22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Somnul în timpul zilei, factor de risc
pentru apariţia diabetului

 

Persoanele care dorm în timpul zilei s-ar putea expune unui risc sporit de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham. Deşi, în general, apariţia diabetului este pusă pe seama unui stil de viaţă nesănătos şi a supraponderabilităţii, se pare că şi lipsa somnului în timpul nopţii reprezintă un factor determinant. Şi, pentru că persoanele care obişnuiesc să tragă un pui de somn ziua nu dorm foarte bine noaptea, riscul apariţiei diabetului creşte în cazul lor.

Oamenii de ştiinţă au analizat programul de somn a 16.480 de persoane în vârstă şi au constatat că aproximativ 68 la sută dintre acestea dorm după-amiaza în mod regulat. Echipa de cercetători a constatat că şi o zi în care dormim după-amiaza creşte semnificativ posibilitatea de apariţie a diabetului. Potrivit cercetătorilor, chiar şi atunci când au luat în considerare alţi factori, ca, de exemplu, greutatea subiecţilor, legătura dintre somnul de după-amiază şi diabetul de tip 2 a fost la fel de evidentă. „Rezultatele studiului ne oferă o perspectivă suplimentară asupra factorilor de risc implicaţi în instalarea diabetului de tip 2“, a explicat doctorul Shahrad Taheri, unul dintre membrii echipei. „Pentru că se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de diabet, este vital să luăm toate măsurile posibile pentru a preveni apariţia bolii“, a mai spus Taheri.

Doctorul Ian Frame, director al Departamentului de cercetare al Centrului Britanic pentru diabet, a precizat că rezultatele studiului ar putea reprezenta un pas înainte în explicarea legăturii dintre programul haotic de somn şi diabetul de tip 2. „Totuşi, din punct de vedere al factorilor de risc, somnul tulburat sau cel din timpul zilei nu reprezintă un risc atât de mare ca supraponderabilitatea, înaintarea în vârstă sau existenţa diabetului în istoricul medical al familiei“, a mai spus Ian Frame.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS