12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlaska, frumuseţe de gheaţă

Alaska, frumuseţe de gheaţă

Poziţionată în extremitatea nord-vestică a Americii de Nord, Alaska nu pare un loc atractiv, predominante fiind aici pescuitul şi industria conservelor de peşte, vânătoarea de animale cu blănuri scumpe şi exploatarea resurselor din subsol. În Alaska poate fi admirată însă aurora boreală.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă, observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică (în cazul Alaskăi), fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit iniţial de Galileo Galilei, cu referire la zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Aceasta apare în mod normal în perioadele septembrie-octombrie şi martie-aprilie.

Faptul că Alaska este statul cel mai puţin dezvoltat din punct de vedere economic din SUA nu înseamnă că nu are multe de oferit turiştilor. În afara imaginilor spectaculoase oferite de ineditul fenomen, aici te poţi bucura de la pescuit (în Alaska sunt trei milioane de lacuri şi trei mii de râuri) până la schi sau simple excursii cu cortul, de la o vacanţă rustică la un sejur complet la un resort de cinci stele. Veţi putea admira sălbăticia acestor meleaguri, un loc potrivit pentru cei ce vor să cunoască natura şi la o temperatură destul de scăzută.

În căutarea unor atracţii turistice din acest stat, veţi descoperi că străzile Alaskăi sunt cea mai bună sursă de cultură naţională. Peste tot veţi găsi tarabe cu totemuri, muzică tradiţională şi localnici care dansează. De asemenea, există numeroase muzee, expoziţii, centre culturale şi locuri unde au loc festivaluri naţionale, toate deschise vizitatorilor.

 

Numeroase parcuri naturale

 

Turiştii care iubesc natura se vor simţi bine în Alaska. Aici, aventurile se ţin lanţ, iar acestea pot începe cu escaladarea celui mai mare munte din America de Nord, McKinley, localizat în Parcul Naţional Denali, unde expediţia care se organizează durează o lună, deoarece vizitatorii se deplasează pe bicicletă.

Dar cea mai frumoasă bogăţie a acestui ţinut, care îi aduce în acelaşi timp şi numeroşi turişti, o alcătuiesc animalele sălbatice pe cale de dispariţie, miile de specii de păsări, în esenţă sălbăticia Alaskăi, care este unică în lume. Iar pentru a profita de o adevărată lecţie de geografie, e bine să ajungi în Parcul Naţional Glacier Bay, din sudul statului. Gheţarii oferă imagini spectaculoase atunci când se retrag şi lasă în urmă un peisaj de roci multicolore şi păduri vechi de sute de ani. Accesul se face cu taxi aerian sau feribot.

Parcul Naţional Katmai este cunoscut pentru „Valea celor 10.000 de fumuri“. Vulcanii săi activi (14 la număr), peştii (toate tipurile de somoni), cea mai mare populaţie de urşi bruni protejată vreodată de o rezervaţie, toate acestea fac din Katmai unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Alaskăi.

Denali este „Parcul Munţilor“. Înfiinţat în februarie 1917, pe atunci cu numele Parcul Naţional Muntele McKinley, a luat denumirea de astăzi abia în 1980. În afară de activităţile obişnuite (ciclism, expediţii montane), vizita la Denali poate cuprinde şi un tur prin laboratorul de cercetare în ştiinţele naturale.

Capitala – accesibilă doar pe cale maritimă şi aeriană

 

Alaska este, de asemenea, singurul dintre statele continentale americane a cărui capitală nu e accesibilă pe uscat, ci doar pe apă sau pe calea aerului. Nu există nici un fel de drumuri ce leagă capitala Alaskăi, Juneau, de restul statului.

Juneau este o municipalitate unită, constând din oraşul propriu-zis (The City of Juneau) şi cartierele aferente, care sunt echivalente administrativ cu un comitat din Statele Unite continentale, The Borough of Juneau, localizată pe Canalul Gastineau al arhipelagului Alexander din statul Alaska. Municipalitatea s-a unificat în 1970, când City of Juneau a fuzionat cu City of Douglas şi cartierele înconjurătoare.

Juneau, care este al treilea oraş ca mărime a populaţiei după Anchorage şi Fairbanks, se găseşte la poalele Mount Juneau, respectiv pe cealaltă parte a canalului în care se află Douglas Island. Oraşul poartă denumirea căutătorului de aur Joe Juneau. Numele oraşului în limba Tlingit este Dzantik’i Heeni, care înseamnă „râul unde peştii plaţi se adună“. Auke Bay, golf care se găseşte la nord de Juneau, este numit în mod corect Aak’w, adică „Lacul cel mic“ în aceeaşi limbă Tlingit. Râul Taku, care curge în sudul oraşului Juneau, a fost numit după vântul rece t’aakh, care suflă dinspre munţi, fiind sursa celei mai neplăcute părţi a climei din împrejurimi.

 

Anchorage, Fairbanks – alte oraşe atractive

 

Anchorage se află în partea sudică a Alaskăi. Oraşul a fost fondat în 1915 pentru a susţine calea ferată. Astăzi, este un mare centru cultural şi comercial, cu magazine, restaurante şi muzee. Muzeul de Istorie şi Artă Fină, Centrul de Istorie Naţională, Grădina Zoologică şi Teatrul Alaska Experience Imax sunt numai câteva dintre punctele de interes care ar trebui să se afle în itinerarul oricărui turist care ajunge în Anchorage. Fairbanks este la numai câţiva kilometri şi arată ca un cub de gheaţă stilizat. Toate clădirile sale seamănă cu nişte gheţari în miniatură.

Muzeul Universităţii din Alaska este însă deosebit. Situată undeva în campus, clădirea se ridică falnică purtând urmele tuturor speciilor de animale care au dispărut în timp, dar care şi-au păstrat amprenta pe gheaţă. Curbele abundă şi ele. Ferestre gigantice construite după forma unor pleoape imense dau spre Muntele McKinley.

Cu toate că este „îngheţat“, oraşului i se mai spune şi „Inima de aur“, pentru că are o istorie lungă atunci când vine vorba despre minele de aur din zonă şi, mai ales, misterioasele poveşti ale vechilor căutători. De fapt, Fairbanks este primul oraş aflat întotdeauna pe lista traseelor turistice realizate de agenţii. Dacă pe vremuri aici începea goana după aur, acum începe goana după cunoaştere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS