16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNematanthus sau Planta cu peştişori

Nematanthus sau Planta cu peştişori

Nematanthus este o plantă cu aspect curgător, mereu verde, originară din America Meridională. Există numeroase specii, dar, în general, cele mai cultivate ca plante de apartament sunt trei: Nematanthus gregarius, Nematanthus weittsteinii şi Nematanthus stigilosus. În natură se dezvoltă ca plantă epifită, adică trăieşte fixată pe altă plantă fără a fi parazit, aceasta servindu-i doar ca sprijin. Ea produce numeroase rămurele, care pot ajunge la o lungime de 40-50 de centimetri. Acestea sunt foarte ramificate şi flexibile. Frunzele au dimensiuni mici, de trei-patru centimetri, sunt lucioase, cărnoase, au formă ovală, ascuţită la vârf şi culoare verde închis. Vara, planta produce flori mici, uşor parfumate, de culoare portocalie sau roşiatică şi care au o formă particulară, semănând cu nişte peştişori, de aici provenind şi denumirea populară de „planta cu peştişori“. Nematanthus este destul de uşor de cultivat. Se dezvoltă bine în ghivece sau suporturi suspendate, pe verande, în aer liber, cât şi în balcoane. Planta poate fi aşadar folosită cu succes atât în decoraţiuni interioare, cât şi în cele exterioare. Pentru o creştere armonioasă, are nevoie de un ghiveci mare, care să-i permită creşterea.

 

Îngrijire

 

Planta fiind originară dintr-o zonă cu climat tropical, se dezvoltă foarte bine într-un mediu cu temperaturi cuprinse între 15 şi 30 de grade Celsius. Preferă locurile foarte luminoase, dar trebuie ferită de razele directe ale soarelui. O expunere prelungită la soare în zilele caniculare de vară duce la uscarea şi pierderea rapidă a frunzişului. Vara se poate muta în exteriorul locuinţei, însă, în lunile reci, este preferabil să fie ţinută în apartament. Temperatura minimă pe care o poate suporta este de zece grade Celsius. Planta trebuie udată cu regularitate din martie şi până în octombrie, lăsând substratul să se usuce uşor între udări. Poate suporta perioade scurte de secetă. Excesul de apă nu-i prieşte. Este preferabil ca solul să fie puţin mai uscat decât să fie în permanenţă îmbibat de apă. În anotimpul rece se udă sporadic. Din martie şi până în septembrie, se adaugă în apa pentru udare, o dată la 15-20 de zile, îngrăşământ pentru plante cu flori. Umiditatea atmosferică ridicată contribuie semnificativ la menţinerea aspectului sănătos şi bogat al frunzişului. Dacă aerul devine prea uscat, folosiţi un umidificator electric. Pulverizarea manuală a plantei se va face doar în cazuri extreme şi numai cu ajutorul unui pulverizator cu duză foarte fină. Deşi sunt lucioase, frunzele sunt sensibile la stropii de apă, aceştia putându-le provoca pete inestetice şi arsuri. Este indicat ca substratul de cultivare să conţină mraniţă şi turbă în proporţii egale. Puteţi folosi, de asemenea, şi pământ obişnuit de grădină sau pământ de flori din comerţ. Nematanthus înfloreşte pe perioada verii, dar, dacă sunt menţinute condiţiile de climă, poate rămâne înflorită tot anul. Pământul trebuie schimbat o dată la doi-trei ani, toamna, şi este recomandat să alegeţi de fiecare dată un ghiveci mai mare decât precedentul.

Înmulţire, paraziţi şi boli

 

Înmulţirea se realizează foarte uşor prin butăşirea lăstarilor de tronson sau terminali, precum şi prin marcotare la sol a acestora. Ambele metode pot fi practicate în orice perioadă a anului, cu şanse mai mari de reuşită primăvara şi toamna. Nematanthus este o plantă extrem de rezistentă. În general, nu este atacată de paraziţi sau boli. Apa în exces duce la putrezirea rădăcinilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS