13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBărbaţii preferă femeile în roşu

Bărbaţii preferă femeile în roşu

O echipă de cercetători de la Universitatea Rochester, din New York, a confirmat faptul că roşul este culoarea asociată romantismului, lucru pe care şi comercianţii de rujuri şi cadouri de Sfântul Valentin l-au împământenit de atâţia ani. Rezultatul cercetărilor ar putea fi asociat, de asemenea, cu o moştenire biologică pe care o avem de la rudele noastre primate. Potrivit oamenilor de ştiinţă, femelelor de babuin şi cimpanzeu li se înroşeşte pielea atunci când sunt la ovulaţie, trimiţând astfel un semnal sexual pe care se pare că masculii îl găsesc irezistibil.

Confirmat ştiinţific

Andrew Elliot şi Daniela Niesta, psihologi la Universitatea din Rochester, au vrut să verifice dacă roşul este, la fel ca în cultura populară, asociat dragostei, pasiunii sau atracţiei sexuale. În acest sens, ei ai făcut o serie de experimente bazate pe fotografii reprezentând femei. În cadrul unuia dintre ele, subiecţii – bărbaţi – trebuia să judece frumuseţea unei femei a cărei fotografie avea marginile de diferite culori. Atunci când acestea erau roşii, femeia era considerată mai frumoasă şi mai atrăgătoare din punct de vedere sexual decât cea din fotografiile cu alte culori. Cei doi cercetători au testat, de asemenea, în ce măsură culoarea hainelor are acelaşi efect. Ei au folosit o singură fotografie a unei femei, modificând doar culoarea tricoului în care era îmbrăcată. Rezultatul a fost acelaşi: femeia în roşu era mai atrăgătoare decât cea care purta altă culoare.
În acelaşi studiu, psihologii au concluzionat că femeia îmbrăcată în roşu are mai multe şanse să primească o invitaţie la o activitate mai costisitoare (un restaurant mai select, de exemplu).
Pe de altă parte, cercetătorii susţin că acest efect se produce în inconştientul subiecţilor. „Este fascinant să constatăm că un lucru prezent peste tot cum este o culoare poate avea efect asupra comportamentului nostru fără să ştim“, a explicat Andrew Elliot, autorul principal al acestui studiu.
Roşul este culoarea pe care ochiul o observă cel mai repede. Există o simbolistică ambiguă: roşul ne face, instinctiv, să ne gândim la sânge, deci în acelaşi timp la viaţă şi la moarte, dar şi la foc, indispensabil, dar şi distrugător. Multă vreme, pigmentul roşu, care era extras din cochilii, era singura culoare care se folosea la stofe. Mai târziu a devenit simbolul puterii. Conform Codului lui Justinian, în Imperiul bizantin, roşul era rezervat împăraţilor şi interzis poporului, devenind semnul orgoliului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII