele. Cu alte cuvinte, curăţă sângele, ameliorând modul de funcţionare a ficatului şi vezicii biliare. De asemenea, are efecte benefice asupra depresiei. Acidul cloragenic, care inhibă substanţele carcinogene, acţionează ca un reglator în anumite forme de cancer. Ceaiul Kombucha are şi un efect regenerator şi recuperator al celulelor mucoasei intestinale, bucale şi ale epidermei.

Preparare

Obţinerea acestei băuturi este destul de laborioasă, însă se poate face şi acasă. Într-un vas cu un litru de apă clocotită se pun două linguriţe de ceai negru, se acoperă şi se lasă să se infuzeze timp de 30 de minute, după care se strecoară şi se amestecă bine cu 100 de grame de zahăr. Ceaiul obţinut se lasă să se răcească, până ajunge la temperatura camerei, după care se pune într-un borcan cu gura largă. Se adaugă un strat gelatinos de Kombucha şi câteva drojdii (depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultură veche, după care se acoperă gura borcanului cu un tifon. Ceaiul va fermenta imediat, dar se lasă 8-12 zile, după care se filtrează. Acest timp este necesar pentru ca microorganismele din această colonie să aibă timp să consume zahărul şi să-l transforme în substanţe cu efecte vindecătoare. După trecerea celor 12 zile, se face filtrarea prin tifon, iar lichidul obţinut se pune în sticluţe, care se ţin la rece. Termenul de valabilitate este de 15 zile. Masa gelatinoasă rămasă se foloseşte pentru noi culturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS