15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Nervi de birou

Australienii sunt cei mai enervanţi colegi posibili, dacă ne luăm după un studiu realizat de o companie de la Antipozi.

Să nu saluţi, să nu oferi o băutură musafirilor, să vorbeşti cu voce tare, să înjuri, să vorbeşti neîntrerupt la telefon, să fii indiscret sunt doar câteva dintre cele mai enervante comportamente la birou, aşa cum reiese dintr-un sondaj realizat pe un eşantion de 700 de angajaţi din 13 ţări. La finalul sondajului, australienii s-au dovedit a fi cei mai nesuferiţi colegi. Studiul a fost efectuat de compania australiană de prestări servicii
Servcorp. Obiectivul companiei a fost ca prin acest sondaj despre eticheta la locul de muncă să îi convingă pe australieni să se comporte mai frumos la serviciu şi să înţeleagă mai bine gesturile care trebuie evitate, ţinând cont şi de regulile de politeţe valabile în alte ţări.

Englezii şi americanii – atenţi la etichetă

Un sfert din australieni au recunoscut că înjură la serviciu sau că nu îi condamnă pe colegii care au acest obicei. În acelaşi timp, cei mai mulţi dintre respondenţii de la Antipozi au declarat că nu au probleme să se adreseze şefului pe nume, fără să ţină cont de ierarhie. Un procent destul de mare dintre angajaţi vorbesc la telefon cu voce tare şi au tendinţa să pună întrebări indiscrete colegilor. Aşadar, la birou sau în timpul întâlnirilor de serviciu, australienii îşi confirmă eticheta de „popor sălbatic“, cu toate avantajele şi dezavantajele care decurg de aici. Deşi dau dovadă de mari carenţe în educaţie, australienii au şi ei părţile lor bune. Nu se ofensează uşor, cu excepţia unei situaţii: atunci când oamenii de afaceri nu oferă de băut sau nu acceptă să bea, australienii se supără foarte rău. În urma sondajului, au mai apărut câteva surprize demne de luat în seamă. Ideea că japonezii ar fi cei mai atenţi la etichetă nu mai este valabilă. Popoarele cele mai respectuoase şi mai sensibile se demonstrează a fi englezii şi americanii. Aceştia sunt însă şi cei mai irascibili. Orientalii sunt fruntaşi în ceea ce priveşte educaţia la birou, demonstrându-se a fi cei mai atenţi la respectarea ierarhiilor, pentru ei fiind inadmisibil să te adresezi pe numele mic vreunui şef.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS