8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMuzeul on line al istoriei medicinei

Muzeul on line al istoriei medicinei

Ochi de sticlă, tatuaje victoriene şi chiar periuţa de dinţi a lui Napoleon se numără printre ciudăţeniile medicale prezentate pe pagina de internet a Muzeului de Ştiinţă din Londra.

Resursa on line, care valorează un milion de lire sterline, explorează unele dintre cele mai ciudate metode şi instrumente folosite în medicină de-a lungul secolelor. Printre curiozităţile prezentate publicului se numără primele forme de antibiotice cunoscute în lumea medicală, primele truse de prim ajutor folosite pe timp de război, dar şi jucării sexuale confecţionate din ceramică, datând de pe vremea romanilor.
Expoziţia virtuală, care şi-a propus să exploreze istoria medicinei, cuprinde, deocamdată, 2.500 de exponate provenite din colecţia Wellcome a muzeului, dar alte 1.500 de obiecte vor fi adăugate în următorii doi ani. Toate aceste ciudăţenii medicale au fost adunate şi păstrate cu grijă de farmacistul, întreprinzătorul şi colecţionarul Sir Henry Wellcome, care a părăsit această lume în anul 1936.

Exponate care mai de care mai ciudate

Colecţia de truse de prim ajutor cuprinde tipuri folosite în perioada explorărilor întreprinse în Antarctica, inclusiv nefericita expediţie făcută de căpitanul Robert Scott la Polul Sud. Alte exponate prezentate publicului sunt un aparat folosit pentru măsurarea picioarelor cu ajutorul razelor X, căşti utilizate pentru scanarea creierului, şoareci de laborator şi chiar un picior artificial confecţionat de un prizonier japonez de război din bucăţi dintr-un avion prăbuşit şi bisturie provenind din epoca romană. Unele dintre aceste obiecte nu sunt expuse în muzeu, iar multe dintre cele câteva mii de mostre medicale, instrumente chirurgicale, părţi anatomice şi diverse maşinării adunate din întreaga lume sunt păstrate cu grijă în Spitalul Blythe House din Londra.

Informaţii de pe site-ul web

Pagina de internet, creată în urma finanţării de 725.000 de lire sterline oferite de Fondul Wellcome şi celei de 300.000 acordate de Muzeul de Ştiinţă, dezvăluie, printre altele, cum erau efectuate operaţiile de amputare înainte ca anestezicele şi antibioticele să fie inventate, care a fost impactul ciumei asupra populaţiei, dar şi cele mai ciudate tratamente aplicate pentru durerile de dinţi. Pe site se mai povesteşte ce fel de experimente bizare se efectuau în Grecia Antică pe criminalii condamnaţi şi felul în care regina Victoria a militat pentru utilizarea anesteziei la naştere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU