8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Focare de rabie

Două focare de rabie au fost descoperite în judeţul Vâlcea, la sfârşitul săptămânii trecute. Acestea au fost depistate în localităţile Alunu şi Livezi, în urma analizelor prelevate de la două vulpi moarte. Rezultatele analizelor făcute la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea au arătat că vulpile aveau rabie. Pentru a preveni răspândirea bolii în cele două localităţi, medicii de la DSVSA au vaccinat toate animalele din gospodăriile oamenilor. Totodată, s-a impus restricţia circulaţiei animalelor în afara acestor localităţi şi s-a interzis aducerea în zonă a altora.

Alina STATE-FULGER

Zeci de mii de vâlceni, vaccinaţi antigripal

40.000 de vâlceni (bătrâni cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cronic, copii şi adulţi aflaţi în grija statului) au fost vaccinaţi antigripal în luna octombrie. Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea a solicitat Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) 120.000 de doze de vaccin antigripal pentru vaccinarea populaţiei în sezonul rece 2008 – 2009. „Din cantitatea solicitată am primit 81.000 de doze şi au fost vaccinate 40.000 de persoane. Dozele primite sunt suficiente pentru a acoperi 60% din grupele de risc, conform ordinului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii“, a declarat Ion Mihail, directorul adjunct al ASP Vâlcea. Din cele 41.000 de doze rămase, urmează să fie vaccinate cadrele medicale şi vâlcenii care au în familie bolnavi cronic. În urma raportărilor făcute de medicii de familie la ASP, din 20 octombrie şi până în prezent s-au înregistrat 1.034 de viroze respiratorii, 211 pneumonii şi nici un caz de gripă.

Alina STATE-FULGER

Autorităţile, instruite pe situaţii de urgenţă

Specialiştii Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt au demarat o serie de acţiuni pentru instruirea primarilor şi a secretarilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din mai multe localităţi din judeţ pe linia situaţiilor de risc. După astfel de instruiri, care au loc la Drăgăneşti-Olt, Balş şi Scorniceşti şi care se vor derula până mâine, edilii ar trebui să aibă cunoştinţe despre fenomenele naturale periculoase ce se pot manifesta pe teritoriul judeţului, despre analiza de risc pentru inundaţii la nivel local, precum şi despre prevenirea situaţiilor de urgenţă generate de riscuri naturale şi tehnologice. „Prin aceste acţiuni se urmăreşte conştientizarea administraţiilor locale despre rolul important şi determinant pe care instituţia locală pentru situaţii de urgenţe îl are în informarea cetăţenilor asupra riscurilor ce le pot afecta viaţa, bunurile şi mediul. Este foarte important ca fiecare cetăţean să cunoască din timp care sunt aceste riscuri, cum trebuie să se comporte preventiv şi, mai ales, ce trebuie să facă atunci când se produc situaţii de urgenţă“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, lt. col. Cristian Croitoru.

Costel MIREA

Pistol găsit în pardoseală

Constantin G., din Caracal, a descoperit un revolver, în timp ce scotea, zilele trecute, pardoseala de la una dintre camerele locuinţei. Arma se afla într-o cutie de tablă, iar bărbatul a anunţat imediat poliţia. O echipă de cercetare din cadrul Poliţiei Caracal a venit la faţa locului. În urma cercetărilor, s-a stabilit că proprietarul cumpărase imobilul în urmă cu 20 de ani, de la o femeie care, între timp, a decedat. Arma, având un calibru de 8 mm, nu are serie şi marcă şi este în stare de funcţionare. În cutia metalică, poliţiştii au mai găsit un toc din piele, o vergea metalică, mai multe capse de cartuşe şi o bucată de ziar cu un articol din anul 1958.

Simona Vârban

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS